• Search form

SKROMNOST JE VRLINA GLUPIH LJUDI

/ SELI-B

SKROMNOST JE VRLINA GLUPIH LJUDI

Ja sam rođena neskromna. Nadmena, neumerena, sve samo ne jednostavna, željna bogatstva i pod permanentnim pritiskom narastajućih potreba.

Moji preci su pre mnogo vekova prevazišli osnovne ljudske potrebe: jesti, piti, stanovati i odevati se. Po tome se, složićete se, ne razlikujemo. I kao što davno naučih iz sociologije kulture, na određenom stepenu razvoja civilizacije čovek je počeo da teži zadovoljenju luksuznih potreba. I moji preci su. Zahvalna sam im na tome, jer bih u protivnom i danas sedela kraj ognjišta, u gunju, sa sirovim batakom u ruci. Hvala im što su mi omogućili da kupim, pročitam divne knjige, obogatim svoj duh i intelekt, putujem, upoznajem divne ljude, kulture, zaostavštine, svedočanstva istorije, filozofije, umetnosti. Hvala im jer danas ne moram da jašem konja, upregnem irvasa, ili u boljem slučaju “ćirom” putujem u obilaske kulturnih znamenotosti, a i morskih obala. Hvala im, jer nikada ne bih čula uživo članove Bečke filharmonije. Ne bih stekla diplomu, koristila dostignuća savremene tehnologije, komunicirala sa prijateljima na svim delovima planete. Ne bih težila ka novim iskustvima, saznanjima, dobrom pisanom reči, muzikom koja budi emocije, ne bih težila ka ostvarenju ambicija.

I kao što rekoh, neću se libiti i stideti da podelim sa vama - obožavam dobre parfeme, krzno, kožu, kvalitetnu kozmetiku, Fest, pozorište, izlaske, putovanja, dobar foto aparat, umetničku sliku na zidu, svaki uređaj koji mi olakšava i ubrzava život. Cenim sebe, jer sam mnogo uložila, obožavam svoju porodicu, jer je divna i moja, čuvam svoje prijatelje, jer sam ih izabrala. To je moje bogatstvo, ponosim se njime. Hvalim njih i sebe u svakoj prilici.

I želim još mnogo od svog života, od sebe, i svega što mi nudi potrošačko društvo.

Mislim da se ne rezlikujem od većine. Čast izuzecima, s dužnim poštovanjem prihvatam njihov asketizam.

Ja sam rođena neskromna i ne libim se da to podelim sa vama.

P.S. Da li ste zaista skromni? Uđite u prodavnicu, knjižaru, galeriju, turističku agenciju? I najzad istrajte u nameri da svom detetu uskratite svaku potrebu koja prevazilazi vaše viđenje skromnosti.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav