• Search form

08.01.2018 | 23:48

Konkurs za produkciju novog rada i izlaganje u Galeriji Miroslav Kraljević

Galerija “Miroslav Kraljević” u Zagrebu poziva vizuelne, novomedijske i performativne umetnike/ce i istraživače/ice iz drugih područja na učešće na konkursu za produkciju novog rada u području savremene umetnosti, tematski vezanog za odnos privatizacije i turizma, te za posledice turističke eksploatacije prostora, kulture i radnika na području Hrvatske od 1990. do danas.

Izgubivši većinu industrijskih postrojenja u destruktivnim privatizacijskim procesima u 1990-im, Hrvatska danas u mnogo čemu zavisi od turizma i uz njega povezanih uslužnih delatnosti. Iako se kroz delatnosti povezane uz turizam ostvaruje gotovo trećina godišnjeg BDP-a države (a od njega preživljava i mnogo stanovnika zemlje), politički i zakonski okvir prostorne i društvene produkcije uvelike počiva na ad hoc odlukama usmerenim ka rešavanju individualnih problema, često popraćenih sumnjivim poslovnim i političkim dogovorima sklopljenim nauštrb lokalnog stanovništva.  Komodifikacija u svrhu turističke potrošnje postaje vidljivija sa sve većim prilivom stranog kapitala, a rast i zavisnost od turizma utiče na svakodnevicu građana, navela je GMK.

Na konkurs se može prijaviti ideja, nacrt ili već započeti, ali nedovršeni, rad ili umetnički projekat, koji se bavi kritičkim preispitivanjem procesa i⁄ili posledica rasta turizma i nekontrolisanog turističkog razvoja. S obzirom na orijentaciju i dosadašnju delatnost Galerije “Miroslav Kraljević”, prednost se daje umetnicima i⁄ili istraživačima čiji se radovi temelje na interdisciplinarnom istraživanju, odnosno prožimanju različitih praksi. Na konkursu se razmatraju samo ideje ili radovi koji su u prvoj fazi izvedbe. Neće biti razmatrani već dovršeni i ranije izloženi radovi ili projekti. Pre prijave autorima se preporučuje da detaljnije prouče rad GMK na stranici g-mk.hr

Ovo je šesta kako GMK raspisuje konkurs za produkciju novog rada, te time ostvaruje jednu od svojih programskih odrednica, a to je podsticanje i produkcija radova i projekata od šire društvene važnosti s ciljem stvaranja živog mesta kulturne razmene i proizvodnje. S tim u vezi, autor⁄ica izabran⁄a na konkursu imaće savetodavnu pomoć kustoskinja Galerije u promišljanju i realizaciji rada, biće mu⁄joj dostupni svi galerijski resursi, te će imati finansijsku podršku za realizaciju rada i njegovu prezentaciju u sklopu galerijskog programa.

Konkurs je otvoren za sve umetnike/ce i ostale zainteresovane iz Hrvatske.

Autor može priložiti maksimalno jedan projekat.

Prijava mora uključivati:

1. Podaci o autoru
- Ime/imena autora
- Adresa (jednog) od autora
- Biografija
- Portfolio (opcionalno)
- Telefon ili mobitel (jednog) od autora
- E-mail (jednog) od autora

2. Tekstualni i vizuelni materijal:
- kratki tekstualni opis rada, autorske koncepcije ili projekta (do 2 kartice teksta) u PDF formatu
- vizuelni prilog (maksimalno pet) u jpg ili pdf formatu
- okvirnu specifikaciju troškova rada ili projekta

Sve vizuale potrebno je zajedno arhivirati kao .zip format, imenovati ime_rada.zip, te aploadovati putem jumbomaila ili sendspacea i poslati na mail za prijavu.

Rok za predaju prijava je 28. februar (veljača) 2018. u ponoć. Radovi se mogu prijaviti na imejl info@g-mk.hr sa naznakom “Za natječaj”.

Svi predlozi koji do zadatog roka ne stignu na imejl GMK ili gore navedenu adresu, te predlozi s nepotpunom dokumentacijom, neće biti razmatrani.

Autor/ica će biti obavešten/a elektronskom poštom o ishodu konkursa najkasnije do 16. marta (ožujka) 2018, a rezultati će potom biti objavljeni i na sajtu GMK, zajedno sa imenima članova žirija. Na konkursu će biti izabran samo jedan rad.

Kontakt za dodatna pitanja: info@g-mk.hr

*Foto: Bojan Mrđenović, Jadranske razglednice, 2014. (rad nastao u okviru projekta Likvidacija).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.