• Search form

02.10.2018 | 15:54

7. Gete fest – Normalan život?

7. Gete fest – Normalan život?

Festival savremenog nemačkog filma Gete Fest prikazaće od 11. do 16. oktobra u Beogradu, a potom i u Nišu i Novom Sadu, deset nagrađivanih i zapaženih filmova objedinjenih sloganom “Normalan život?” koji održava zapitanost nemačkih reditelja nad aktuelnim temama u društvu.

Sedmo izdanje Gete Festa, koji organizuje Gete Institut u Beogradu u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, prikazaće deset nagrađivanih i zapaženih ostvarenja u nemačkoj produkciji ili koprodukciji, počev od  debitantskog filma “Touch Me Not Adine Pintilije, koji je osvojio Zlatnog medveda, ali je izazvao oprečne reakcije. Isti program odabranih filmova sa Berlinala i aktuelnih dobitnika Nemačke filmske nagrade moći će da vidi publika u Novom Sadu od 18. do 24. oktobra, kao i u Nišu od 25. do 30. oktobra, u saradnji sa kulturnim centrima tih gradova.

Direktor Gete instituta Frank Bauman izjavio je da slogan “Normalan život?” dobro odražava ovogodišnju selekciju koja “prenosi osećaj društvene zapitanosti nemačkih reditelja nad bitnim temama koje ih okupiraju”.

“Pokušavano da postavimo pitanje šta je to normalno, šta je norma i šta je odstupanje od norme, kao i ko odlučuje o tome”, rekao je Bauman na 2. oktobra na konferenciji za novinare u Dvorani KCB-a, u kojoj će sedmi Gete Fest biti svečano i otvoren. Kroz odabrani program, kako je dodao, može da se prati i određena raslojenost nemačkog društva, podela na istok i zapad, bogate i siromašne, domaću populaciju i imigrante. Na sve to ljudi različito reaguju, ali svakako dolazi do preispitivanja identiteta, dodao je Bauman.

Bauman je istakao da se film “Touch Me Not” bavi, između ostalog, pitanjem identiteta i potrebe za sigurnim uporištem.

“Predsednik žirija na Berlinalu, reditelj Tom Tikver, insistirao je da ovaj film dobije Zlatnog medveda. S druge strane, izazvao je burne diskusije - prosto je zapalio stručnu javnost i kritiku. Mi mislimo da je dobro pokazati ga zbog teme. Autorka se bavi temom seksualnosti iz perspektive odstupanja od norme. Reč je o osobama sa invaliditetom i o pseudo-dokumentarnom žanru. Ovaj film je veliki izazov za gledaoce. Živo nas interesuje reakcija srpske publike”, izjavio je Bauman.

Inače, “Touch Me Not” je koprodukcija Rumunije, Nemačke, Češke, Bugarske i Francuske.

Sunčica Šido iz Gete instituta i Stefan Arsenijević iz DKC-a predstavili su i druge filmove iz programa koji se kreće u zonama eksperimenta, diskursa o umetnosti i filozofiji, banalnosti života ograničenog normama.

Među njima je film Tomasa ŠtuberaMeđu rafovima” za koji je Franc Rogovski dobio Veliku nemačku nagradu kao najbolji glavni glumac, kao i jedinstvena filmska instalacija “ManifestJulijana Rozefelda, eksperimentalni film u kojem američka glumica Kejt Blanšet u 12 epizoda igra 12 različitih uloga, dok svaki od karaktera izražava jedan kulturno-istorijski ili politički manifest.

Biće prikazani i “Meki nož - Brehtov film za tri grošaJoahima Langa, “Delo bez autora” oskarovca Florijana Henkela fon Donersmarka, “Minut ćutanjaLarsa Kraunea, “Tri dana u KiberonuEmili Atef, “Axolotl OverkillHelene Hegeman, “Samo mi Bog može suditi Ezgira Jildrima i “Moj brat se zove Robert i on je idiotFilipa Greninga.

Gete Fest je jedna od najposećenijih manifestacija u Dvorani KCB-a.

Prodaja ulaznica je već počela, po ceni od 250 dinara.

Program Gete Festa nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org (Beograd, Novi Sad, Niš).

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.