• Search form

25.08.2017 | 17:22

Arheologija tišine u digitalnom dobu

Arheologija tišine u digitalnom dobu

Švajcarski umetnici Christoph Wachter i Mathias Jud, koji su radovima na principu otvorenog koda doprineli razotkrivanju cenzure na internetu i drugim formama savremenih komunikacija, predstaviće 29. avgusta u dvorani Filodrammatice u Rijeci svoje dugogodišnje aktivnosti na razmeđi aktivizma i umetnosti, a narednog dana gostovaće u Aksiomi u Ljubljani, gde će imati samostalnu izložbu.

Na koji je način tišina povezana s bučnim komunikacijskim kanalima današnjice? Koliko smo svesni glasova koji ostaju izvan naših uobičajenih tokova informacija? Koja je moguća veza između rata u Siriji, rasprava o privatnosti koje se vode u Evropi i kineskih internet kafića? Odgovore na ta pitanja Wachter i Jud pokušaće da pruže u razgovoru naslovljenom "..." arheologija tišine u digitalnom dobu. Razgovor sa njima vodiće kutoskinja Daphne Dragona iz Atine, koja od 2015. godine uređuje konferencijski deo berlinskog festivala medijske umetnosti i digitalne kulture transmediale, najavilo je Drugo more.

Rođeni u Cirihu, a sa trenutnim prebivalištem u Berlinu, Wachter i Jud su učestvovali na mnogobrojnim međunarodnim izložbama i osvajali nagrade širom sveta, a veliko zanimanje svetske publike i medija pobudili su najpre projektima picidae, New Nations i qaul.net, koji su zasnovani na principima otvorenog koda, te razotkrivaju postojeće oblike cenzure na internetu, predstavljaju izazov procesima gomilanja političke moći i doprinose rešavanju problema zavisnosti od dominantne komunikacijske infrastrukture.

Podstaknuti otkrićima Edwarda Snowdena o špijuniranju nemačke vlade i stanovništva od strane američkih i britanskih agencija – uključujući i mobilni nemačke kancelarke Angele Merkel, Wachter i Jud su, na poziv švajcarske ambasade u Berlinu 2014. godine, pokrenuli projekt Can you hear me? Na krovove zgrada između američke i britanske ambasade postavili su improvizovane antene i pozvali sve zainteresovane da putem uspostavljene mreže pokušaju da ostvare komunikaciju sa onima koji ih nadziru, što je rezultiralo brojem od 15.000 odaslanih poruka.

Alati koje su Wachter i Jud ostavili u nasleđe koristile su zajednice i aktivisti u SAD, Evropi, Australiji i u zemljama poput Sirije, Tunisa, Egipta, Irana, Indije, Kine, Tajlanda i Severne Koreje. Iako je Savet Evrope 2012. godine nagradio njihov projekat Hotel Gelem, ne dele svi oduševljenje njihovim radom – od 2013. godine, na primer, zabranjen im je ulazak u Kinu.

Izložba "..." arheologija tišine u digitalnom dobu u Aksiomi biće otvorena do 29. septembra, a umetnici su za nju osmislili  komunikacijsku mrežu sličnu onoj koju su postavljali u otvorenom prostoru.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.