• Search form

12.03.2018 | 23:05

Budućnost u kreativnim industrijama

Budućnost u kreativnim industrijama

Kabinet predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić organizuje 13. marta u Jugoslovenskoj kinoteci konferenciju “Kreativna Srbija: budućnost je kreativna”, čiji je cilj predstavljanje ekonomskog doprinosa kreativnih industrija i potencijala za njihov dalji rast, kao i uticaja kreativnih industrija na izgradnju nove slike Srbije.

Konferencija je najavljena kao prvi korak u pravcu sistemske podrške održivom razvoju tog sektora koji zapošljava više od 100.000 ljudi, od kojih je približno 70 odsto između 25 i 44 godina starosti, a veliki broj čine žene.

Prema navodima organizatora, kreativne industrije imaju potencijal za stvaranje još više visoko plaćenih radnih mesta, podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća i sprečavanje odliva mozgova. Takođe, kako je navedeno, mogu pomoći u izgradnji sasvim drugačije slike o Srbiji kao kreativnoj, inovativnoj i digitalnoj zemlji, te time doprineti redefinisanju celokupne kulturne diplomatije. U širem smislu, “kreativne industrije nam pomažu da se pripremimo za novi vid globalne ekonomije koju karakterišu nove vrste radnih mesta, automatizacija, izvoz usluga”, naveli su organizatori konferencije koja je zatvorenog tipa, odnosno po pozivu, a za medije su otvoreni uvodni deo i panel o kreativnim industrijama i kulturnoj diplomatiji.

Konferenciju će otvoriti Ana Brnabić i Lazar Džamić kao moderator tog skupa, a uvodno izlaganje o mekoj moći i kulturnoj diplomatiji održaće Ljiljana Rogač Mijatović, viša naučnica saradnica sa Fakulteta dramskih umetnosti, koja će moderirati i panel “Sprega kreativnih industrija Srbije i kulturne diplomatije”.

Kao panelisti su najavljeni dramska autorka Biljana Srbljanović, redovna profesorka na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, redovni profesor FDU Univerziteta umetnosti u Beogradu i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, predsednik Upravnog odbora Exit fondacije Ivan Petrović, upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski i direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitirijević.

Vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Branko Radulović predstaviće potom izveštaj Svetske banke o kreativnim industrijama u Srbiji, a klinička psihologinja i psihoterapeutkinja Tijana Mandić, bivša profesorka na FDU, održaće predavanje “Zanimanja budućnosti”.

Panel “Obrazovanje za budućnost: Važnost uključivanja kreativnosti u programe obrazovanja”, koji će moderirati Lazar Džamić, okupiće kao paneliste ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića, prodekana Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju Mihajla Babina, predsednicu Fakulteta za medije i komunikacije Univerziteta Singidunum Nadu Popović Perišić, direktora razvoja Nordeusa Nikolu Čavića i direktora razvoja Infostuda Stefana Saloma.

Panel o kreativnim habovima kao novim mestima kreativnosti moderiraće osnivač i generalni menadžer Nove iskre Marko Radenković i izvršni direktor Mokrin House Ivan Brkljač, a panelisti su predsednica Centra za društveno odgovorno preduzetništvo i osnivačica Rural haba Dragana Tomić Pilipović, suosnivačica StartIT-a i SEE ICT-a Zoja Kukić, mejker i biznis praktičar Impakt haba Pavle Krivokuća, te direktor Deli hab prostora za kreativno delovanje Nenad Stojanović.

Pravni i finansijski okvir, odnosno država kao partner kreativnim industrijama, tema je panela koji će najaviti direktor tima za IT i preduzetništvo pri Kabinetu predsednice Vlade Nenad Paunović, a moderiraće ga savetnica premijerke za digitalne i kreativne industrije, film i turizam Ana Ilić. Kao panelisti su najavljeni pravna savetnica za saradnju sa privredom u Naledu Dragana Ilić, istoričarka umetnosti i umetnička direktorka galerije Drina Aleksandra Lazar, izvršna direktorka Srpske filmske asocijacije Milica Božanić, profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu Slobodan Marković i partneri u advokatskoj kancelariji MSA IP Vuk Sekulić i Milan Milojević.

Biće reči i o novim tehnologijama u kreativnim industrijama (Vitomir Jevremović, direktor, Digital Mind), kreativnim industrijama u službi brendiranja nacija i najboljim primerima svetske prakse (Lazar Sakan, kreativni menadžer, New Moment, New Ideas), kreativnosti koja “luta po svetu” (Ivan Brkljač, izvršni direktor, Mokrin House), muzejima i galerijama kao kreatvnim habovima (Aleksandra Lazar), događajima kao kreativnim i turističkim centrima (Milica Đilas, novinarka i PR profesionalka) i akcionom planu za razvoj kreativnih industrija, koji će prestaviti savetnica premijerke Ana Ilić.

Budući da je konferencija zatvorenog tipa, svi gosti moraju biti registrovani preko Eventbrite platforme, nakon čega će dobiti pozivnicu, koju je potrebno da donesu odštampanu ili da je imaju pripremljenu na elektronskom uređaju tako da može da se skenira pri ulasku.

Sajt konferencije je creativeserbia.gov.rs, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.