• Search form

04.07.2018 | 23:39

Čepurin: Novo doba za ruski film

Čepurin: Novo doba za ruski film

Festival savremenog ruskog filma u Beogradu svečano je počeo 4. jula u Jugoslovenskoj kinoteci u prisustvu predstavnika Vlade Srbije, gradskih vlasti i drugih zvanica, kojima je ruski ambasador Aleksandar Čepurin preneo uverenje da je “kriza sovjetskog filma prevaziđena” i da je “došlo novo doba za rusku kinematografiju”.

“Nadam se da će nova generacija naših autora dovesti moderni ruski film na svetski nivo”, izjavio je Čepurin na otvaranju manifestacije koja do 7. jula obuhvata ukupno sedam filmova.

Direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić istakao je da je ceo program premijerni u Beogradu, osim filma “Dovlatov Alekseja Germana mlađeg, prikazanog ranije ove godine na 46. Festu. Podsećajući da glavnu ulogu – ruskog pesnika Dovlatova igra mladi srpski glumac Milan Marić, Pantelić je dodao da Marić “postaje zvezda i srpske i ruske kinematografije”, te da raduje i “uspeh glumca Miloša Bikovića koji to već jeste”.

Biković igrao u ruskom hit filmu “Bezdušni 2” uz veliku rusku glumačku zvezdu Danila Kozlovskog, koji se sada predstavlja i kao reditelj filma “Trener”, odabranog za otvaranje Dana ruskog filma.

“Selekciju koju gledamo premijerno u Kinoteci sačuvaćemo u našem Arhivu za buduće generacije. Ruska kinematografija u ovom trenutku jedna je od vodećih na globalnoj sceni, kako po pitanju nove generacije reditelja i visokih standarda produkcije, tako i po onome što je posebno važno za Kinoteku, a to su restauracije klasika”, kazao je Pantelić, ističući da su u Kinoteci ruski klasični filmovi redovno prisutni u različitim programima, ali da je veliko zadovoljstvo što je sada u prilici da prikaže i neka od najnovijih ostvarenja ruske kinematografije.

Ambasador Čepurin je izjavio je da je imao priliku da vidi sportsku dramu iz sveta fudbala “Trener” i da mu se film veoma svideo, kao i da je u Rusiji postigao veliki uspeh.

“Glumac i reditelj Danila Kozlovski je jedan od najtalentovanijih ruskih filmskih poslenika danas. Njegovom filmu me je privuklo to što glavnog junaka vodi volja za pobedom. Naši narodi su preživeli mnogo teških stvari. Smatram da nam je potrebno upravo to što pokazuje ovaj film o čoveku koji je želeo da uspe, trudio se, borio i pobedio. Inače, priča se dešava u provinciji, a junaci su obični momci”, rekao je Čepurin.

Nećemo se opraštati

Ambasador je zahvalio organizatorima festivala, Kinoteci i Panteliću, kao i Beograđanima na stalnoj pažnji za rusku umetnost i kulturu.

Narednih večeri biće prikazani ratni i špijunski triler “Nećemo se opraštatiPavela Drozdova, komedija “Ja mršavimAlekseja Nužnija, triler “Gogolj. Početak”, nastao iz TV serije, u režiji Egora Baranova.

Uz biografsku dramu “Dovlatov”, na programu su i blokbaster u žanru fantastike “Poslednji vitez Dmitrija Đačenka, koji je već zaradio 1,7 milijardi rubalja i komedija “Zdravo, Oksana Sokolova” u režiji Kirila Vasiljeva.

Publici su se predstavili i gosti festivala, glumci Ana Čurina, Elena Zaharova, Roman Kurcin i Evgenij Stičkin, koji su kratko najavili svoje filmove i zahvalili na toplom prijemu.

Četvoro mladih glumaca prethodno je na konferenciji za novinare izrazilo uverenje da svi ovi filmovi, koje voli ruska publika, mogu biti jasni i interesantni i gledaocima u Srbiji, kao što se u Rusiji dobro razume srpski film.

Izvršni producent festivala Aleksej Govoruhin naglasio je da je ruska kinematografija u velikom usponu, te da o tome svedoče podaci sa bioskopskih blagajni širom Rusije, gde su domaći filmovi tokom prošle godine zaradili čak 12 milijardi rubalja (oko 200 miliona dolara).

“Za festival smo odabrali filmove različitih žanrova – drame i komedije, avanture i priče za celu porodicu. Želimo da srpskoj publici omogućimo uvid u savremenu rusku produkciju. Nadamo se da ćemo zainteresovati vaše distributere da obrate pažnju na ruske filmove”, rekao je Govoruhin.

Festival je organizovala producentska kuća Sinemarus uz učešće “Ruskog ekspresa” i podršku Ministarstva kulture Rusije. Cilj festivala je razvijanje novih veza na kreativnom i ekonomskom planu, jačanje saradnje u oblasti filma i oblikovanje pozitivnog imidža Rusije kao strateškog partnera Srbije.

U mnogobrojnoj publici bio je i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.   

Sajt Jugoslovenske kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Dana ruskog filma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom