• Search form

11.02.2018 | 19:16

Dobitnici nagrade Muzika klasika za 2017.

Dobitnici nagrade Muzika klasika za 2017.

Revija “Muzika klasika” proglasila je dobitnike svojih godišnjih nagrada, među kojima su flautista Ljubomir Dimitrijević, dirigentkinja Tamara Adamov Petijević, kompozitorka Dragana Jovanović, pijanistkinja Nada Kolundžija…

Flautista Ljubomir Dimitrijević proglašen je najboljim muškim izvođačem, dirigentkinja Tamara Adamov Petijević najboljim ženskim, a violončelista Nemanja Stanković najboljim mladim izvođačem u 2017.

Nagradu za najboljeg kompozitora dobila je Dragana Jovanović za koncert autorske muzike održan 29. maja 2017. u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, na kojem je premijerno izvedeno delo “Godišnja doba” za violu i orkestar.

Najboljim kompozitorom primenjene muzike proglašen je Vojkan Borisavljević, nagrađen za film i seriju “Santa Marija dela Salute”.

Za album godine proglašen je trostruki CD Nade KolundžijeUzdah/izdah”, a kao najbolji izdavač nagrađena je kuća “Mascom” – za disk Vlastimira TrajkovićaKamerna muzika”.

Nagradu za najbolji orkestar dobio je Ansambl za novu muziku “Gradilište”, a nagrada za knjigu dodeljena je “Gitari kroz vekoveStevana i Evite Jović, u izdanju Asocijacije gitarista.

Za najbolji koncert proglašen je “Orfej” Klaudija Monteverdija - produkcija Nove beogradske opere i Opere i teatra Madlenianum.

Nagradu za najboljeg kritičara dobila je Gorica Pilipović (Radio Beograd 2), za medijsku afirmaciju umetničke muzike nagrađen je RTS 3.

Za festival od nacionalnog značaja proglašen je Festival rane muzike, a za festival od regionalnog značaja - Somborske muzičke svečanosti.

Nagradu za organizatora dobio je Gitar art, za instituciju Nova beogradska opera, a za sveukupni doprinos umetničkoj muzici nagrađen je Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu koji slavi 80 godina postojanja.

Nagrade će biti uručene dobitnicima 14. februara u Muzeju Narodnog pozorišta.

Nagrada “Muzika klasika” ustanovljena je 2010. godine, kada je izašao prvi broj istoimene revije, a osmišljena je kao priznanje domaćim umetnicima, ansamblima, festivalima, izdavačima, kritičarima, muzičkim institucijama i medijima, koji su u okviru protekle godine ostavili najznačajniji trag na domaćoj muzičkoj sceni.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.