• Search form

14.11.2017 | 20:23

Druga strana svega premijerno na 23. FAF-u

Druga strana svega premijerno na 23. FAF-u

Novi dugometražni dokumentarni film rediteljke Mile TurajlićDruga stana svega”, koji ispituje ishode političkog angažovanja u vremenu nacionalizma, građanskog rata i diktature, imaće domaću premijeru 29. novembra u Sava centru, u okviru 23. Festivala autorskog filma (FAF).

Zaključana vrata u jednom stanu u Beogradu, koja već 70 godina predstavljaju barijeru koja jednu porodicu odvaja od njene prošlosti, otkrivaju u novom filmu Mile Turajlić istoriju jedne porodice i burnu političku prošlost jedne zemlje. Dok rediteljka traži odgovore od svoje majke, profesorke Srbijanke Turajlić o njenoj borbi i razočaranjima, hronika njihove porodice postaje i portret društva tokom političkih nemira, postavljajući pitanje da li i kako nove generacije nastavljaju i oblikuju borbu za budućnost zemlje u kojoj žive.

“Ako sam ja zaista osvajala slobodu, onda je to najneuspešniji posao koji sam u životu obavila”, navela je Srbijanka Turajlić, univerzitetska profesorka i dugogodišnja građanska aktivistkinja.

Nakon svetske premijere na Filmskom festivalu u Torontu, novi film Mile Turajlić imao je nedavno i njujoršku premijeru, a uoči domaće na FAF-u očekuje ga i evropska - na najvećem i najprestižnijem svetskom festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu, gde je uvršćen u glavni takmičarski program. Takođe, pozvan je i u selekciju Camera in Focus, koja okuplja filmove “visokog kinematografskog kvaliteta koje odlikuje vizuelni potpis njihovih stvaralaca”.

Rediteljka Mila Turajlić, poznata po nagrađivanom debitantskom filmu “Cinema Komunisto” o usponu i padu Avala filma, snimala je svoje drugo ostvarenje više od 5 godina.

Film “Druga strana svega” finansijski je podržao Filmski centar Srbije, a iza produkcije stoje beogradska producentska kuća Dribbling Pictures i francuska kuća Survivance. Koproducent je HBO Europe, svetski poznat po nagrađivanim i kvalitetnim pričama koje su osvojile kritičare i gledaoce širom sveta, kojem je “Druga strana svega” prva koprodukcija sa Srbijom.

Beogradskoj premijeri na 23. FAF-u prisustvovaće, osim rediteljke i članova ekipe, i potpredsednica i izvršna producentkinja HBO Europe Hanka Kastelicova, koja je izvršni producent filma “Druga strana svega”. Ona će najaviti i premijerno emitovanje filma na HBO-u u Srbiji.

Gošća FAF-a biće i francuska koproducentkinja filma “Druga strana svegaKarin Čičkovski, koja će u okviru francusko-srpskih filmskih susreta, u organizaciji Francuskog Instituta i FAF-a, učestvovati i na okruglom stolu o potencijalima francusko-srpske filmske saradnje.

Karte za film “Druga strana svega” u prodaji su na blagajnama Sava centra i Eventima.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.