• Search form

14.03.2018 | 12:05

Festival iranskog filma u Kinoteci

Festival iranskog filma u Kinoteci

Festival iranskog filma u Jugoslovenskoj kinoteci nudi od 14. do 18. marta pet ostvarenja nastalih u poslednjih desetak godina. Među njima su drame iz savremenog života “Iznuda” Hadija Na'iđija, “Tako jednostavno” Reze Mirkarimija, kao i film za decu i omladinu “Ranina ćutnja” (Behzada Rafi'ia).

Festival i počinje filmom “Ranina ćutnja” (2014) o sedmogodišnjoj  devojčici Rani u malom selu na severu Irana koja ima retku ćubastu kokošku Kakoli, a na njenim jajima bojicama crta piliće. Jedne kišovite večeri Kakoli nestaje, zbog čega Rana pada u šok i zanemi. Njen brat Rahman dolazi na ideju da iskoristi Kakolina jaja kako bi se izlegli pilići njene vrste, no otkriva da ih je majka prodala. Rahman uz pomoć prijatelja Hasana kreće u urnebesnu potragu za Kakolinim jajima…

Iznuda” (2014) Hadija Na'iđija priča je o mladom svešteniku koji je nedavno sa suprugom uspeo da kupi skromnu kuću, ali je tom prilikom izdao ček bez pokrića koji dospeva u ruke čoveku nestrpljivom da dobije svoj novac, te kreće da ga progoni.

Iznuda

Pod zadimljenim krovom” (2017) Purana Derahšandea govori o sredovečnoj ženi koja se suočava sa problemima sa sinom i mužem. Pada u krizu bezuspešno pokušavajući da ostvari komunikaciju s njima. Njen trud za izlazak iz te krize suočava je sa novim izazovima.

Tako jednostavno” (2008) Reze Mirkarimija priča je o svakodnevnici jedne domaćice sa dvoje dece, čiji je muž građevinski inženjer i usled čestog odsustva zbog posla ona se oseća usamljeno. Budući da je iz nomadske porodice, nedostaje joj rodbina i oseća nostalgiju za svojim selom. Vremenom postaje depresivna žena čija je jedina radost sećanje na prošlost. Želi da na kratko ostavi porodicu i ode sa bratom u rodni kraj, no okolnosti joj to ne dozvoljavaju.

Tako jednostavno

Program 17. Festivala iranskog filma obuhvata i film “Azar, Šahdoht, Parviz i ostali” (2016) Behruza Afhamija o supruzi čuvenog glumca koja sticajem okolnosti dobija ulogu u njegovom poslednjem filmu. Privlači toliko pažnje kritičara da muž počinje da joj zavidi. Njihov dotad srdačan i topao odnos počinje da se hladi, te ona na posletku prestaje da govori s mužem i odlazi u porodičnu vikendicu kod Damavanda.

Azar, Šahdoht, Parviz i ostali

Sajt Kinoteke je kinoteka.org.rs, a program Festivala iranskog filma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.