• Search form

10.10.2018 | 15:46

Festival pozorišne pedagogije

Festival pozorišne pedagogije

Plavo pozorište organizuje od 11. do 14. oktobra u Beogradu međunarodni Festival pozorišne pedagogije, čiji se program sastoji od omladinskih i inkluzivnih predstava, prezentacija, predavanja, diskusija i radionice.

Program Festivala pozorišne pedagogije, koji će biti održan u Plavom pozorištu, Kulturnom centru Grad i Centru za kulturnu dekontaminaciju, okupiće učesnike iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Nemačke i Poljske.

Festival otvara 11. oktobra Antiratni resital – Antigona – projekat emancipacije, predstava u kojoj učestvuju mladi polaznici Studija savremenog pozorišta Plavog pozorišta, kojim taj nezavisni teatar upoznaje mlade ljude sa radom i tehnikama savremenog pozorišta.

Za 12. oktobar najavljene su dve prezentacije pedagoškoga rada sa mladima koje će održati gosti iz pozorišta iz Nemačke i Italije. Od 18 časova u Kulturnom centru Grad prezentaciju “Participativnost – umetnost” održaće Teatarlabor iz Bilefelda, a u 21 čas u Plavom pozorištu “Aleteinu Školu pozorišta” predstaviće kulturno-umetnička asocijacija Aletea iz Milana.

Radionica fizičkog teatra “Od ansambla do zajednice”, koju vodi Fondacija Jubilo iz Vroclava iz Poljske, na programu je 13. i 14. oktobra u Plavom pozorištu u zgradi BIGZ-a.

Takođe, 13. oktobra biće održana panel diskusija “Savremeno pozorište danas – smisao, razlozi, perspektiva” o mestu i ulozi pedagogije u savremenom pozorištu danas, a učestvovaće reditelji i pozorišni pedagozi Masimo Đaneti iz Asocijacije Aletea iz Italije, Zigmar Šreder iz Teatarlabora iz Nemačke i Nenad Čolić iz Plavog pozorišta, uz publiku. Diskusija će biti održana u Plavom pozorištu, uoči predstave “Saligia” o sedam smrtnih grehova koju izvodi 17 mladih polaznika Dramskog studija Prazan prostor iz Crne Gore.

Za 14. oktobar, nakon radionice, na programu je okrugli sto “Mogućnosti pozorišne pedagogije”, koji će se baviti razmenom iskustava partnera projekta "Pozorište – susret, inkluzija, akcija” iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Nemačke i Poljske.

Za završnicu programa najavljena je prezentacija rada Intimnog teatra iz Bitolja, a Festival zatvara “Triptih – tri lične priče” - performans-prezentacija edukativnog rada Plavog pozorišta sa KUD-om gluvih Beograda “Radivoj Popović”, koja će biti održana u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Program Festivala će biti pristupačan gluvim osobama i prevođen na srpski znakovni jezik.

Festival je deo jednogodišnjeg međunarodnog projekta Plavog pozorišta “Pozorište – susret, inkluzija, akcija”, koji kroz rad sa mladima i sa pozorišnim pedagozima koristi široke mogućnosti pozorišta kao mesta susreta, komunikacije, samoistraživanja, prostora otvorenog uma, tolerancije, kritičkog mišljenja i kreativnog delanja.

Projekat sufinansiraju Erazmus+ program Evropske unije, Ministarstvo omladine i sporta i Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

*Foto: Anđelka Vujinović

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.