• Search form

09.11.2017 | 13:43

Finalisti nagrade Milčik 2017.

Finalisti nagrade Milčik 2017.

Umetnici Brigita Antoni, Ivana Radovanović, Semir Mustafa Dedeić (Dante Buu) i Siniša Radulović, finalisti su nagrade Milčik za 2017. godinu, koja se dodeljuje mladim umetnicima u Crnoj Gori, a kao i ostale nagrade u okviru međunarodne mreže YVAA (Young Visual Artists Awards), podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Njujorku i samostalnu izložbu.

Finalisti nagrade “Milčik”, koja se prvi put dodeljuje, predstaviće se na zajedničkoj izložbi koja će 9. decembra biti otvorena u Umetničkoj galeriji “Miodrag Dado Đurić” na Cetinju, gde će biti proglašen i dobitnik/ica.

O finalistima, kao i o dobitniku nagrade “Milčik” odlučuje žiri koji čine slovenački umetnik Miran Mohar (IRWIN, NSK), istoričarka umetnosti i nezavisna kustoskinja Svetlana Racanović iz Crne Gore, istoričarka umetnosti i direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, profesorka na Likovnoj akademiji u Pragu Vjera Borozan, te spisateljica, istorička i umetnica Nomaduma Rosa Masilela iz Njujorka.

Nagrada “Milčik” nosi ime po istoimenom radu istaknutog crnogorskog umetnika Milije Pavićevića, a osnovana je u saradnji sa Residency Unlimited i Trust for Mutual Understanding iz Njujorka, koji su partneri i ostalim članovima mreže YVAA.

Nagrada podrazumeva dvomesečni rezidencijalni boravak u Residency Unlimited, pokrivene troškove puta i boravka, kao i organizovanje samostalne izložbe u Crnoj Gori po povratku iz rezidencije.

Dodelu nagrade “Milčik” organizuje Institut za savremenu umetnost (ISU), u okviru YVAA, internacionalnog programa namenjenog mladim vizuelnim umetnicima iz centralne i jugoistočne Evrope. Mreža YVAA obuhvata 11 zemalja, a nagradu su u svakoj od njih osnovale nezavisne i neprofitne organizacije za savremenu umetnost.

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.