• Search form

19.06.2018 | 23:53

Forum Kreativna Evropa 2018.

Forum Kreativna Evropa 2018.

Desk Kreativna Evropa Srbije organizuje od 20. do 22. juna u Beogradu četvrto izdanje Foruma Kreativna Evropa, koji će biti u znaku ispitivanja novih perspektiva odnosa Evropske unije i Zapadnog Balkana u oblasti kulture, a učesnici će imati priliku da čuju od zvaničnika Evropske komisije i kakav će biti novi program EU za kulturu od 2020. godine. Takođe, moći će da iskoriste šansu za usavršavanje znanja i veština u pogledu korišćenja potprograma Kreativne Evrope, ali i za pronalaženje novih partnera. Kao i proteklih godina, priređen je i umetnički program, koji počinje 20. juna svečanim otvaranjem Foruma na Kolarcu.

Pod sloganom “Gledaj prošlost, stvaraj budućnost!”, Forum KE obeležiće Evropsku godinu kulturnog nasleđa, kojom je proglašena 2018, a okupiće više stotina učesnika iz zemlje i inostranstva, pružajući okvir za dijalog o prošlosti i zajedničko planiranje bolje i odgovornije evropske budućnosti, saopštio je Desk Kreativna Evropa Srbija (DKES).

Forum je organizovan u saradnji sa ambasadom Bugarske, Delegacijom EU u Srbiji, EUNIC-om i Državnim institutom za kulturu Bugarske, i to povodom predsedavanja Bugarske Savetom EU, koja je pokrenula temu položaja Zapadnog Balkana, pa je deo programa i posvećen pitanju međunarodnih odnosa i saradnje Zapadnog Balkana i EU u kulturi.

Glavne teme koje će biti razmotrene na Forumu putem panela, predavanja, radionica, vođenja i izložbi su: kulturna saradnja, međunarodni odnosi i repozicioniranje Zapadnog Balkana; Evropska godina kulturnog nasleđa; kultura sećanja, istorija, evropsko kulturno nasleđe i njegovi kulturni, društveni i ekonomski potencijali i doprinosi; arhiviranje nasleđa: internet, izvođačke umetnosti, kolekcije, te praktična znanja: razvoj projekata i konkurisanje.

Među učesnicima su najavljeni istraživačica i konsultantkinja Lidija Varbanova, Karmela Kutunjo, Diego Marani i David Berton iz Evropske komisije, prof. dr Milena Dragićević Šešić sa Univerziteta umetnosti u Beogradu, predstavnici EUNIC Global, Stefan Vavrik iz Ministarstva spoljnih poslova Austrije, Marta Gutirez iz Relais Culture Europe, Janja Klasinc iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije, Viltaut Zvirzdinajte iz Arhitektonskog fonda Viljnus, Svetlana Kujumdžijeva iz Evropske prestonice kulture Plovdiv 2019, Vuk Radulović iz Fondacije EPK Novi Sad 2021, Jana Genova iz Next Page Fondacije, Javor Konaikov iz Državnog instituta za kulturu Bugarske, književnici Edin Bajramović i Luiza Bourahaoua, predstavnici deskova Kreativne Evrope iz regiona i mnogi drugi.

U Muzeju savremene umetnosti 21. i 22. juna biće reči o kulturnoj politici, Evropskoj godini kulturnog nasleđa i o repozicioniranju Jugoistočne Evrope. Karmela Kutunjo iz Evropske komisije predstaviće novi program EU za kulturu, predviđen nakon 2020. godine. Takođe, biće predstavljena publikacija i istraživanje DKES-a “(Re)pozicioniranje regiona Jugoistočne Evrope kroz kulturu”, kojem je bio posvećen Forum KE 2017.

Zainteresovani za arhitekturu imaju priliku da se 21. juna u Vukovoj zadužbini upoznaju sa predstavnicima Arhitektonskog fonda iz Viljnusa.

Paneli o arhiviranju digitalne umetnosti i performansu biće održani 22. juna u Kvaki 22, a za stručnjake i ljubitelje književnosti najavljen je panel o poziciji mladih pisaca u regionu u Dositejevom domu, te književno veče u Poletu.

Posebni programi za usavršavanje praktičnih znanja i veština predviđeni su za ustanove i organizacije koje se bave kulturnim nasleđem, te za predstavnike lokalnih samouprava i kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

Najavljeno je i predavanje “Mitogeneza i Palimpsest: klasično nasleđe u savremenom verbalnom i vizuelnom tekstu” 21. juna u Vukovoj zadužbini, a za one koji planiraju da konkurišu na program Kreativna Evropa organizovane su posebne prezentacije potprograma Media i Kultura, te konsultacije sa predstavnicima Deska, pravnim i finansijskim savetnicima.

I ovoga puta organizovan je spid-dejt sa rukovodiocima deskova Kreativna Evropa (u EU Info centru za potprogram Kultura) i u Dositejevom domu (za Media potprogram).

Između ostalog, 22. juna u Vukovoj zadužbini biće predstavljena i tri vodiča Evropa Nostre Srbija za javno zastupanje, fandrejzing i inkluziju građana, nakon čega su najavljene prezentacije ovogodišnjih dobitnika Evropske nagrade za kulturno nasleđe, uključujući prvog dobitnika tog priznanja iz Srbije - sela Gostuša.

Za studente fakulteta umetnosti, društvenih i tehnoloških nauka organizovana je radionica osmišljavanja projekata interpretacije kulturnog nasleđa Beograda (COOL nasleđe) 22. juna u EU info centru.

Predstavnici deskova KE iz Francuske, Crne Gore, Bugarske i Grčke predstaviće mogućnosti za uspostavljanje saradnje u okviru programa Kreativna Evropa 21. juna u EU info centru, a sa njima će biti i šest organizacija iz Francuske koje tragaju za partnerima iz Srbije.

Na otvaranju Foruma nastupaće muzički duo Viteše iz Brisela, a priređena je i dokumentarna izložba o 37 godina Bijenala umetnosti u Pančevu, čije je 18. izdanje upravo završeno.

Kulturno-umetnički deo programa Foruma obuhvata vođenja kroz Legat Franklin i antičko, osmansko i jevrejsko nasleđe Beograda.

Na zatvaranju Foruma, nakon predstavljanja mladih književnika iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije u klubu Polet, natupiće umetnik Neomodern iz Subotice.

Forum KE bio je posvećen 2017. godine repozicioniranju Jugoistočne Evrope kroz kulturu, a učesnici su bili gotovo jednoglasni u tome da je neophodna snažnija saradnja kako za razvoj kulture u pojedinačnim državama, tako i za celinu regije. Ostala su otvorena pitanja kako to postići i na koji način iskoristiti zajedničko kulturno nasleđe iz perioda socijalističke Jugoslavije, posebno zato što zapravo nikada nije kritički valorizovano, već je postalo svojevrstan mit.

Sajt DKES-a je kultura.kreativnaevropa.rs, a program Foruma nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.