• Search form

12.01.2018 | 15:55

Kinoteka ustupila projektor Domu kulture u Gračanici

Kinoteka ustupila projektor Domu kulture u Gračanici

Jugoslovenska kinoteka ustupila je Domu kulture u Gračanici novi mobilni digitalni filmski projektor, vredan 4,2 miliona dinara, koji je obezbeđen sredstvima Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a namenjen je za projekcije i u drugim sredinama sa srpskim stanovništvom na Kosovu u kojima postoje mogućnosti za prikazivanje filmovima.

Protokl o poslovnoj saradnji tim povodom potpisali su 12. januara direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, u prisustvu ministra kulture i informisanja Vladana Vukosavljevića, direktora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića, filmskih poslenika i medija.

Pantelić je precizirao da Kinoteka ustupa na korišćenje DCP projektor sa pratećom opremom koju čine hard disk set, objektiv za projektor i digitalno analogni konvertor, koji košta 4.207.000 dinara i na kojem se prve projekcije u Gračanici očekuju do kraja januara.

“U ime Kinoteke i svih onih koji se na bilo koji način bave kulturom u Srbiji, želim vam da gledate dobre filmove, ali i da se naša saradnja ne zaustavi na ovome. Jugoslovenska kinoteka  je u svakom trenutku spremna da izađe u susret i da učestvuje u projektima sa zajedničkim ciljem, a to je u ovom slučaju promocija i uživanje u kvalitetnim ostvarenjima sedme umetnoati”, istakao je Pantelić u Kinoteci.

Ministarstvo kulture, kako je objasnio Vukosavljević, obezbedilo je sredstva i dalo ih Kinoteci, a ona je kupila i ustupila na korišćenje Domu kulture u Gračanici savremeni uređaj za prikazivanje filmova.

“Ovo je važno iz više razloga - pokazali smo da možemo efikasno da sarađujemo na institucionalnom nivou, da izlazimo u susret potrebama srpske kulture u svim oblastima gde živi srpski narod i omogućili jednom vrlo aktivnom kulturnom činiocu na srpskom prostoru, a to je Dom kulture  Gračanica, da za kulturne potrebe našeg naroda na Kosovu i Metohiji obezbedi projektovanje filmova i srpske, i međunarodne kinematografije, novih ostvarenja i onih iz fondova Kinoteke”, naveo je ministar.

Kako je dodao, procenjuje se da u srpskim sredinama postoji oko 15 naseljenih mesta sa prostorima koji omogućavaju prikazivanje filmova.

“Time će se kulturni život našeg naroda na Kosovu i Metohiji u određenoj meri popraviti. Dakle, uspeli smo da bar u jendom malom segmentu poboljšamo kulturnu ponudu”, rekao je Vukosavljević i zahvalio svim učesnicima u ovom projektu.

Vukosavljević je naglasio da je povezivanje u oblasti kulture u okviru srpskog kulturnog prostora jedan od principa politike za koju se zalaže Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić rekao je da je taj povod prilika da se podseti da je “Srbija nesumnjivi utemeljivač i glavni mecena i patron filma na Kosovu i Metohiji”.

Filmske sekcije koje su pratile srpsku vojsku 1912. godine “zabeležile su žive slike Gazimestana, naših svetinja i u istoriju upisale neizbrisiv trag borbe našeg naroda za oslobođenje, a ta časna uloga koju je imala srpska kamera ujedno je i prvi filmski zapis sa područja Kosova i Metohije”, izjavio je Đurić, dodajući da je - kako onda, tako i danas, “Srbija jedna od glavnih mecena, patrona i podržavalaca filma na Kosovu i Metohiji”.

“Sve naše institucije nastoje da film u našoj južnoj pokrajini bude živ, da ono što imamo od filmske građe ostane sačuvano i dostupno, a posebno je važno i da naš narod ima priliku da uživa u savremenim ostvarenjima filmske umetnosti”, rekao je Đurić, dodajući da bi novi DSP projektor u nekom drugom delu Srbije značio samo jedan dodatni sadržaj, ali da “na Kosovu i Metohiji on predstavlja i jedan od simbola ulaganja u budućnost”.

“Sve novo što tamo napravimo poručuje da tamo želimo da ostanemo, da popravljamo uslove, jer tamo vidimo svoju budućnost”, istakao je Đurić.

Direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević izjavio je da za njih mobilni DSP znači “jednu vrstu novog prozora na getu i nove svetlosti”.

“To daje mogućnost da gde god možemo da zamračimo neku sobu u nekoj našoj enklavi - tamo dobijemo bioskop. Za Gračanicu, to je mogućnost izbora. U getu nema izbora, ali ako možete da birate u okviru kulture vi ste u jednu ruku slobodan čovek, bez obzira što živite u getu”, rekao je Rakočević.

Prema njegovim rečima, ideja je potekla prilikom prve posete reditelja Danila Bećkovića, producenta Marka Paljića i glumca Slaviše Ćurovića Domu kulture u Gračanici, kada su rekli da žele da budu “u životu svake srpske enklave”.

Rakočević je opisao posetu selu Suvo Grlo u Srbici, improvizovanje bioskopske sale pomoću ćebadi na prozorima i razdraganu decu koja su tražila autograme.

“Tu se po prvi put čulo: ‘Hoću da budem glumac’, ‘Hoću da budem glumica’, ‘Hoću da budem producent, mada još ne znam tačno šta je to’. U getu se inače ne misli o tome - hoću da budem. Ali, film i filmska magija omogućavaju da i najugroženiji - hoće da bude. Zato je za nas ovo izuzetno važno”, istakao je Rakočević.

Producent Marko Paljić izjavio je da se ne bi složio sa Rakočevićem oko pitanja geta.

“Već četiri godine odlazimo u Gračanicu i prikazujemo naše filmove, organizujemo filmske škole. Mi se tamo nikada nismo osetili kao u getu, jer smo videli kako jedan kulturni centar na način na koji je organizovan u Gračanici ljudima pruža nešto što sa čim se nismo susreli u centralnoj Srbiji. To je mesto pravog saborovanja, mesto gde dolazi verna publika koju je razvio taj kulturni centar”, rekao je Paljić.

“Ovo je mala stvar koju smo mi uradil za naš narod na Kosovu i Metohiji, a nama bi bila velika stvar kada bi Živojin Rakočević i njegovi saradnici ovde organizovali radionicu o tome kako se vodi kulturni centar”, naglasio je Paljić.

Direktor distributerske kuće “Megakom film” (MCF) i član Upravnog odbora Jugoslovenske kinoteke Igor Stanković napomenuo je da na manje od deset kilometara od Gračanice postoji multipleks - u Prištini, ali sa titlovima na albanskom jeziku.

“Mobilni DSP je jedini način da Gračanica i druge srpske sredine na Kosovu i Metohiji dobiju film u isto vreme kada se prikazuje u Beogradu, da dobiju festivale, ali i blokbastere, sinhronizovane filmove za decu”, rekao je Stanković i najavio da će MCF donirati prenosnu kutiju za putovanje filma, kakva se koristi i za mobilni bioskop po Srbiji, platno u odgovarajućem formatu, 300 naočara i sistem za 3D projekcije.

*Foto: Kinoteka

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.