• Search form

22.02.2018 | 18:17

Medenici nagrada Fondacije Tanja Petrović

Medenici nagrada Fondacije Tanja Petrović

Teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor Bitefa Ivan Medenica, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, ovogodišnji je dobitnik nagrade Fondacije “Tanja Petrović” za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Od kako se pre dvadesetak godina pojavio u javnosti i počeo da potpisuje svoje tekstove, Medenica “propagira znanje, istinoljubiost, emancipaciju, kritičko mišljenje. Medenica već godinama dokazuje da hrabrost i spremnost na rizik pomeraju umetnost, kulturu i čitavo društvo ka savremenosti. On je primer da iza intelektualne nezavisnosti stoje samo veliko znanje i ogroman rad”, istaknuto je u obrazloženju Fondacije “Tanja Petrović”.

Kao redovan profesor istorije svetskog pozorišta i drame na FDU i šef Katedre za teoriju i istoriju, Medenica je, kako je istaknuto, i jedan od evropskih i svetskih autoriteta u svojoj struci, zahvaljujući kome su kultura i umetnost u medijima prisutne na redak i dragocen način.

Fondacija “Tanja Petrović” dodeljuje od ove godine i Specijalnu plaketu za entuzijazam kojom želi da skrene pažnju na mlade ljude koji rade van velikih gradskih središta, gde kultura zavisi od ljubavi i svesnosti pojedinaca.

Prvi dobitnik te plakete je Omladinski klub Ančiki – OKAn iz Leskovca - grupa mladih leskovačkih entuzijasta koja je napravila “Malu besplatnu” biblioteku, sa čak 5.000 prikupljenih knjiga. Uz ovaj nesvakidašnji poduhvat, tokom pet godina postojanja organizovali su različite tribine, pesničke i književne večeri, izložbe, kao i mnoge druge sadržaje namenjene svojim sugrađanima.

Fondacija “Tanja Petrović” osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu novinarku, urednicu i autorku u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i nekadašnju gradsku sekretarku za kulturu Tanju Petrović, koja je profesionalni život posvetila toj oblasti i njenom medijskom promovisanju.

Dosadašnji laureati nagrade Fondacije “Tanja Petrović” su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije “Trezor” Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović.

Odluke je doneo Upravni odbor Fondacije “Tanja Petrović” koji čine Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Nagrada će biti uručena Medenici 28. februara, u Jugoslovenskoj kinoteci.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.