• Search form

23.11.2017 | 14:53

Mila Turajlić: Druga strana istorije Srbije

Mila Turajlić: Druga strana istorije Srbije

Rediteljka Mila Turajlić izjavila je da je filmom “Druga strana svega”, koji je upravo pobedio na 30. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Amsterdamu (IDFA), želela da “da drugu stranu istorije Srbije” i pokaže da je “validno viđenje svakog od nas o dešavanjima u Jugoslaviji i Srbiji, da su mogući različiti uglovi gledanja na sve što smo doživeli na ovim prostorima”.

Na konferenciji za novinare 23. novembra u Domu omladine Beograda, gde je stigla direktno sa aerodroma, nakon leta iz Amsterdama, Mila Turajlić je povodom nagrade na 30. IDFA izjavila da “još nije došla sebi”.

“Nisam očekivala nagradu, bilo je vrlo iznenađujuće”, rekla je ona, napominjući da do sada ni jedan film iz regiona nije nagrađen na tom prestižnom festivalu.

Prema njenim rečima, filmom “Druga strana svega” htela je da “ispriča razne druge strane, da predstavi preplitanje više pogleda“ na istorijski period za nama u formi porodične hronike.

Dok se njen debitantski, takođe nagrađivani film “Sinema komunisto” (2010) bavio istorijom Jugoslavije kroz vizuru kinematografije te zemlje, Mila Turajlić je u novom filmu pošla od, kako je rekla, jednostavne ideje o stanu njene porodice koji je bio podeljen vratima zaključanim 70 godina.

“Davno sam započela taj film, još pre ‘Sinema komunisto’, ali sam tada shvatila da još nisam dorasla toj priči. Posle ‘Sinema komunisto“ vratila sam se toj ideji, a intenzivan rad trajao je poslednjih pet godina“, rekla je Mila Turajlić.

“Htela sam da kroz hroniku svoje porodice ispričam priču o svojoj zemlji. Međutim, film je otišao svojim putem, pretvorio se u razgovor između majke i ćerke o proteklim zbivanjima i njihovim tumačenjima”, rekla je rediteljka, čija je majka univerzitetska profesorka i građanska aktivistkinja Srbijanka Turajlić.

Kako je dodala, nije znala da pravi baš takav film. Sama je i snimala razgovare sa majkom o tome “kako se čovek angažuje ili ne angažuje zavisno od okolnosti u kojima se nađe, na koji način je ona odlučila da radi ono što je radila tokom života i koju je cenu za to platila”.

“Bio je to dijalog u kojem je ona na kraju okrenula pitanja na moju generaciju, na našu sadašnju odgovornost”, izjavila je Mila Turajlić (38), dodavši da je od tog okretanja na drugu stranu proistekao i naslov filma.

Proces rada na filmu, kako je rekla, nije bio jednostavan, ali ne zbog potrebe da nagovori majku na snimanje.

“Nije bilo mnogo ubeđivanja. Možda malo emotivne manipulacije. Rekla sam joj da mi je to potrebno za film i ona je, kao majka, naravno pristala. Međutim, kao javna ličnost, Srbijanka Turajlić je navikla da daje intervjue. Moj problem bio je da je navedem da se pomeri od te forme u pravcu intimnijeg tona. To je komplikovano postići i potrebna je hrabrost da se intima unese u film, ali u tome leži film”, rekla je Mila Turajlić.

Posle nedavne svetske premijere na Festivalu u Torontu, prikazivanja u Njujorku i evropske premijere u Amsterdamu, srpska premijera filma “Druga strana svega” biće na 23. Festivalu autorskog filma (FAF) 29. novembra u Sava centru.

“Drago mi je i bitno mi je da film odmah otkrije i naša publika, meni najvažnija. To će biti i jedina projekcija u Srbiji, jer koproducent HBO Europe ima plan za televizijsko prikazivanje. Inače, biće i na festivalima, dobili smo više poziva i to za takmičarske programe”, rekla je Mila Turajlić, ističući da joj je posebno važno što se njen dokumentarac prikazuje na FAF-u, jer je rađen upravo kao autorski film.

Datum domaće premijere, koji je nekada bio državni praznik Dan Republike, slučajan je.

“Kao i puno toga oko ovog filma tako se namestilo. Ustvari, po sadržaju bi bolji datum bio 1. decembar, ali ovo je bio slobodan termin u Sava centru”, rekla je Mila Turajlić.  

Povodom činjenice da je srpsko-francuska koprodukcija “Druga strana svega” i prva koprodukcija HBO Europe sa Srbijom, Mila Turajlić izrazila je nadu da je nagradom u Amsterdamu opravdano poverenje tog svetskog brenda.

Mila Turajlić je istakla i da je prvi put za 30 godina - koliko se održava IDFA, prisustvovala srpska delegacija, predvođena direktorom Filmskog centra Srbije Bobanom Jevtićem, te da je Srbija prvi put predstavljena kao zemlja koja ima šta da pokaže kada je filmska dokumentaristika u pitanju.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.