• Search form

10.03.2018 | 22:07

Muzikon s gostima iz sveta

Muzikon s gostima iz sveta

Kamerni orkestar Muzikon nastavlja sezonu Hypercube koncertom “Svite & serenade” 15. marta u Kolarčevoj zadužbini, na kojem će nastupiti sa srpskim muzičarima iz nekih od vodećih svetskih orkestara. Kao gosti će nastupiti violinistkinja Jelena Ristić iz amsterdamskog Royal Concertgebouw orkestra, violončelista Nikola Jovanović iz Bamberg Symfonikera i kontrabasista Miljan Jakovljević iz Staatstheater u Nirnbergu.

Orkestar će izvoditi dela Nilsena (Mala svita za gudački orkestar), Griga (Holberg svita) i Čajkovskog (Serenada za gudače), na čelu sa koncertmajstorom Jelenom Ristić.

Pored koncertnog programa, publika će imati priliku da u holu Kolarca vidi i Ground Piano - interaktivnu instalaciju-igricu orkestra Muzikon koja se sastoji od džinovskog klavira po kojem se hoda, dok je ispred njega postavljeno platno na koje su projektovana uputstva za sviranje najpoznatijih dela klasične muzike. Ova instalacija se pokazala naročito atraktivnom za najmlađe posetioce koncerata Muzikona.

Jelena Ristić je sa 16 godina upisala Akademiju umetnosti u Novom Sadu u klasi prof. Dejana Mihailovića. Dobitnica je povelje za najboljeg studenta Univerziteta Novog Sada za 2002/03. godinu. Po završetku studija upisala je master studije na Konzervarorijumu Amsterdam, u klasi prof Ilje Gruberta. Već za vreme studija pobedila je na audiciji za jednog od koncertmajstora u filharmoniji Arnhem – Holandija. Kao koncertmajstor gostovala je u Danskoj u orkestrima Kopenhagen filharmonije i Odense filharmonije. Od 2013. stalni je član prvih violina Royal Concertgebouw orkestra i koncertmajstor kamernog orkestra u sastavu Concertgebouw. Kao solista nastupa sa orkestrima širom Holandije a za vreme školovanja u Srbiji nastupala je sa Niškim simfonijskim orkestrom i Novosadskim akademskim orkestrom.

Nikola Jovanović (1984) rođen je i odrastao u Beogradu, gde je sa devet godina počeo da pohađa nastavu violončela u muzičkoj školi "Dr. Vojislav Vučković". Nakon srednje muzičke škole, upisao je Fakultet muzičke umetnosti u klasi prof. Sandre Belić, a od 2004. paralelno studira u Detmoldu na Visokoj školi za muziku, u klasi prof. Ksenije Janković. Osnovne studije završio je 2010. godine najvišom ocenom i upisao postdiplomske studije za koncertnog solistu, koje je završio 2015. Učesnik je nacionalnih i međunarodnih konkursa i dobitnik više priznanja. Nastupa i kao kamerni muzičar, a do 2013. bio je član klavirskog trija Pescatori. Muzičke impulse i inspiraciju dobijao je na majstorski kursevima od svetski priznatih čelista kao što su David Geringas, Natalija Gutman, Frans Helmerson, Marsio Karneiro, Petar Bruns… Bio je student Akademije Minhenske filharmonije i od 2013. je zamenik vođe violončela bamberških simfoničara.

Kao orkestarski muzičar, nastupao je u najvećim svetskim koncertnim dvoranama i na najbitnijim svetskim priznatim muzičkim festivalima. Svira staru francusku kopiju violončela Gagliano (1798), nepoznatog graditelja.

(SEEcult.org)

Zoran Popović, Installation of Axioms, SKC, Belgrade 1972
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.