• Search form

03.07.2018 | 11:03

Nagrade 45. INFANT-a

Nagrade 45. INFANT-a

Mađarska predstava “Volitant” plesne kompanije Gobi proglašena je najuspešnijom u celini na 45. Internacionalnom festivalu alternativnog i novog teatra (INFANT) u Novom Sadu, koji je predstavio u konkurenciji 11 predstava iz šireg region, Francuske, Izraela, Španije i Rusije.

Predstava “Volitant”, kako je naveo žiri u obrazloženju, pokazala je “čudesne mogućnosti minimalizma u svim pozorišnim segmentima, a samo jedno telo izuzetne Rite Gobi oslobođeno je rodne određenosti”.

Druga nagrada za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika dodeljena je predstavi “Devojčica sa žicama” Slovenskog narodnog gledališča i Moving Music Theatre iz Makedonije.

Treću nagradu za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti podelile su predstave “Pozdravi ga i poljubi mi ga” pozorišne trupe Artopija iz Makedonije i “U izgradnji” izraelske trupe Davai, saopštili su organizatori 45. INFANT-a, koji je završen 2. jula dodelom nagrada u Kulturnom centru Novog Sada.

Rita Gobi, foto: KCNS

Člancia žirija Vesna Dragojlov, koja se bavi graničnim oblicima elektronske umetnosti, istakla je da je program 45. INFANT-a ponudio uvid u nova kretanja u pozorištu sa mnogo elemenata originalnosti i inovacija u pozorišnom kontekstu, dobro osmišljenih i režija i tekstova.

U žiriju, koji je odlučio o pobedničkoj predstavi jednoglasno, bili su i dramaturškinja u Ateljeu 212 Jelena Miović i profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu Ivan Pravdić.

U čast nagrađenih, izvedena je predstava “Intima” Porodice bistrih potoka.

Porodica bistrih potoka, foto: KCNS

U selekciji Simona Grabovca, na 45. INFANT-u od 25. juna izvedeno je 11 predstava iz Francuske, Izraela, Španije, Slovenije, Makedonije, Mađarske, Rusije i Srbije.

Naslovna fotografija: Volitant, foto: Marcell Piti

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.