• Search form

14.05.2018 | 21:37

Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u Ljubljani

Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije u Ljubljani

Etnografski muzej u Beogradu gostuje u Slovenačkom etnografskom muzeju izložbom “Nematerijalno kulturno nasleđe Srbije”, čiji je poseban deo posvećen novim upisima na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva - porodičnoj slavi i narodnoj igri kolo.

Na izložbi u Ljubljani, koja će biti otvorena 15. maja kao deo međunarodnog predstavljanja nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije kroz elemente upisane u Nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, biće predstavljena baština koju je moguće prepoznati u jeziku i usmenom izražavanju, izvođačkima tradicijama, društvenim praksama i ritualima, tradicionalnima zanatima, znanjima i veštinama pripremanja tradicionalnih jela.

Poseban segment izložbe posvećen je porodičnoj slavi, koja je prvi element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu (2014), te tradicionalnoj igri kolo, koja je upisana u decembru 2017. godine.   

Izložba se realizuje kao deo saradnje Etnografskog muzeja u Beogradu i Slovenačkog etnografskog muzeja, a biće otvorena do 4. juna.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.