• Search form

11.06.2018 | 20:34

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Jubilarni, peti Šekspir festival počeće 28. juna predstavom “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a do 1. jula biće nastavljen gostujućim predstavama u Vili Stanković u Čortanovcima, te pratećim programom za decu u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević, rekao je da se trudi da svake godine na programu bude neki novi Šekspirov komad - od 37 poznatih, a nada se da će vremenom u Čortanovcima biti izveden ceo opus slavnog dramskog autora.

“Zagrebačko kazalište mladih je zaista prestižno pozorište u regionu, Igor Vuk Torbica je jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a kontroverzni komad ‘Tit Andronik’ još nismo imali tako da je to prava stvar za otvaranje”, rekao je Milivojević 11. juna na konferenciji za novinare u dvorištu “Vile Stanković”.

Želeo je, kako je dodao, da “Tit Andronik” bude igran na prelepoj pozornici pod vedrim nebom u Čortanovcima, ali je predstava tehnički veoma zahtevna i zato će biti u SNP-u.

Tit Andronik

Naredne tri večeri u Čortanovcima, kako je izjavio, sledi “serija neobičnih stvari”.

Molim, nastavite (Hamlet)” je predstava bitefovskog tipa, prema konceptu Rodžera Bernata i Jana Dujvendaka.

Igra se samo scena ubistva Polonija, a onda sledi suđenje Hamletu, sa pravim sudijom, advokatima i veštacima, uz troje profesionalnih glumaca, dok je publika porota. Kompanija Dreams Come True (Švajcarska, Francuska, Španija) postavila je tu predstavu oko 150 puta na mnogim festivalima u svetu, uvek sa lokalnim akterima iz realnog života, i na osnovu pravnog sistema date sredine.

Milivojević za sada nije otkrio imena eksperata, dok će kraljicu Gertrudu igrati Svetlana Bojković, a Hamleta i Ofeliju mladi glumci Aleksandar Milković i Jelena Đulvezan, koji su inače bračni par. Sa njima će na svega nekoliko proba, kao i drugde u svetu, raditi reditelj Bernat.

Milivojević je dodao da je neobično i to što će publika gledati trudnu Ofeliju, budući da je Jelena Đulvezan u drugom stanju.

Molim, nastavite (Hamlet)

Iz Čikaga stiže hip-hop mjizikl “Q-gents” (Dva viteza iz Verone), u produkciji trupe Q Brothers.

“To su dva momka koji repuju Šekspira i zajedno predstavljaju svih 20 likova. Na isti način radili su već ‘Otela’ i postali festivalske zvezde. Smatram da je pristup Šekspiru kroz rep jedan civilizacijski pomak”, rekao je Milivojević, dodajući da će Q Brothers održati tokom festivala i radionicu za tinejdžere.

Q-gents

Na kraju glavnog programa Šekspir kompanija iz Berlina izvešće “Mletačkog trgovca” u režiji Mihaela Gintera.

“Ova predstava ima dosta muzike uživo, istovremeno je gorka i duhovita, a ima i politički kontekst. Privuklo me je što reditelj Ginter kaže da je za njega kao Nemca bilo važno da uradi ovaj komad o jednom Jevrejinu”, izjavio je Milivojević.

Mletački trgovac

U programu Šekspir za veliku decu do 3. jula u Malom pozoristu “Radović” biće izvedena predstava sa repertoara tog teatra – “Bura” u režiji Nikite Milivojevića, zatim “San letnje noćiMihalisa Sionasa, u produkciji Thesis Theatre Company iz Atine, “Romeo i JulijaNela Krouča i britanske putujuće trupe The HandleBards (koja po Velikoj Briraniji ide na turneje isključivo na biciklima), a na kraju će studenti druge godine glume i režije iz Milivojevićeve klase sa Akademije umetnosti u Novom Sadu nastupiti kao Shakespeare Tribute Band i prikazati predstavu “Šekspir party”.

Producentkinja Jelena Gavrić iz Malog pozorišta “Radović” izrazila je zadovoljstvo što se festival širi i na taj način “regrutuje nove ljubitelje Šekspira”.

“U svetu se Šekspir igra i za najmlađe gledaoce. Njegovi komadi nose niz značajnih životnih pouka za decu i ona ih kroz glumačku igru shvataju i prihvataju. Mi smo sa ‘Burom’ imali pozitivno iskustvo”, rekla je Jelena Gavrić.

Jelena Gavrić, Nikita Milivojević, Sonja Marić

Milivojević je istakao je da je ove godine program bogatiji zahvaljujući boljoj finansijskoj podršci.

“Prošlog leta, a i onog pre njega, kako su stvari krenule, mislio sam da ću ovde sam igrati Šekspira. Srećom, sada imamo budžet od 10 miliona dinara, otprilike kao kada smo startovali”, rekao je on, zahvaljujući se nadležnima u opštini Inđija i pokrajinskim vlastima Vojvodine, kao i kompaniji Uniqua na podršci.

Na pitanje šta se promenilo, Milivojević je odgovorio da ne zna i da je “to sa komisijama kao lutrija”, ali da se obradovao.

“Problem je što mi cele godine spremamo festival, a onda do poslednjeg trenutka ne znamo rezultate konkursa, pa nekad moramo neka planirana gostovanja i da otkažemo”, dodao je Milivojević.

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije Uniqua osiguranja Sonja Marić izrazila je zadovoljstvo što je ta kompanija i ovog puta doprinela da se realizuje jedinstveni festival posvećen Šekspiru. “Ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način ostajemo verni promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo”, rekla je Sonja Marić.

Ulaz na predstave u “Radoviću” je besplatan, uz ulaznice koje će se deliti od 20. juna. Za glavni program cene se kreću od 500 do 900 dinara.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a porogram se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom