• Search form

11.06.2018 | 20:34

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Neobične scenske forme na 5. Šekspir festivalu

Jubilarni, peti Šekspir festival počeće 28. juna predstavom “Tit Andronik” Zagrebačkog kazališta mladih na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a do 1. jula biće nastavljen gostujućim predstavama u Vili Stanković u Čortanovcima, te pratećim programom za decu u Malom pozorištu “Duško Radović” u Beogradu.

Osnivač i direktor Šekspir festivala, reditelj Nikita Milivojević, rekao je da se trudi da svake godine na programu bude neki novi Šekspirov komad - od 37 poznatih, a nada se da će vremenom u Čortanovcima biti izveden ceo opus slavnog dramskog autora.

“Zagrebačko kazalište mladih je zaista prestižno pozorište u regionu, Igor Vuk Torbica je jedan od najzanimljivijih reditelja mlađe generacije, a kontroverzni komad ‘Tit Andronik’ još nismo imali tako da je to prava stvar za otvaranje”, rekao je Milivojević 11. juna na konferenciji za novinare u dvorištu “Vile Stanković”.

Želeo je, kako je dodao, da “Tit Andronik” bude igran na prelepoj pozornici pod vedrim nebom u Čortanovcima, ali je predstava tehnički veoma zahtevna i zato će biti u SNP-u.

Tit Andronik

Naredne tri večeri u Čortanovcima, kako je izjavio, sledi “serija neobičnih stvari”.

Molim, nastavite (Hamlet)” je predstava bitefovskog tipa, prema konceptu Rodžera Bernata i Jana Dujvendaka.

Igra se samo scena ubistva Polonija, a onda sledi suđenje Hamletu, sa pravim sudijom, advokatima i veštacima, uz troje profesionalnih glumaca, dok je publika porota. Kompanija Dreams Come True (Švajcarska, Francuska, Španija) postavila je tu predstavu oko 150 puta na mnogim festivalima u svetu, uvek sa lokalnim akterima iz realnog života, i na osnovu pravnog sistema date sredine.

Milivojević za sada nije otkrio imena eksperata, dok će kraljicu Gertrudu igrati Svetlana Bojković, a Hamleta i Ofeliju mladi glumci Aleksandar Milković i Jelena Đulvezan, koji su inače bračni par. Sa njima će na svega nekoliko proba, kao i drugde u svetu, raditi reditelj Bernat.

Milivojević je dodao da je neobično i to što će publika gledati trudnu Ofeliju, budući da je Jelena Đulvezan u drugom stanju.

Molim, nastavite (Hamlet)

Iz Čikaga stiže hip-hop mjizikl “Q-gents” (Dva viteza iz Verone), u produkciji trupe Q Brothers.

“To su dva momka koji repuju Šekspira i zajedno predstavljaju svih 20 likova. Na isti način radili su već ‘Otela’ i postali festivalske zvezde. Smatram da je pristup Šekspiru kroz rep jedan civilizacijski pomak”, rekao je Milivojević, dodajući da će Q Brothers održati tokom festivala i radionicu za tinejdžere.

Q-gents

Na kraju glavnog programa Šekspir kompanija iz Berlina izvešće “Mletačkog trgovca” u režiji Mihaela Gintera.

“Ova predstava ima dosta muzike uživo, istovremeno je gorka i duhovita, a ima i politički kontekst. Privuklo me je što reditelj Ginter kaže da je za njega kao Nemca bilo važno da uradi ovaj komad o jednom Jevrejinu”, izjavio je Milivojević.

Mletački trgovac

U programu Šekspir za veliku decu do 3. jula u Malom pozoristu “Radović” biće izvedena predstava sa repertoara tog teatra – “Bura” u režiji Nikite Milivojevića, zatim “San letnje noćiMihalisa Sionasa, u produkciji Thesis Theatre Company iz Atine, “Romeo i JulijaNela Krouča i britanske putujuće trupe The HandleBards (koja po Velikoj Briraniji ide na turneje isključivo na biciklima), a na kraju će studenti druge godine glume i režije iz Milivojevićeve klase sa Akademije umetnosti u Novom Sadu nastupiti kao Shakespeare Tribute Band i prikazati predstavu “Šekspir party”.

Producentkinja Jelena Gavrić iz Malog pozorišta “Radović” izrazila je zadovoljstvo što se festival širi i na taj način “regrutuje nove ljubitelje Šekspira”.

“U svetu se Šekspir igra i za najmlađe gledaoce. Njegovi komadi nose niz značajnih životnih pouka za decu i ona ih kroz glumačku igru shvataju i prihvataju. Mi smo sa ‘Burom’ imali pozitivno iskustvo”, rekla je Jelena Gavrić.

Jelena Gavrić, Nikita Milivojević, Sonja Marić

Milivojević je istakao je da je ove godine program bogatiji zahvaljujući boljoj finansijskoj podršci.

“Prošlog leta, a i onog pre njega, kako su stvari krenule, mislio sam da ću ovde sam igrati Šekspira. Srećom, sada imamo budžet od 10 miliona dinara, otprilike kao kada smo startovali”, rekao je on, zahvaljujući se nadležnima u opštini Inđija i pokrajinskim vlastima Vojvodine, kao i kompaniji Uniqua na podršci.

Na pitanje šta se promenilo, Milivojević je odgovorio da ne zna i da je “to sa komisijama kao lutrija”, ali da se obradovao.

“Problem je što mi cele godine spremamo festival, a onda do poslednjeg trenutka ne znamo rezultate konkursa, pa nekad moramo neka planirana gostovanja i da otkažemo”, dodao je Milivojević.

Direktorka Sektora za marketing i korporativne komunikacije Uniqua osiguranja Sonja Marić izrazila je zadovoljstvo što je ta kompanija i ovog puta doprinela da se realizuje jedinstveni festival posvećen Šekspiru. “Ova manifestacija je prilika da podržimo kulturu i pozorišnu scenu u Srbiji. Na taj način ostajemo verni promociji pravih vrednosti i ulaganju u zajednicu u kojoj poslujemo”, rekla je Sonja Marić.

Ulaz na predstave u “Radoviću” je besplatan, uz ulaznice koje će se deliti od 20. juna. Za glavni program cene se kreću od 500 do 900 dinara.

Festivalski sajt je sekspirfestival.org, a porogram se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.