• Search form

12.09.2018 | 11:03

Njena zemlja – One smo mi

Njena zemlja – One smo mi

Izdavačka kuća Štrik organizuje od 18. do 20. septembra u Domu omladine Beograda prvo izdanje festivala novog stvaralaštva “Njena zemlja”, koji je posvećen predstavljanju rada značajnih žena iz istorije i savremenog doba, a glavna gošća biće ugledna češka književnica Ratka Denemarkova, najprevođenija savremena autorka u Češkoj.

Festival “Njena zemlja”, pod sloganom “One smo mi”, poručuje da nikada ne treba zaboraviti pretkinje zbog kojih sada žene imaju pravo glasa, pravo na obrazovanje, rad i ljubav.

“Da nikada ne zaboravimo da su se, boreći se za žene, one borile za sve nas, za društvo u celini. Da nikada ne zaboravimo da samo u ravnopravnom, solidarnom i slobodnom društvu možemo biti sposobne i srećne pojedinke i pojedinci. Da nikada ne zaboravimo da se na nepravdu i prisilu ne žmuri, da se ne plašimo, da uvek učestvujemo, da ne posmatramo i ne trpimo na margini. Jer ovo je naša zemlja, naš život, naša borba”, poručila je izdavačka kuća Štrik.

Glavna zvezda festivala “Njena zemlja”, češka književnica, dramaturškinja, autorka televizijskih scenarija i prevoditeljka Ratka Denemarkova (1968), jedina je trostruka dobitnica najprestižnije književne nagrade u Češkoj “Magnezija litera”, a dobila je i niz međunarodnih priznanja za svoja dela, od kojih će beogradskoj publici posebno predstaviti romane “Novac za Hitlera” (Heliks) i “Prilog istoriji radosti” (Štrik).

Nagradu Magnezija litera dobila je u tru različite kategorije – za prevod (dela nobelovke Herte Miler sa nemačkog), prozu i esejistiku. Studirala je češku i nemačku književnost, na čemu je i doktorirala, a njena dela prevedena su na više od 20 jezika i izvođena u pozorištu. Prema njenoj knjizi US 2 snimljen je i film. Denemarkova je samo ove godine dobila jednogodišnju prevodilačku stipendiju u Gracu, bila je rezidentkinja centra John Fowles Center for Creative Writing & Literary Studies u Los Anđelesu, a neposredno pre gostovanja u Beogradu održala je promotivnu čitalačku turu po Italiji. Nakon festivala "Njena zemlja" putuje u Španiju na Hay Festival Segovia.

Ratka Denemarkova

Program festivala "Njena zemlja" svečano će početi otvaranjem izložbe “Ženski portreti”, a među učesnicima su najavljeni književni teoretičari Stanislava Barać, autorka izložbe “O novoj ženi”, Biljana Dojčinović (Nova žena 90-ih) i Igor Perišić (Ženski portret 21. veka – lik nove žene u knjigama Mirjane Đurđević).

Prethodno će biti održana promocija knjige “Stvari koje padaju s neba” finske autorke Selje Ahave i predstavljen projekat “Ženski dekameron, za novu renesansu u evropskoj književnosti”, a među učesnicima su, uz urednicu u kući Štrik Ljubicu Pupezin, najavljeni i književnica Jelena Lengold, književni i filmski kritičar Zoran Janković, te prevoditeljka Dušica Božović, koja će se javiti iz Helsinkija.

Glavna zvezda festivala Ratka Denemarkova predstaviće se 19. septembra, a u razgovoru o njenim delima učestvovaće konzul češke ambasade u Beogradu Petra Feikova, novinarke i književne kritičarke Tamara Krstić i Marija Nenezić, te urednica Štrika Ljubica Pupezin.

Za završnicu festivala, 20. septembar, u sali Amerikana najavljena je od 19 sati tribina “Žensko telo kao bojno polje - odnos društva prema nasilju nad ženama”, uz učešće Ratke Denemarkove, književne teoretičarke Tatjane Rosić, istoričarke Ivane Pantelić, novinarke Tamare Skrozza i Ljubice Pupezin kao moderatorke.

Razgovor će biti podeljen na delove, prema junakinjama romana “Prilog istoriji radosti” Ratke Denemarkove: Ingrid Vizentalnasilje nad ženama u ratu. Društvena ne/prihvatljivost i ne/vidljivost nasilja nad ženama u ratu, u miru, kroz istoriju; Dijana Adlerborba žena protiv nasilja; individualni i društveni aktivizam. Šta je sve javno nasilje nad ženama? Načini borbe; Birgit Stratherknjiževnost kao sredstvo za iskazivanje istine. Da li književnost danas ima tu ulogu? Erika Vajsžena je telo, telo je bojno polje na kom je lako pobeđivati. Žena u medijima. Bez ključa za patrijarhalno-konzervativistički-šovinističko-religiozni lokot?

Pored predstavljanja novih knjiga i tribinskog program, IK Štrik predstaviće prvi put u Srbiji digitalni vid približavanja izdavaštva i knjiga publici preko specijalizovane aplikacije za android, koju je moguće besplatno preuzeti iz Google Play Store.

Izdavačka kuća Štrik organizuje festival “Njena zemlja” u saradnji sa češkom ambasadom i DOB-om, uz podršku programa “Kreativna Evropa” Evropske unije i izdavačke kuće Heliks.

*U prilogu su biografije učesnika festivala, a program sa satnicom nalazi se u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.