• Search form

18.11.2018 | 15:16

Obeležen jubilej Kolarca

Obeležen jubilej Kolarca

Zadužbina Ilije Milosavljevića Kolarca, osnovana 1878. godine kao Književni fond i Fond za izgradnju Narodnog univerziteta, obeležava 18. novembra 140 godina rada, a tim povodom dodelila je plakete za izuzetan doprinos programskoj delatnosti i godišnju nagradu za najbolju samostalnu izložbu u sezoni 2017/2018, koju je dobio vajar Mice Poptsis. Jubilej Kolarčeve zadužbine obeležen je i solističkim koncertom violončeliste Filipa Tomića, najuspešnijeg mladog muzičara u 2017. godini, a u večernjim satima nastupiće gudački kvintet Wiener Kammersymphonie iz Beča.

Plakete Odbora Kolarčeve zadužbine dobili su profesor Učiteljskog fakulteta u Beogradu dr Aleksandar Jovanović, redakcija Kulturno-obrazovnog programa RTS-a za Kulturni dnevnik i Srpski poslovni klub Privrednik.

Prof. dr Aleksandar Jovanović dobio je plaketu Kolarčeve zadužbine zbog predanosti književnosti i obrazovanju.

Jovanović učestvuje na tribinama Kolarčeve zadužbine od 1993. godine. Kao izuzetan stručnjak za srpsku književnost 20. veka, stalni je saradnik Centra za predavačku delatnost Kolarčeve zadužbine. Učestvovao je na književnim večerima, predstavljanjima zbornika Deset vekova srpske književnosti, Sabranih dela Vladislava Petkovića Disa, antologije srednjovekovne književnosti Vaska Pope Jutro misleno, kao i na večerima posvećenim pesnicima Jovanu Hristiću, Ivanu V. Laliću, Milosavu Tešiću, Grozdani Olujić i mnogim drugim. S druge strane, kako je istaknuto u obrazloženju, publici Kolarčeve zadužbine pružio je uvid u spoj poetike i istorije na predavanju iz ciklusa Književnost i rat, kao i na predstavljanju edicije Poetička istraživanja, te na tribini Off-Nin 10 romana koji nisu dobili NIN-ovu nagradu. Govorio je i o važnim temama savremenog obrazovanja, učestvovao na tribinama Škola i religija i Mladi u vremenu izazova u ciklusu Laički apostolat, kao i u predstavljanju Leksikona obrazovnih termina, u izdanju Učiteljskog fakulteta.

Plaketa Kolarčeve zadužbine dodeljena je i Kulturnom dnevniku RTS-a, pokrenutom u februaru 2014. godine u okviru Kulturno-obrazovnog programa, kao jedinom pregledu dnevnih kulturnih dešavanja na nacionalnoj frekvenciji, ali i na domaćoj medijskoj sceni u celini.

Kulturni dnevnik, kako je istaknuto u obraloženju, nije samo dnevni pregled savremene umetnosti i kulture, već je i primer kako medij može da podiže svest o važnosti kulture u našem društvu, budući da obrazuje i podstiče interesovanje za kulturu i umetnost, vodeći računa o najvišim estetskim vrednostima stvaralaštva; afirmiše pojedince, umetnike, stvaraoce; informiše o događajima o kulturi u Srbiji, sveobuhvatno, kritički, objektivno. “Kulturni dnevnik ne podilazi ni prosečnom gledaocu, ni umetnicima. Ukazuje na probleme na kulturnoj sceni, sa izraženim kritičkim autoritetom i novinarskim znanjem. Prati svetske tokove i uspehe srpskih umetnika i kulturnih radnika na svim poljima stvaralaštva u svetu i kod nas. Pregled sadržaja emisija Kulturnog dnevnika, svojevrsna je istorija savremene kulture i umetnosti u našoj zemlji, kao izuzetno važan medijski zapis ne samo za danas, već i za buduće generacije. Pojedinci, autori, umetnici, koji nastupaju na Kolarcu, naši programi u celini, najvidljiviji su i svakodnevno, sa pažnjom i kritičkim stavom prisutni u pregledu kulturnih dešavanja ovog dnevnika”, istakla je Kolarčeva zadužbina u obraloženju.

Kulturni dnevnik prepoznaje i u prvi plan ističe kvalitet kulturnih dešavanja, a ne popularnost događaja, stvarajući time ambijent kulturne zajednice po meri čoveka 21. veka.

Dodeljivanje priznanja Kolarčeve zadužbine redakciji Kulturnog dnevnika rezultat je prepoznavanja kriterijuma vrednovanja u kulturi i umetnosti za koje se od svog osnivanja zalaže Zadužbina Ilije M. Kolarca kroz svoju programsku delatnost. “Ponosni smo što na postojećoj medijskoj sceni postoji prostor koji afirmiše istinske vrednosti savremene kulture i daje nadu svima da veruju da bez kulture i umetnosti, ali i njihove afirmacije u medijima nema ni razvoja našeg društva. Kao što i nema kulture bez ljudi, ali bez kulture nema ni ljudi”, navedeno je u obrazloženju.

Srpski poslovni klub Privrednik dobio je priznanje Kolarčeve zadužbine za donacije za razvoj programske delatnosti Kolarca, koje predstavljaju, kako je istaknuto, međusobno prepoznavanje u misiji razvoja i ulaganja društva znanja, dobročinstva i humanosti kao preduslova za razvoj društvene zajednice u celini.

Osnovan 2002. godine na tradiciji Privrednog društva Privrednik (1898-1947), Srpski poslovni klub deluje u cilju unapređenja preduzetništva i menadžmenta u Srbiji, a njegovog društveno odgovorno ponašanje ogleda se u kontinuiranom stipendiranju najboljih đaka i studentata u Srbiji, te u vođenju i učestvovanju u akcijama pomoći institucijama koje se brinu o deci i starima. Pored toga, lokalne zajednice i institucije dobile su značajnu podršku ovog Kluba za saniranje posledica požara i zemljotresa. Klub je organizovao i humanitarne akcije za pomoć u lečenju dece, istakla je Kolarčeva zadužbina, dodajući u obrazloženju da štampano izdanje o značaju zadužbinarstva u Srbiji, koje je taj Klub podržao pre skoro dve decenije, jasno ukazuje na svest o tome da napretka i razvoja u stvaranju moderne Srbije ne bi bilo bez podrške pojedinaca koji su kao uspešni privrednici imali viziju i sluha da ulaganjem u obrazovanje i kulturu trajno mapiraju našu budućnost.

Godišnja nagrada Galerije Kolarčeve zadužbine za najbolju izložbu u sezoni 2017/2018. godine dodeljena je za izložbu “AnalogijeMice Poptsisa, koja je održana u maju ove godine, a obuhvatala je video radove, skulpture, grafike, kolaže i plakate.

Rođen u Beogradu 1950. godine, studirao je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Nikole Koke Jankovića, a magistrirao je 1976. u klasi prof. Jovana Kratohvila. Od 1992. radi kao profesor na Vajarskom odseku FLU (Odsek za kamen).

Izučavao je klasično klesarstvo u kamenoklesarskoj školi Pučišća na Braču 1971. Radio je kao profesor u Tehničkoj školi u Smederevu od 1982. do 1992. Bio je saradnik klesarske radionice međunarodnog simpozijuma “Mermeri i zvuci” u Aranđelovcu od 1985. do 1988.

Imao je više samostalnih izložbi i učestvovao je u brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je više nagrada za umetnički rad. Član je Udruženja likovnih umetnika Srbije od 1975. i Udruženja apstraktnih umetnika Salon Realites Nouvelles u Parizu od 2015.

Umetnička postojanost Mice Poptsisa, kako je istaknuto u obrazloženju, poseduje neispitan raspon osobenih inteziteta. “Predstavlja oblikovni odziv veze između iskustva i strukturnih oblika izrazitog minimalizma i primarnih dimenzija u deonicama istančane vajarske izrade. Kroz horizontalno pružanje celine s okomitim vertikalnim ili dijagonalnim usecima sagledava se ukupna metoda Poptsisovog uobličavanja skulpture i njene strukture. Uočljivo svojstvo čistote forme, svojstvo je koje će i postati jedna od okosnica umetnosti oslobođenja i duha vremena”, navedeno je u obrazloženju Galerije Kolarčeve zadužbine.

Kolarčev narodni univerzitet počeo je da radi 1932. godine, a na svečanom otvaranju predsednik tadašnjeg Odbora, dr Aleksandar Belić, istakao je da “prokrčiti nove puteve znanju i prosvetiti, moralnim, duhovnim i stvarnim disciplinama, stvoriti za njih naročito interesovanje, uzdići ljubav prema napretku, kulturi i znanju i zameniti takvim rapoloženjima u našem narodu, koliko se god više može, prazno provođenje vremena i često uzaludno traženje zadovoljenja dubljih i ozbiljnijih interesovanja – jedan je od krajnjih ciljeva kojima teži Kolarčeve narodni univerzitet”.

Te su reči, kako ističe Kolarčeva zadužbina, trajna programska obaveza te ustanove koja godinu jubileja obeležava pod sloganom “Stvaramo tradiciju za budućnost”.

Programske aktivnosti Kolarčeve zadužbine, koja je dobitnik najviših priznanja za svoj rad i ukupnu delatnost, realizuju Centar za muziku, Centar za predavačku delatnost, Centar za nastavu stranih jezika, te Likovna galerija, Art bioskop, novoformirana galerija za digitalnu i multimedijalnu umetnost ArtLab i knjižara “Aleksandar Belić”.

*Foto sa dodele priznanja: V. Savatić

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.