• Search form

09.10.2018 | 22:44

Ohler u Filozofskom teatru o ulozi droge u usponu nacizma

Ohler u Filozofskom teatru o ulozi droge u usponu nacizma

Nemački pisac i publicista Norman Ohler, najpoznatiji po bestseleru “Potpuna ekstaza: Narkotici u Trećem Reichu”, prvi je gost Filozofskog teatra u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu posle letnje pauze.

Nakon što je prvo izdanje nove sezone Filozofskog teatra održano u septembru u sklopu 52. Bitefa u rasprodatom Narodnom pozorištu u Beogradu, kada je Srećko Horvat razgovarao sa rediteljem Oliverom Frljićem, 14. oktobra počinje nova sezona Filozofskog teatra i u HNK-u, koji do kraja godine najavljuje i beloruskog istraživača tehnologije Evgenija Morozova i proslavljenog španskog pisca Havijera Serkasa (Javier Cercas).

Nakon što je objavio tri hvaljena romana, učestvovao u pisanju scenarija za “Palermo Shooting” sa legendarnim Vimom Vendersom, Ohler je pre tri godine objavio svoju prvu nefikcijsku knjigu “Potpuna ekstaza” koja je, čim je objavljena na engleskom, postala bestseler na uglednoj listi Njujork tajmsa. Prevedena je dosad na 25 jezika, uključujući i ovogodišnje izdanje na hrvatskom, u izdanju kuće OceanMore.

Ono što je šokiralo većinu čitalaca, pa i istoričara, jeste Ohlerovo detaljno istraživanje uloge narkotika u razvoju nacizma i Trećeg rajha.

Uz bogatu lepezu arhivskih dokumenata, Ohler pokazuje da je Nemačka u osvit Drugog svetskog rata bila središte farmaceutske industrije, a preparati sa kokainom i metamfetaminima bili su dostupni domaćinstvima i fabričkim radnicima, ali i milionima nemačkih vojnika. Nacistički režim propovedao je arijevsku ideologiju telesne, mentalne i moralne čistoće, ali Ohler doslovno ulazi pod kožu nacista i pokazuje da je Treći rajh bio zasićen drogama. Ušunjale su se u svešteničke redove, u politički i vojni vrh, a tokom rata glavna figura njegove knjige, sâm Adolf Hitler, postao je sve ovisnijim od bezbrojnih injekcija koje je aplicirao njegov lični lekar Teodor Morel.

Odgovarajući na pitanje zašto upravo tom temom otvara novu sezonu Filozofskog teatra, dugogodišnji voditelj i urednik Srećko Horvat navodi da veruje da su mnogi u Hrvatskoj gledali nemačku seriju “Babylon Berlin”, koja ne samo da je na atraktivan način prikazala period Vajmarske Republike pred uspon nacizma, već sadrži i relevantne pouke za današnji trenutak.

“Uz pozorište, kabare i umetnost, važnu ulogu u tom ključnom periodu 20. stoleća, imale su i droge. To je tema koja je i danas tabuizirana, ali je upravo zahvaljujući istraživačkom radu Normana Ohlera izašla na videlo i velika je sreća da je rasprodati autor, koji doslovno svaki dan gostuje u drugom gradu, našao vremena da poseti i Zagreb”, istakao je Horvat.

Osim Ohlera, Horvat je najavion i druge intrigrantne goste Filozofskog teatra.

Već 4. novembra u HNK-u nastupiće mračni prorok tehnologije Evgenij Morozov, koji redovno predaje na Stanfordu i drugim svetskim univerzitetima, te objavljuje o opasnostima monopolizovane Silicon Valey tehnologije u vodećim svetskim novinama. Biće to veče, kaže Horvat, za sve koje zanima što zaista stoji iza smart cities, Uber, AI, Google, Facebook, Cambridge Analytics itd.

Za 9. decembar najavljen je proslavljeni pisac Havijer Serkas, čije su knjige “Prevarant”, “Brzina svetlosti”, “Anatomija jedne pobune” i “Salaminski vojnici” objavljene na hrvatskom jeziku u izdanju Frakture, a vrlo brzo stekle su veran krug čitalaca.

Za iduću godinu, u sklopu Filozofskog teatra, najavljena je i svetska premijera “AntigoneSlavoja Žižeka, u režiji Angele Rihter (Richter), kao i dugo iščekivano ponovno gostovanje tog svetski poznatog filozofa na daskama HNK-a.

(SEEcult.org)

Jasna Tijardovic u filmu Zorana Popovica Pariz 1968
Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.