• Search form

13.11.2017 | 22:55

Omaž Kavandoliju u Ciglani

Omaž Kavandoliju u Ciglani

Izložba “Živeo Kavandoli” sa radovima stotinu umetnika, koji su omaž Osvaldu Kavandoliju i njegovoj La Linei, biće otvorena 18. novembra u Ciglani u Beogradu, koja će tom prilikom predstaviti novi izgled svoje galerije.

Animirana serija italijanskog kreatora Osvalda Kavandolija, La Linea (Linija), obeležila je detinjstvo mnogih generacija. Glavni lik je čovek koji hoda po beskonačnoj liniji, nailazeći na prepreke, u stalnoj komunikaciji sa svojim crtačem. Kavandoli je stvorio Liniju u formi stripa 1969. godine u reklamne svrhe - za italijanskog proizvođača bele tehnike. Međutim, La Linea se uskoro preselila na male ekrane i postala popularna širom sveta, emitovana u više od 250 epizoda.

Animator i strip crtač Kavandoli (1920-2007) obeležio je italijansku istoriju industrijskog dizajna i grafike, masovnih komunikacija, kao i italijansku kolektivnu svest. U njegovu čast, MUSIL – Fondacija muzeja industrije i rada iz grada Breše, sa Udruženjem KomunikArt, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Ciglanom, priredila je međunarodnu izložbu stripa.

Ciglana će predstaviti na otvaranju izložbe “Živeo Kavandoli” novi izgled svoje galerije sa drvenom konstrukcijom dobijenom od ambasada Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna. Na otvaranju je najavljen i performans Viktora Kiša, a potom i koncert grupe Ab Re.

Izložba će biti otvorena do 25. novembra.

Prethodno je održana u oktobru u Pančevu, u okviru 3. Nova festivala, a originalno je postavljena u Muzeju industrije i rada u Breši.

(SEEcult.org)

Video
13.11.2017 | 16:23

Kritika na delu predstavlja: UVUU i Galerija Reflektor

Galerija Reflektor u Užicu, koja je počela rad tokom proteklog leta u nekadašnjoj kasarni u Krčagovu, u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica (UVUU), pauziraće tokom zime, a za proleće najavljuje nastavak ambiciozno planiranog programa.