• Search form

04.09.2017 | 22:12

Peta Cirkobalkana u Beogradu, pa u Zagrebu

Peta Cirkobalkana u Beogradu, pa u Zagrebu

Putujući festival savremenog cirkusa “Cirkobalkana” biće održan od 11. do 17. septembra u Beogradu, a potom u Zagrebu, a uz novitet da se u petom izdanju uselio u sopstveni cirkuski šator, koji će podići u Staroj ciglani, najavio je pet cirkuskih predstava umetnika iz različitih država, program za decu u prepodnevnim časovima, kao i tribine tokom kojih će umetnici iz regiona i šire moći da se predstave i uporede iskustva.

Program radionica cirkuskih umetnosti i ove godine dovodi priznate stručnjake koji će tokom tri dana raditi sa zainteresovanima, najavili su organizatori iz Cirkusfere iz Srbije i Cirkorame iz Hrvatske, koji su uspeli da nabave sopstveni šator nakon višegodišnjeg prikupljanja novca. Deo sredstava za šator sakupljen je crowdfunding kampanjom, zbog čega organizatori zahvaljuju i publici “Cirkobalkane” koja je pomogla.

Festivalski program počinje 11. septembra predstavom “Futuro Animal” (Twisting The Balance - E/SW/I/FR), zasnovanom na aktuelnim činjenicama: pričom o ljudima koji žive s druge strane zida i svojevoljno transformišu svoja tela u životinjska obličja. Hipi i M.C. Leire Mesa likovi su koji tragikomično vode publiku kroz vizualizaciju multidimenzionalnog prostora. Ovde se proces dehumanizacije savremenog društva reflektuje u silikonskoj zadnjici, u medijskim zidovima dezinformacija i slomljenim ženama kao simbolu ljudske propasti, u cirkuskim telima i egzodusu.

Futuro Animal

Predstava “Futuro Animal” je od posebnog značaja za “Cirkobalkanu”, pošto je prva strana predstava koja je u sklopu festivalske platforme imala rezidenciju u martu u Zagrebu, gde se kreativni tim predstavio radom u nastajanju, koji će u Beogradu imati balkansku premijeru.

U predstavi igraju Leire Mesa i Edoardo Maria, a dramaturgiju i režiju potpisuje Rolando San Marin.

Kreativni pogon iz Novog Sada, koji se bavi novim i angažovanim formama performansa i u prvi plan stavlja savremeni cirkus, predstaviće 13. septembra autorski projekat “Work in Прогрес” koji govori specifičnim jezikom teatra pokreta, manipulacije objektima, savremenog plesa i cirkusa, a bavi se pravom na rad i položajem malog čoveka u sistemu kojim vlada krupni kapital, spreman da samelje svakog, ako je potrebno i više puta.

Režiju potpisuje Margareta Taboroši, a predstavu izvode Aleksandra Kolčanova, Alina Mirić, Mira Beba Dobrković, Nebojša Šupić, Dragan Jajić
Vladisavljev, dok su autori muzike: Jelena Gavrilović, Srđan Đuranović Ernest Žodai.

Za 14. septembar najavljena je predstava “Objekt u subjekt prelazi # KralježnicaNikoline Komljenović iz Hrvatske koja je fokusirana na mogućnostima i granicama bola u telu.

“Svoje sam telo postavila kao objekat u prostor. Rastavljajući delove tela u pokretu i istražujući ih pojedinačno, tragam za svojim specifičnim mogućnostima i granica boli. Svaki deo tela najpre tretiram kao jedan sloj, a zatim slojeve spajam rekonstruišući celinu ljudskog, mog tela što otvara nove mogućnosti kretanja. Kroz objektivizaciju i rastavljanje svog tela na delove, tražim sintetski put do subjekta - mene. Počinjem od mehaničkog kretanja tela-objekta, prema individualnoj subjektivnosti mog tela. Subjekat komunicira kroz svaki pojedini sloj s publikom, zvukom, svetlom, prostorom ... Svetlo i zvuk nisu podređeni koreografiji već paralelno postoje i razotkrivaju svoje mogućnosti”, navela je Nikolina Komljenović povodom svoje predstave koju obeležava konverzija audio-vizuelnih signala, mikrofon koji beleži informacije krvotoka, kretanje plućnih kontejnera, rastezanje kože kroz frekvencije prostora u kome se nalazi...

Objekt u subjekt prelazi

Uz Nikolinu Komljenović, koja je radila i kostim (sa Sanjom Gregović) i scenografiju sa Marinom Frankolom), predstavu izvode i Marijana Radović, Sahara Surogat, Zuni i Vesna Pondeljak. Dramaturg je Tena Bošnjaković, muziku potpisuju Mijo Gladović i Jomi Ajjomi, a dizajn svetla Marino Frankola.

“Cirkobalkana” predstavlja 15. septembra “Ceremoniju” (The Ceremony) francusko-argentinske trupe Cie Tomi Soko - tragikomični delirijum koji propituje kolaps struktura kada su ideje dovedene do granice. Predstava je gotovo surealna parodija na situacije koje se pojavljuju u sferi moći. Glavni lik proživljava svoj uspon i pad na sceni. Uništavaju ga njegove sopstvene strukture, koje se s vremenom okreću protiv njega. Njegova obećanja su puke reči. Frenetična radnja vodi ga do Precipice, gde se pojavljuje novo stanje. Nešto neočekivano...

Predstava je nastala prema ideji Tomasa Sokolowicza, koji je i dramaturg i izvođač. Artističku pomoć pružio mu je Gabriel Paez, a koreografsku Gabriela Parigi. Kostimografkinja je Sandra Szwarcberg, scenografiju potpisuje Pia Drugueri, muziku Santiago Oveja Blomberg, a dizajn svetla
Lisandro Notario.

Za 16. septembar najavljena je predstava za decu “Kapetan Šeflja i Petra Panj Razbibrige iz Hrvatske, zasnovana na legendi iz gusarskog sveta o pronađenom kovčegu.

Ko otvori škrinju začaraće ga duh strašnog gusara Šarenobradog, ali ko razbije čaroliju pronaći će blago. Da bi razbili čaroliju, junaci te predstave  zaputili su se na veliko putovanje da pronađu ostrvo Nedođiju, pritom upadaju u razne avanture poput letećih knedli, skokova na suvo te poluautomatsko kormilarenje. Do sretnog završetka avanture dolaze uz pomoć malih ruku publike.

Kapetan Šeflja i Petra Pan

Kapetan Šeflja i Petra Panj” je cirkuska predstava puna zabave, klovniranja, komedije i žongliranja. Glavni likovi publiku vode kroz priču manipulacijom rekvizita-kutlačama, kristalnim kuglama, lebdećim štapićima, hula-hupom, žongliranjem sabljama, te vratolomijama na cirkuskom rekvizitu rola bola.

Predstavu izvode Matija i Tatjana Vuletić, a kostim je osmislila Radiona.

Za 16. septembar i dan kasnije u prepodnevnim satima najavljen je “Cirkobalkana haos kabare”, u festivalskoj produkciji - mesto susreta, interakcije i konflikta pet sumnjivih likova i troje muzičara, koji porucuje: Rizik, rad i (ne)disciplina!

U toj predstavi, čiju režiju potpisuje “Cirkobalkana”, nastupaju Milan Manić, Jadranka Žinić Mijatović, Domagoj Šoić, Vladana Manić i Nikola Mijatović, muziku potpisuju Sedina Cerovac, Bruno Motik i Miroslav Cerovac.

Cirkobalkana haos kabare

Peto izdanje “Cirkobalkane” pozabaviće se tribinskim programom pitanjima prostora u kojima rade i deluju cirkuski umetnici u regionu.

Od svog početka 2013. godine, “Cirkobalkana” je u svakom izdanju pružala podršku mladim i inovativnim cirkuskim umetnicima i grupama, i na taj način pokušavala da istakne vrednosti savremene cirkuske produkcije u regionu. U želji da ukaže na uslove rada u kojima se stvaraju savremene cirkuske produkcije, kao i na trud, želju i entuzijazam umetnika koji se bave cirkusom, “Cirkobalkana” ove godine organizuje otvorenu tribinu “A gde je tu cirkus?” koja za cilj ima povezivanje, umrežavanje i jačanje regionalne scene.

Takođe, predstaviće se evropska cirkuska platforma Circus Next, jedna od vitalnih platformi za razvoj savremenog cirkusa u Evropi koja na različite načine podržava i podstiče neafirmisane, inovativne cirkuske kreacije.

Cirkorama i Cirkusfera su, uz Room 100 iz Splita, od ove godine partneri platforme Circus Next, koja za cilj ima identifikaciju mladih cirkuskih umetnika i grupa u Evropi i podršku njihovog rada kroz grantove i rezidencije, te će predstavljanje tog programa na “Cirkobalkani” biti prvi korak u razvoju i podršci cirkuskim umetnicima u regionu.

Ceremonija otvaranja pete “Cirkobalkane” biće u znaku performansa “Plameni vrt, koji kombinuje lutkarstvo i manipulaciju sa vatrom.

Festival je organizovan u saradnji sa Klubom ljubitelja teške industrije Ciglana i kulturnim centrom Magacin u Kraljevića Marka, a podržan je od Francuskog instituta u Beogradu i Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Festivalski sajt je cirkobalkana.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.