• Search form

11.06.2018 | 09:52

Pobednici 3. Dok’n’Ritam

Pobednici 3. Dok’n’Ritam

Muzički dokumentarci “Zarobljeno vremeMilana Nikodijevića i “Moj svet je naopačkePetre Seliškar proglašeni su najboljim u domaćoj, odnosno međunarodnoj konkurenciji trećeg Dok'n'Ritam festivala u Domu kulture Studentski grad u Beogradu, a publika je nagradila film “Pobednici su dosadni” rediteljke Olivere Miletić o radio-voditelju Žikici Simiću.

Film “Moj svet je naopačke” Petre Seliškar odneo je nagradu za najbolje ostvarenje u međunarodnoj selekciji, uz obrazloženje žirija da, polazeći od legendarnog slovenačkog multimedijalog umetnika Frane Milčinskog-Ježeka, s lakoćom transcendira vreme i prostor, te uranja gledaoce u nadrealnu konstrukciju nove umetničke stvarnosti.

“Film osvaja nesvakidašnjom vizuelnošću i atmosferom, te razigranom i izuzetno kreativnom upotrebom arhive i muzike”, naveo je žiri, koji su činili rediteljka Morana Komljenović iz Rijeke, Maja Cvetković iz grupe E-Play i filmski kritičar Dejan Dabić, urednik filmskog programa Kulturnog centra Niš i selektor Festivala glumačkih ostvarenja “Filmski susreti”.

Specijalno priznanje u međunarodnom programu dodeljeno je filmu koji se odnosi na još jednog svestranog umetnika iz Slovenije, muzičara Roberta Pešuta, poznatijeg kao Magnifico. U filmu “Charlatan MagnifiqueMaje Pavlin dat je nepretenciozni portrtet čoveka čije su najbolje pesme veće zvezde od njega samog. “Pavlin na duhovit i pametan način iscrtava svet koji stoji iza same muzičke industrije, onog što je vidljivo i uvodi gledaoce iza kulisa, u proces stvaranja, života i stvaralačke igre”, naveo je žiri.

Nikodijevićev film pobedio je u domaćoj takmičarskoj selekciji uz obrazloženje da finim balansom između subjektivnog odnosa i objektivnih pokazatelja gradi priču o muzici i kulturi zemlje koja više ne postoji. “Gotovo prustovskom metaforom koju sugeriše naslov, film je ponudio čitavu paletu kvalitetnih sagovornika koji o sceni u nekadašnjoj SFRJ govore sa relevantne vremenske distance”, istakao je žiri.

Specijalnu nagradu u domaćem takmičarskom programu, žiri je dodelio dodelio filmu “Nedovršena simfonijaOlivere Miloš Todorović o Regionalnoj dečjoj filharmoniji, .
ceneći društvenu važnost tog orkestra. Time je zaokružena priča o saradnji unutar jednog kulturnog prostora kojoj, za razliku od prvonagrađenog filma, pripada sadašnjosti, a možda i budućnost, naveo je žiri, ističući da je svestan važnosti teme koju promoviše taj film, zbog čega želi da doprinese njenoj većoj vidljivosti.

Publika je proglasila najboljim film “Pobednici su dosadni” rediteljke Olivere Miletić o Žikici Simiću, radio-voditelju, autoru kultnih emisija Tajanstveni voz i Dole na uglu.

Nagrade festivala Dok’n’Ritam, održanog od 6. do 10. juna u Domu kulture Studentski grad, sastoje se od skulptura i novčanih iznosa koje su obezbedili Filmski centar Srbije i banka Societe Generale Srbija. Originalna skulptura koja predstavlјa nagradu delo je vajara Vitolda Košira, a replike koje su dobili autori proizveo je vajar Nikša Suzić.

Dobitnici nagrada, kao i umetnička direktorka Sandra Rančić i programski direktor Igor Toholj, zahvalili su publici na podršci, a svečano zatvaranje obeležio je koncert Sane Garić, kao i projekcija Toholjevog dokumentarnog filma “Svedok jednog vremena” o 60 godina dugoj istoriji Dvorane Doma sindikata – sada Kombank dvorani.

*Foto: Jovan Nedeljkov

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.