• Search form

16.05.2018 | 22:17

Počeo 11. Španski metar

Počeo 11. Španski metar

Filmskim ciklusom “Nagrade Goja: Marisa Paredes”, 16. maja u Jugoslovenskoj kinoteci počeo je 11. Španski metar, manifestacija koja će do 30. maja predstaviti više od 20 filmova, među kojima su drame, romanse i crnohumorna ostvarenja iz Španije i Latinske Amerike.

U Kinoteci će do 18. maja biti prikazano šest filmova filmske, pozorišne i televizijske glumice Marise Paredes, dobitnice Počasne nagrade Goja, najznačajnijeg filmskog priznanja u Španiji. Kolaž inserata iz filmova i izbor fotografija predstavili su presek opusa te glumice, kojoj je Počasna nagrada Goja pripala “zbog plodne i dugotrajne karijere i profesionalnog puta koji održava sa apsolutnom posvećenošću”.

Kako je istakao u ime organizatora direktor Instituta Servantes u Beogradu Enrike Kamačo, Marisa Paredes je karijeru započela sa 14 godina u filmu “091 Policija zove” (1960). Međunarodnu slavu stekla je u filmovima Pedra Almodvara, ali je radila i sa mnogim drugim istaknutim rediteljima, kao što je Fernando Truebo, koji je bio i gost Jugoslovenske kinoteke.

Zahvalivši Kinoteci što je za 11. izdanje Španskog metra pozajmila kopiju Almodovarovog filma “Sve o mojoj majci” (1999), Kamačo je podsetio i na međunarodnu karijeru Marise Paredes, te na mnogobrojna snimanja u Italiji i Francuskoj, a posebno na ulogu u filmu “Život je lep” (1997) Roberta Beninjija, kao i u filmu argentinskog reditelja Artura RipštajnaPukovniku nema ko da piše” (1999), prema romanu Gabrijela Garsije Markesa, koji je deo programa u Jugoslovenskoj kinoteci.

Marisa Paredes je bila i predsednica španske Filmske akademije od 2000. do 2003. godine i, kako je rekao Kamačo, društveno aktivna u periodu kada su španski filmski umetnici rekli odlučno ne ratu u Iraku.

Španski konzul Emilio Ramos zahvalio je publici što je u velikom broju došla na otvaranje Španskog metra.

“Već tri godine imam čast da prisustvujem otvaranju Španskog metra, koji je veoma važna tačka u predstavljanju španske kinematografije i kinematografija na španskom jeziku. Mi zapravo predstavljamo i nešto što se zove marka Espanja, koja pokazuje kulturu na španskom jeziku. Ono što mi uvek privlači pažnju jeste koliko publike dolazi na Španski metar i na druge aktivnosti vezane za kulturu na španskom jeziku. Ponosan sam i zahvalan zbog toga”, izjavio je Ramos, izrazivši zadovoljstvo što ambasada Španije ima priliku da sarađuje sa ustanovama kulture u Srbiji, sa ambasadama zemalja španskog govornog područja i sa Institutom Servantes.

I upravnik Muzeja Kinoteke Marjan Vujović poželeo je dobrodošlicu mnogobrojnoj publici i izrazio zadovoljstvo saradnjom sa partnerima iz Španije.

“Zahvaljujući tome bili smo u prilici poslednjih desetak i više godina da vam predstavimo veliki broj sjajnih filmova koje inače ne biste mogli da vidite u Beogradu. Ovoga puta program u Kinoteci posvećen je legendarnoj glumici Marisi Paredes, koju su naši gledaoci upoznali i zavoleli još 90-ih godina, kada je u bioskopima na redovnom repertoaru bio veliki broj filmova iz Španije, Francuske i drugih evropskih zemalja”, rekao je Vujović. U distribuciji je svojevremeno bio i film kojim je počeo ciklus Marise Paredes – “Đavolja kičma” (2001) Giljerma del Tora, jedan od filmova koji su, kako je istakao Vujović, učinili da se španska kinematografija na poseban način zavoli u Beogradu.

Ciklus Marise Maredes obuhvata i filmove “Cvet moje tajne” (Pedro Almodovar), “Divlja deca” (Karlos Molinero), “Hladno sunce zimi” (Pablo Malo), “Sve o mojoj majci” (Pedro Almodovar) i “Pukovniku nema ko da piše” (Arturo Ripstajn).

Španski metar biće nastavljen 23. i 24. maja u Domu omladine Beograda programom Ženski ugao sa četiri dugometražna i četiri kratka filma španskih rediteljki, a zatim će od 25. do 30. maja biti prikazan tradicionalni presek savremenog španskog filma u Dvorani Kulturnog centra Beograda, koji premijerno nudi deset ostvarenja iz Španije, Argentine, Meksika, Perua i Venecuele.

Ciklus Ženski ugao, sastavni deo redovnog programa Instituta Servantes, odraz je želje da se istakne specifičnost ženske vizure u različitim oblastima španske filmske produkcije. Program obuhvata filmove “Mlada” (Paula Ortis), “Šta sve moraš da uradiš da bi bio normalan” (Letisija Dolera), “Marija Moliner. Širenje reči” (Vicki Kalavija) i “Migel i Vilijam” (Ines Paris), uz selekciju kratkometražnih ostvarenja “Riot Girls: Španjolke na kratkom metru”.

Ciklus premijernih projekcija Savremeni film počinje 25. maja u Dvorani KCB-a ostvarenjem “Noć u kojoj je moja majka ubila mog oca” rediteljke Ines Paris o glumici koja se bori sa svojim nesigurnostima, kako ličnim, tako i profesionalnim.

Ines Paris je najavljena kao gošća 11. Španskog metra, a nakon projekcije svog filma razgovaraće u foajeu KCB-a o svojim ostvarenjima, kao i o španskoj kinematografiji, položaju žena na filmskoj sceni...

I glavni junak filma “Showroom” prolazi kroz krizu nakon što ostane bez posla, koja će ga odvesti u apsurdne situacije na granici ludila. Radnja nagrađivanog katalonskog ostvarenja “Prevrtljiva slava” smeštena je u 1937. godinu i prati vojnika Ljuisa koji ne veruje u rat u kojem se bori. Film “Obespravljeni” prati dešavanja iz 1988. godine sa granice između Venecuele i Kolumbije, a ostvarenje “Nevidljiva ruka” se na nesvakidašnji način bavi položajem radnika u savremenom društvu.

Vedrije teme pokrenute su u filmu “Stari prijatelji”, u kojem trojica vremešnih muškaraca odlučuju da ukradu urnu sa pepelom preminulog prijatelja i da je odnesu u njihov stari kraj.

Za ljubitelje romantičnih filmskih priča preporučeno je hvaljeno ostvarenje “10.000 km” u kojem se zaljubljeni par suočava sa izazovom održavanja veze na daljinu tokom godinu dana.

U filmu “Iluzijed.o.o” grupa profesionalnih glumaca na urnebesan način fingira određene situacije u stvarnom životu, a u filmu “Spajanja” glavni junak obilazi najudaljenija mesta u Galisiji u potrazi za zvukovima, ljudima i prirodom.

Festival će zatvoriti 30. maja romantični mjuzikl “Ludi od ljubavi”, priča o četiri rođake koje žive u istoj zgradi i suočavaju se sa različitim životnim situacijama, ljubavnim problemima i brojnim tragikomičnim avanturama.

Ulaznice za sve programe u prodaji su na blagajnama ustanova u kojima se filmovi prikazuju, a detaljan program nalazi se na sve informacije nalaze se na festivalskom sajtu spanskimetar.rs, kao i u Kalendaru portala SEEcult.org.

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  11.07.2018 | 10:00

  Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM, Ljubljana

  NEBEŠKA BITJA. Ne človek ne žival - mednarodna razstava (10.7.-4.11.2018.)

  umetniki: Jure Detela, Igor Grubić, Janez Janša, Alexi Kukuljevic, Oleg Kulik, Siniša Labrović, Tanja Lažetić, Vladimir Leben in Ercigoj Art, Marko Pogačnik, Franc Purg, Tamara Al-Samerraei, Maja Smrekar, Sven Stilinović, Jože Tisnikar, Zoran Todorović, Jalal Toufic, Anton Vidokle

  kustosinji razstave: Zdenka Badovinac, Bojana Piškur

  http://www.mg-lj.si/si/razstave/2369/razstava-nebeska-bitja-ne-clovek-ne-zival

  12.07.2018 | 09:00

  Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

  TESLIN SVETSKI SISTEM - izložba posvećena dostignućima Nikole Tesle na polju bežičnog prenosa energije(11.7.-30.10.2018.)

  autorica: Zorica Civrić, muzejska savetnica Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Muzej nauke i tehnike u Beogradu i Tehnički muzej Nikola Tesla iz Zagreba

  http://tehnicki-muzej.hr

  https://www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986

  http://www.muzejnt.rs

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  22.07.2018 | 11:00

  2. BIJENALE INDUSTRIJSKE UMJETNOSTI / 2ND INDUSTRIAL ART BIENNIAL: NA LEĐIMA PALIH DIVOVA / ON THE SHOULDERS OF FALLEN GIANTS (IAB 2018) (20.7.-28.10.2018.) Labin, Pula, Raša, Rijeka, Vodnjan

  umjetnici/ce: Zanny Begg & Elise McLeod, Nina Bunjevac, CANAN, Phil Collins, Siniša Ilić, Matija Ferlin & Mauricio Ferlin, Fokus grupa, Ulrik Heltoft, Vlatka Horvat, Božena Končić Badurina, Luiza Margan, Maryanto, Naeem Mohaiemen, Oscar Murillo, Nikolay Oleynikov, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Laure Prouvost, Kahlon Rajkamal, Miljohn Ruperto, Selma Selman, шkart, Marko Tadić & Miro Manojlović, Želimir Žilnik

  kustosice: Što, kako i za koga / WHW

  organizacija: Labin Art Express XXI

  suorganizacija: MMSU Rijeka, Arheološki muzej Istre

  http://www.industrialartbiennale.eu

  10.08.2018 | 10:00

  MGLC, Ljubljana

  RIKO DEBENJAK (1908-1987) - pregledna/retrospektivna razstava (9.8.-11.11.2018.)

  kustosinja razstave: Breda Škrjanec

  http://www.mglc-lj.si

  03.09.2018 | 10:00

  Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Trg galerija 2, Novi Sad

  Dani evropske baštine 2018.

  MAISON BARILLI: BELGRADE/NEW YORK - izložba posvećena Mileni Pavlović Barili (2.9.-28.10.2018.)

  autori: Stefan Žarić i Violeta Tomić

  http://www.pavle-beljanski.museum

  11.09.2018 | 10:00

  Francuski institut u Novom Sadu, Nikole Pašića 33, Novi Sad

  ZORAN SVILAR: LOŠI MOMCI - izložba ilustracija za Le Monde diplomatique, izdanje na sprskom jeziku (10.9.-31.10.2018.)

  http://www.institutfrancais.rs

  14.09.2018 | 08:00

  Centar savremene umjetnosti Crne Gore, Dvorac Petrovića, Kruševac bb, Podgorica

  Izložba "Pravi se da spavaš" Tadije Janičića (13.9-31.10.2018)

  Radno vreme: ponedeljak - petak 8 h - 20 h, subota 10 h - 14 h

   

  https://www.facebook.com/CSUCG/

Raša Todosijević, Paviljon Srbije, 54. Bijenale, Venecija, 2011.
Video
21.10.2018 | 23:47

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 1/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

1/5 Kritičar na delu: prof. dr Jerko Denegri, istoričar umetnosti