• Search form

09.07.2018 | 21:19

Pozorište i migracija

Pozorište i migracija

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), posvećen odnosu pozorišta i migracija, svečano je otvoren 9. jula u Narodnom pozorištu u Beogradu, a prvo od četiri glavna predavanja održao je makedonski dramski pisac i profesor Goran Stefanovski.

Kongres je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, pokroviteljka tog stručnog skupa koji će do 13. jula okupiti oko hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti na temu “Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja”. Glavni gost je američki teatrolog dr Marvin Karlson, a nakon Stefanovskog, koji se predavanjem “Varnica koja izmiče“ osvrnuo na jing-jang poziciju migracije i statičnosti, putovanja i doma, preostala tri glavna predavanja održaće na filološkom fakultetu dr Silvija Jestrović, dr Džejms Tompson i dr Ana Vujanović.

Premijerka je istakla da čvrsto veruje da su kreativnost, umetnost, kultura, nauka i inovacija ključni pokretači ekonomskog razvoja, za šta je dobila aplauz.

Čestitajući Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), koji slavi 70 godina postojanja, na osvajanju organizacije Svetskog kongresa IFTR-a u jakoj konkurenciji sa gradovima kao što je Šangaj, Ana Brnabić rekla je da Srbija ima dugu pozorišnu tradiciju kojom se ponosi, a deo nje imaće priliku da vide i učesnici Kongresa na šoukejsu domaće produkcije.

Ana Brnabić, foto: Dušica Stojanović

Premijerka je izrazila i nadu da će Kongres IFTR-a omogućiti učesnicima da vide Srbiju kao živu, multikulturnu i otvorenu zemlju na raskršću Istoka i Zapada, bogatu kulturom i kulturnim nasleđem.

Ana Brnabić istakla je i da Svetski kongres IFTR-a, kao deo kulturne diplomatije, omogućava ne samo da “učimo jedni od drugih i razvijamo se kao pojedinci, već i da slavimo naše različitosti i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine za saradnju”.

Brnabićeva je posebno skrenula pažnju na Bitef, kao jedan od najznačajnijih festivala klasičnog i eksperimentalnog teatra, a učesnike Kongresa IFTR-a pozvala je da se u septembru ponovo vrate u Beograd na 52. izdanje tog festivala. Podsećajući da su nedavno obnovljeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, u kojima je moguće videti srpsku, jugoslovensku i svetsku umetnosti, premijerka je istakla i da će u MSU na jesen 2019. biti održana velika retrospektivna izložba umetnice Marine Abramović, rođene u Srbiji. Takođe, pozvala je učesnike Kongresa IFTR-a da produže boravak i posete Exit festival koji počinje 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Predsednica IFTR-a Džin Grejem Džons (Jean Graham Jones), koja je poželela učesnicima dobrodošlicu na srpskom, istakla je da se ta organizacija, koja je u proteklih 60 godina od osnivanja dostigla hiljadu članova iz 44 zemlje, prvi put posle 26 godina vraća u Istočnu Evropu.

Džin Grejem Džons, foto: Dušica Stojanović

Džin Grejem Džons je rekla i da je počastvovana što je podelila scenu sa premijerkom Srbije i ocenila da je neverovatno imati takvu podršku za organizaciju Kongresa.

Ivana Vujić, foto: Dušica Stojanović

I predsednica Organizacionog odbora Kongresa IFTR-a prof. Ivana Vujić zahvalila je posebno premijerki, a u kraćem nadahnutom govoru podsetila je na reči Antonena Artoa o pozorištu kao istraživanju anatomije ljudskog bića, a samim tim i mogućnosti promene čoveka. Takođe, podsetila je na japanskog autora Zeamija i njegove reči o koži, kao svetlosti, kostima kao energiji i mesu koje ih spaja. “Vi ste koža, kosti i meso”, poručila je učesnicima Kongresa, koji je počeo plesnim performansom u izvođenju Dejana Kolarova na kompoziciju “Leskovački zvižduk”.

Dekan FDU Miloš Pavlović istakao je značaj obrazovanja u umetnosti i kulturi i ocenio da u toj oblasti nikada nije bilo više izazova.

FDU, kako je naveo, ulaže napor ne samo kada je reč o obrazovanju, već i u pogledu ohrabrivanja i podsticanja debate u kulturi i umetnosti.

Ističući da je veoma važno ojačati veze umetničkog stvaralaštva i naučnog istraživanja, Pavlović je naglasio i značaj teme Kongresa IFTR-a, posebno u eri globalizma i novih masovnih migracija. Tema migracija, kako je dodao, bitna je ne samo u globalnom kontekstu, već i u lokalnom, jer je obeležila i društvo u Srbiji, uključujući odlazak velikog broja mladih tokom 90-ih. Srbija je, kako je podsetio, bila i poslednja zemlja na putu sirijskih izbeglica ka Evropskoj uniji, a na svojoj granici (sa Mađarskom) je dobila i prvi zid u Evropi koji je izgrađen posle pada Berlinskog.

Kongres IFTR-a dovodi kući, bar privremeno, mlade stručnjake koji su svojevremeno otišli iz Srbije, konstatovao je Pavlović, ukazujući da temu migracija ne bi trebalo shvatati samo kao jednosmeran proces.

Foto: SEEcult.org

Tema Svetskog kongresa “Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja” biće razmotrena do 13. jula kroz čak 980 predavanja i prezentacija, uz predstave i performanse stranih i domaćih umetnika na više beogradskih scena.  

Kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja, ali i drugosti, kroz istoriju, ali i danas? Kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici Kongresa iz različitih uglova – od intermedijalnosti u pozorištu do političkog performansa, od kulture levice, inkluzije, kritičkog mišljenja do izvođačkih izraza.

Goran Stefanovski, foto: Dušica Stojanović

Među učesnicima su, uz Marvina Karlsona i Džin Grejem Džons, najavljeni i Bišnuprija Dat (Indija), Džanel Rajnelt (Velika Britanija), Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), Kristofer Balme (Nemačka), Stiven Vilmer (Irska), Boris Dausa Pastor (Španija)…

Glavna predavanja su 10, 11. i 12. jula od 16 do 17.30 sati na Filološkom fakultetu u Sali heroja, u kojoj će 13. jula biti održana ceremonija zatvaranja Kongresa.

Organizatori su zahvalili su pre svega premijerki na podršci, kao i ministarstvima kulture i obrazovanja i gradskim vlastima Beograda.

Sajt IFTR-a je iftr.org, a program Kongresa nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

 • 19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.2018.-8.2.2019.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  16.10.2018 | 10:00

  Muzej Paje Jovanovića, Kralja Milana 21/IV, Beograd

  POGLED IZBLIZA. ATELJE PAJE JOVANOVIĆA - izložba (15.10.2018.-26.1.2019.) povodom 115 godina od osnivanja Muzeja grada Beograda

  autor izložbe: Isidora Savić, kustoskinja Muzeja grada Beograda

  http://www.mgb.org.rs

  19.10.2018 | 10:00

  Muzej afričke umetnosti, Andre Nikolića 14, Beograd

  MASINISA SELMANI (Francuska): PODELJENI SVETOVI - izložba (18.10.2018.-24.2.2019.)

  http://www.institutfrancais.rs/podeljeni-svetovi-masinise-selmanija

  19.10.2018 | 10:00

  UGM trgovina, Strossmayerjeva 6, Maribor

  TONI SOPRANO: ʹOUT TA KĒ - prodajna razstava (18.10.2018.-17.2.2019.)

  http://www.ugm.si

  07.11.2018 | 11:00

  Muzej primenjene umetnosti, Vuka Karadžića 18, Beograd

  Dan muzeja primenjene umetnosti Beograd

  KLASIČNO I SIMBOLIČNO - PRSTENJE I MINĐUŠE OD ANTIKE DO SREDNJEG VEKA IZ KOLEKCIJE MUZEJA PRIMENJENE UMETNOSTI - izložba (6.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe i kataloga: Mila Gajić, viši kustos MPU

  konzervacija: Milan Andrić

  grafičko oblikovanje: Dušan Tkačenko

  arhitekta postavke: Miroslava Petrović Balubdžić

  muzika za izložbu: Vasil Hadžimanov

  http://mpu.rs

  08.11.2018 | 11:00

  Dom Jevrema Grujića, Svetogorska 17, Beograd

  ČAROBNA MILENA - izložba Milene Pavlović Barili (7.11.2019.-31.3.2019.)

  http://www.iicbelgrado.esteri.it

  09.11.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NIKOLA REISER: SENZIBILNI POETA SLIKARSTVA - retrospektivna izložba (8.11.2018.-3.2.2019.)

  kustosica izložbe: Danijela Marković

  autori tekstova: Akademik Tonko Maroević, Iva Körbler, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  10.11.2018 | 10:00

  SANU, Beograd

  MARKO ČELEBONOVIĆ (1902-1986) - izložba (9.11.2018.-30.1.2019.)

  https://www.sanu.ac.rs

  10.11.2018 | 10:00

  Gradski muzej Subotica, Trg sinagoge 3, Subotica

  ROĐENJE HUMANOIDNE ROBOTIKE: 50 GODINA CENTRA ZA ROBOTIKU INSTITUTA „MIHAJLO PUPIN“ - izložba posvećena najstarijoj laboratoriji za robotiku u Jugoistočnoj Evropi (9.11.2018.-31.1.2019.)

  autor izložbe: Ivan Stanić, kustos Muzeja nauke i tehnike - Beograd

  organizacija: Gradski muzej Subotica i Muzej nauke i tehnike - Beograd

  http://www.gradskimuzej.subotica.rs

  http://www.muzejnt.rs

Video
25.12.2018 | 18:27

VOĐENJE: Ilija Šoškić - Akcione forme

Vođenje kroz izložbu Ilije ŠoškićaAkcione forme” koja je održana istovremeno u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom