• Search form

09.07.2018 | 21:19

Pozorište i migracija

Pozorište i migracija

Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja (IFTR), posvećen odnosu pozorišta i migracija, svečano je otvoren 9. jula u Narodnom pozorištu u Beogradu, a prvo od četiri glavna predavanja održao je makedonski dramski pisac i profesor Goran Stefanovski.

Kongres je otvorila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, pokroviteljka tog stručnog skupa koji će do 13. jula okupiti oko hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišta i izvođačkih umetnosti na temu “Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja”. Glavni gost je američki teatrolog dr Marvin Karlson, a nakon Stefanovskog, koji se predavanjem “Varnica koja izmiče“ osvrnuo na jing-jang poziciju migracije i statičnosti, putovanja i doma, preostala tri glavna predavanja održaće na filološkom fakultetu dr Silvija Jestrović, dr Džejms Tompson i dr Ana Vujanović.

Premijerka je istakla da čvrsto veruje da su kreativnost, umetnost, kultura, nauka i inovacija ključni pokretači ekonomskog razvoja, za šta je dobila aplauz.

Čestitajući Fakultetu dramskih umetnosti (FDU), koji slavi 70 godina postojanja, na osvajanju organizacije Svetskog kongresa IFTR-a u jakoj konkurenciji sa gradovima kao što je Šangaj, Ana Brnabić rekla je da Srbija ima dugu pozorišnu tradiciju kojom se ponosi, a deo nje imaće priliku da vide i učesnici Kongresa na šoukejsu domaće produkcije.

Ana Brnabić, foto: Dušica Stojanović

Premijerka je izrazila i nadu da će Kongres IFTR-a omogućiti učesnicima da vide Srbiju kao živu, multikulturnu i otvorenu zemlju na raskršću Istoka i Zapada, bogatu kulturom i kulturnim nasleđem.

Ana Brnabić istakla je i da Svetski kongres IFTR-a, kao deo kulturne diplomatije, omogućava ne samo da “učimo jedni od drugih i razvijamo se kao pojedinci, već i da slavimo naše različitosti i identitete i razvijemo međusobno poštovanje i bolje načine za saradnju”.

Brnabićeva je posebno skrenula pažnju na Bitef, kao jedan od najznačajnijih festivala klasičnog i eksperimentalnog teatra, a učesnike Kongresa IFTR-a pozvala je da se u septembru ponovo vrate u Beograd na 52. izdanje tog festivala. Podsećajući da su nedavno obnovljeni Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti, u kojima je moguće videti srpsku, jugoslovensku i svetsku umetnosti, premijerka je istakla i da će u MSU na jesen 2019. biti održana velika retrospektivna izložba umetnice Marine Abramović, rođene u Srbiji. Takođe, pozvala je učesnike Kongresa IFTR-a da produže boravak i posete Exit festival koji počinje 12. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Predsednica IFTR-a Džin Grejem Džons (Jean Graham Jones), koja je poželela učesnicima dobrodošlicu na srpskom, istakla je da se ta organizacija, koja je u proteklih 60 godina od osnivanja dostigla hiljadu članova iz 44 zemlje, prvi put posle 26 godina vraća u Istočnu Evropu.

Džin Grejem Džons, foto: Dušica Stojanović

Džin Grejem Džons je rekla i da je počastvovana što je podelila scenu sa premijerkom Srbije i ocenila da je neverovatno imati takvu podršku za organizaciju Kongresa.

Ivana Vujić, foto: Dušica Stojanović

I predsednica Organizacionog odbora Kongresa IFTR-a prof. Ivana Vujić zahvalila je posebno premijerki, a u kraćem nadahnutom govoru podsetila je na reči Antonena Artoa o pozorištu kao istraživanju anatomije ljudskog bića, a samim tim i mogućnosti promene čoveka. Takođe, podsetila je na japanskog autora Zeamija i njegove reči o koži, kao svetlosti, kostima kao energiji i mesu koje ih spaja. “Vi ste koža, kosti i meso”, poručila je učesnicima Kongresa, koji je počeo plesnim performansom u izvođenju Dejana Kolarova na kompoziciju “Leskovački zvižduk”.

Dekan FDU Miloš Pavlović istakao je značaj obrazovanja u umetnosti i kulturi i ocenio da u toj oblasti nikada nije bilo više izazova.

FDU, kako je naveo, ulaže napor ne samo kada je reč o obrazovanju, već i u pogledu ohrabrivanja i podsticanja debate u kulturi i umetnosti.

Ističući da je veoma važno ojačati veze umetničkog stvaralaštva i naučnog istraživanja, Pavlović je naglasio i značaj teme Kongresa IFTR-a, posebno u eri globalizma i novih masovnih migracija. Tema migracija, kako je dodao, bitna je ne samo u globalnom kontekstu, već i u lokalnom, jer je obeležila i društvo u Srbiji, uključujući odlazak velikog broja mladih tokom 90-ih. Srbija je, kako je podsetio, bila i poslednja zemlja na putu sirijskih izbeglica ka Evropskoj uniji, a na svojoj granici (sa Mađarskom) je dobila i prvi zid u Evropi koji je izgrađen posle pada Berlinskog.

Kongres IFTR-a dovodi kući, bar privremeno, mlade stručnjake koji su svojevremeno otišli iz Srbije, konstatovao je Pavlović, ukazujući da temu migracija ne bi trebalo shvatati samo kao jednosmeran proces.

Foto: SEEcult.org

Tema Svetskog kongresa “Pozorište i migracija – pozorište, nacija i identitet između migracija i nekretanja” biće razmotrena do 13. jula kroz čak 980 predavanja i prezentacija, uz predstave i performanse stranih i domaćih umetnika na više beogradskih scena.  

Kako su pozorište, izvođačke umetnosti i performans odgovorili na pitanja egzila, raseljavanja, ali i drugosti, kroz istoriju, ali i danas? Kako se proces migracije oblikovao i preoblikovao u brojnim političkim, društvenim, kulturnim i umetničkim delima? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici Kongresa iz različitih uglova – od intermedijalnosti u pozorištu do političkog performansa, od kulture levice, inkluzije, kritičkog mišljenja do izvođačkih izraza.

Goran Stefanovski, foto: Dušica Stojanović

Među učesnicima su, uz Marvina Karlsona i Džin Grejem Džons, najavljeni i Bišnuprija Dat (Indija), Džanel Rajnelt (Velika Britanija), Mivon Li (Južna Koreja), Hana Korsberg (Finska), Pol Re (Australija), Milena Gras (Čile), Hajato Kosuge (Japan), Halid Amin (Maroko), Elejn Eston (Švedska), Viki An Kremona (Malta), Kristofer Balme (Nemačka), Stiven Vilmer (Irska), Boris Dausa Pastor (Španija)…

Glavna predavanja su 10, 11. i 12. jula od 16 do 17.30 sati na Filološkom fakultetu u Sali heroja, u kojoj će 13. jula biti održana ceremonija zatvaranja Kongresa.

Organizatori su zahvalili su pre svega premijerki na podršci, kao i ministarstvima kulture i obrazovanja i gradskim vlastima Beograda.

Sajt IFTR-a je iftr.org, a program Kongresa nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 10:00

  Galerija umjetnina, kralja Tomislava 15, Split

  VJEKOSLAV NAKIĆ: FILMOVI (27.9.-2.12.2018.) (30 min)
   

  SLOBODA (1966.)

  TETRAEDAR (1967.)

  L'ABANDON (1967.)

  POSLIJE POTOPA (1967.)

  kustosica: Sunčica Fradelić
  organizacija: Galerija umjetnina i Kino klub Split

  https://www.galum.hr

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  05.10.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  NEVENKA ARBANAS - RETROSPEKTIVA (4.10.-18.11.2018.)

  http://gkd.hr

Video
04.11.2018 | 09:26

Kritika na delu: 57. Oktobarski salon 5/5

57. Oktobarski salon "Čudo kakofonije", Beograd, 15. septembar - 28. oktobar 2018.

5/5 Kritičarka na delu: Vida Knežević, istoričarka umetnosti