• Search form

31.01.2018 | 17:45

Pragmatično ulaganje u kulturu

Pragmatično ulaganje u kulturu

Teatar “Bojan Stupica”, zatvoren od 2015. godine, biće rekonstruisan tako što će zapravo biti izgrađen potpuno nov objekat na istom mestu, a podršku tom projektu obećala je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja je s gradonačelnikom Beograda Sinišom Malim obišla 31. januara Jugoslovensko dramsko pozorište (JDP), ponovivši i obećanja o većoj podršci kulturi uopšte.

Premijerku su direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović i gradonačelnik upoznali sa idejnim rešenjem za rekonstrukciju scene “Bojan Stupica”, koja bi koštala, prema nezvaničnoj proceni oko pet miliona evra. Plan je da građevinski radovi počnu krajem ove ili početkom naredne godine i da traju 10 do 12 meseci.

Ana Brnabić je zahvalila direktorki JDP-a što “sa celim svojim timom ulaže ogromne napore da JDP održi standard koji je uvek imao”.

“Ako nisu uvek imali podršku sa najvišeg nivoa, meni je žao što je u mnogim nedaćama kroz koje je Srbija prolazila kultura nekako izgubila na važnosti. Malo smo zaboravili koliko je kultura važna za sve nas. Kultura je nešto bez čega ne možemo da imamo jaku Srbiju koja ima održiv, jak ekonomski rast i razvoj, ne možemo imati generacije koje su široko obrazovane, koje razmišljaju na kreativan način i mogu da ponude dodatnu vrednost. Ja iz pragmatičnih razloga gledam da svi zajedno ponovo vratimo kulturu u centar naših razmišljanja i da investiramo u kulturu strateški investirajući u naš razvoj i našu budućnost”, izjavila je Ana Brnabić.

Premijerka je ponovila da joj je jedan od velikih dana od kada je na čelu Vlade bio dan kada je u oktobru 2017, nakon deset godina, ponovo otvoren Muzej savremene umetnosti. Naglasila je da je izuzetno važno i da u junu bude konačno otvoren, nakon 15 godina, Narodni muzej.

“Važno je i da danas razmišljamo koje projekte možemo da podržimo, sa Gradom Beogradom, iako nisu u nadležnosti Vlade Republike Srbije, kako možemo da pomognemo gradonačelniku i celom timu Grada, da danas planiramo da bismo odmah, kada završimo Narodni muzej, mogli da investramo u nove projekte. Ovo je svakako jedan od tih projekata za koje će Vlada pružiti svu moguću podršku, svu moguću pomoć i timu Grada i timu JDP-a. To je nešto što moramo da završimo i nešto što ćemo svi zajedno videti da će nam doneti mnogo koristi na razne načine. To nije projekat koji će koštati malo, ali i nije projekat koji treba gledati kao trošak. Mi ga gledamo kao investiciju i verujem da će ta investicija brzo da se vrati građanima Beograda, ali i celoj Srbiji”, istakla je Ana Brnabić.

Kao jedan od sledećih projekata koje Vlada podržava, Ana Brnabić je navela izgradnju koncertne dvorane na Novom Beogradu, za koju su 23. januara otvorene ponude za studiju izvodljivosti. Takođe, istakla je i izgradnju novog prostora za Fakultet muzičke umetnosti, takođe na Novom Beogradu, kod Fakulteta dramskih umetnosti.

Gradonačelnik je zahvalio premijerki na podršci Vlade, navodeći da bez toga ne bi bilo moguće završiti ni Teatar “Bojan Stupica” na način i brzinom koja je zacrtana.

Prema rečima Malog, svaki dan dok Scena “Stupica” ne radi veliki je gubitak za kulturnu scenu u Beogradu, a i u celoj Srbiji.

“Zato smo se danas našli da bismo se dogovorili na koji ćemo način i u kom vremenskom periodu uraditi rekonstrukciju. Ustvari, to nije samo rekonstrukcija, to će biti potpuno novi objekat na mestu nekadašnjeg. Idejno rešenje je već završeno, kreće da se radi idejni projekat, što će trajati nekoliko meseci, a nakon toga ćemo krenuti u tender za izvođača radova. Očekujem do kraja godine ili početkom naredne da se krene sa izvođenjem radova, kako bismo 10 do 12 meseci nakon toga imali novu pozorišnu scenu ‘Bojan Stupica’”, izjavio je Mali.

Gradonačelnik je zahvalio i direktorki JDP-a što se iz dana u dan bori da “Stupica” konačno krene u rekonstrukciju, kao i premijerki Ani Brnabić koja, kako je rekao, “uvek ima vremena za sve ono što se odnosi na Beograd i kulturu”.

Mali je istakao važnost investiranja u kulturu i naveo da je budžet za 2018. godinu deset odsto veći u odnosu na 2017. godinu, kao i da je Grad za programe u kulturi u poslednje četiri godine izdvojio 74 odsto novca više.

“Beograd jeste postao kulturna prestonica ovog dela Evrope i da bi tu poziciju zadržao mora i ‘Stupica’ da radi. Mi ćemo ove godine krenuti da završimo rekonstrukcija pozorišta ‘Boško Buha’, krećemo da gradimo Gradsku galeriju na Kosančićevom vencu, završavamo projekat za izgradnju Muzeja grada Beograda u Resavskoj ulici, kako bismo krenuli naredne godine i da ga gradimo. Od postojeće Železničke stanice napravićemo novi Muzej istorije Srbije ili Muzej srednjeg veka”, najavio je Mali.

Tamara Vučković Manojlović rekla je da poseta premijerke i gradonačelnika predstavlja značajnu podršku procesu u kojem se JDP već nalazi, a to je izgradnja Teatra “Bojan Stupica”, koji je zatvoren 2015. iz bezbednosnih razloga.

“Nadamo se da ćemo se u 2018. godini približiti završetku administrativnog dela i da ćemo u ovoj godini, u kojoj JDP proslavlja 70 godina od osnivanja, moći da kažemo kada će scena ‘Stupica’ biti otvorena i kada će JDP ponovo raditi punim kapacitetom”, izjavila je Tamara Vučković Manojlović.

*Foto: beograd.rs

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.