• Search form

30.10.2017 | 14:43

Radosti stvaranja

Radosti stvaranja

Muzičko-književno izdanje “Radosti stvaranja” kompozitora Zorana Jovanovića, koje su priredili Akademija umetnosti u Novom Sadu i Udruženje “Da se IzvoZdi”, predstavlja antologiju solo pesama tog autora na stihove velikana srpske poezije, a ujedno i svojevrsnu retrospektivu rada izvođača srpske solo pesme u periodu od 1974. do 2016. godine.

Uz luksuzno izdanje u tvrdim koricama, taj projekat obuhvata i dva diska i dve knjižice sa stihovima 62 pesme pesme velikana srpske poezije, prikazanih u izvornom obliku, saopštilo je Udruženje “Da se IzvoZdi”.

Na izdanju se nalaze pesme čiji su autori: Vojislav Ilić, Ivo Andrić, Branko Radičević, Dejan Medaković, Momir Nikolić, Vasilije Topalov, Ranko Simović, Branko Karakaš, Miroslav Nastasijević, Vasko Popa, Aleksije Marjanović, Miroslav Antić, Ljubivoje Ršumović i Jovan Jovanović Zmaj.

Najveći broj solo pesama, podelјenih na misaone i dramske pesme (disk br. 1), i lјubavne, šalјive i pesme za mlade (disk br. 2), snimlјen je između 1974. i 1980. godine za muzičke arhive Radio Beograda i Radio Novog Sada, u izvođenju soprana Mirjane Vlaović i Dragoslave Nikolić Tanasković i baritona Dušana Jankovića, uz autorovu klavirsku saradnju. Sledeću veliku grupu solo pesama za glas i klavir i glas i kamerni orkestar snimile su 2003. godine Katarina Bradić, Verica Pejić, Izabela Gužvanj, Marija Eltrih i Dijana Martinović, tadašnje studentkinje solo pevanja na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, takođe uz autorovu klavirsku saradnju i saradnju Gudačkog ansambla studenata AU Danubius. Ostale solo pesme snimili su tenor Slavko Nikolić i pijanista Miodrag Čolaković u prvoj deceniji ovoga veka, kao i Tanja Obrenović, Marija Brajković i Luka Božanić u toku pripreme tog projekta 2016. godine. Na tom izdanju su i tri pesme komponovane za učenike solo pevanja u srednjim muzičkim školama, četiri popularna napeva sa narodnim motivima, za koje je priređen odgovarajući aranžman, te dva songa koja su osvojila prve nagrade na konkursima Radio Beograda.

Izdanje pokušava da pruži svojevrsno svedočenje o plodnom stvaralačkom periodu između 1970. i 1985. godine, koje su obeležili i brojni koncerti srpske solo pesme, te da pruži osvrt na stvaralaštvo jednog od najplodonosnijih kompozitora srpske solo pesme i na izvođenja umetnika koji su obogaćivali muzičku scenu u Srbiji u proteklih 40 godina.

Edukativna nota izdanja postignuta je prikazanim stihovima obogaćenim slikama velikih majstora (Orosko, Pikaso, Munh, Moro ... ) i kratkim biografijama izvođača.

Promocija izdanja “Radosti stvaranja” biće održana u Beogradu 4. novembra u podne u NBS, a govoriće prodekan Akademije umetnosti u Novom Sadu prof. dr Bogdan Đaković, kompozitorka i muzički pedagog prof. mr Mirjana Živković, muzički pedagog prof. mr Vladimir Jovanović, muzikološkinja dr Aleksandra Paladin, muzički pedagog i vokalna umetnica mr Mirjana Vlaović, te koordinator izdanja Vojislav Jovanović, a u muzičkom delu programa učestvovaće sopran Marija Brajković, bas-bariton Ognjen Milivojša i pijanistkinje Iva Milanov i Milica Kovačević.

Izdanje je nastalo uz podršku Akademije umetnosti Novi Sad, SOKOJ-a, Narodne biblioteke Srbije, pesnika i njihovih naslednika, te sponzora, zadužbina, institucija kulture i pojedinaca.

*U prilogu: recenzije

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.