• Search form

05.07.2018 | 14:09

Renata Poljak u Salonu MSUB

Renata Poljak u Salonu MSUB

Umetnica Renata Poljak iz Hrvatske predstavlja se od 6. jula u Salonu Muzeja savremene umetnosti u Beogradu izložbom “Još jedan odlazak” sa video radovima koji se formalno i simbolički bave pojmom ostrva, koji umetnica nastoji da preispita kroz razumevanje ontološke pozicije mesta u odnosu na ostatak sveta.

Izložba obuhvata video radove Partenza (2016) i Još jedan odlazak (Yet Another Departure, 2018), koji je zapravo trokanalna video instalacija koja će u Salonu MSUB-a biti premijerno izvedena.

Kako Renata Poljak često upotrebljava dokumentarne i arhivske materijale za koncipiranje i tematsku produkciju svojih radova, kao i pojedine pojave koje nastoji da izoluje i tranformiše u kompleksne i intrigantne motive, tako se ova dva rada formalno i simbolički bave pojmom ostrva koji umetnica nastoji da preispita kroz razumevanje ontološke pozicije mesta u odnosu na ostatak sveta, navela je kustoskinja Una Popović.

Video Partenza (na italijanskom: odlazak; termin koji je u upotrebi u mnogim hrvatskim ostrvskim i priobalnim dijalektima) i Još jedan odlazak snimljeni su na dva ostrva u Jadranskom moru - Partenza na Braču, a Još jedan odlazak na Brionima, gde se nalazila zvanična letnja rezidencija Josipa Broza Tita od 1947. do 1980. godine, dobro čuvana od očiju javnosti, a koju je posetio skoro svaki najistaknutiji svetski državnik toga vremena.

U oba videa pojavljuje se ista glumica koja filmove spaja simbolički, ali ne i narativno - ona je tu da akcentuje glavnog protagonistu, a to je more koje se profiliše kao mesto i predmet od političkog i emocionalnog značaja.

Renata Poljak, Partenza, 2016.

Koristeći se aktuelnim migrantskim i izbegličkim pričama, situacijama koje se ponavljaju kroz istoriju, Partenza ukazuje na ljudsko stanje kao krhko i podložno političkim, ekonomskim i društvenim promenama. Partenza se odnosi na rane godine sa samog početka 20. veka, kada je zlatna groznica Tierra del Fuego privukla hiljade Hrvata sa dalmatinskih ostrva da sreću potraže na argentinskoj i čileanskoj obali.

Rad Još jedan odlazak referiše na događaj od stotinu godina kasnije, kada je 2016. godine namerno potopljen admiralski brod “Vis”, vodeći i najvažniji brod Jugoslovenske ratne mornarice, kako bi postao atrakcija za ronjenje.

Renata Poljak, značajna hrvatska umetnica srednje generacije, najčešće se izražava kroz medij videa, filma, fotografije i instalacije, a njeni radovi u velikoj meri referišu kako na lokalne, tako i globalne političke, ekonomske i socijalne fenomene.

Rođena 1974. godine u Splitu, gde je završila Umetničku akademiju, Renata Poljak je studirala nakon toga na École Régionale des Beaux-Arts u Nantu. Živela je i radila godinama u Parizu učestvovala na najpoznatijim američkim umetničkim rezidencijama (San Francisco Art Institute, Art in General i Art OMI, Njujork i dr).

Sadržajno, radovi Renate Poljak kontempliraju o pojmovima sećanja i zaborava, govoreći o tome kako različite ideologije, istorija i političke agende bivaju konstruisane i diseminirane. U poslednjih nekoliko godina, Renata Poljak izlaže u prestižnim međunarodnim institucijama kao što su Centar George Pompidou (2010) i Palais de Tokyo (2012) u Parizu.

Dobitnica je mnogobrojnih priznanja za svoj rad. Na festivalu Black Box u Berlinu dobila je nagradu za najbolji film, a njen video rad Režiranje glumaca / Režiranje uverenja dobio je T-HT nagradu u Muzeju suvremene umetnosti u Zagrebu (2012).

Renata Poljak je proteklih godina samostalno izlagala, između ostalog, u Art in General u Njujorku (2008), Galerie Artopia u Milanu (2009) i Puli, Novigradu, Poreču, te u MSU u Zagrebu (2013).

Izložba u Salonu MSUB biće otvorena do 20. avgusta.

Otvaranje izložbe prati vođenje i razgovor sa autorkom 7. jula u 13 časova. Razgovor će voditi Una Popović, kustoskinja izložbe.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.