• Search form

24.01.2018 | 12:25

Slobodna škola - slobodan prostor

Slobodna škola - slobodan prostor

Srbiju će na 16. Bijenalu arhitekture u Veneciji predstavljati projekat “Slobodna škola je slobodan prostor” autorskog tima koji čine Branko Stanojević, Milena Strahinović, Nikola Đekić i Milutin Komanović, a reafirmiše zaostavštinu i ideje arhitekte i profesora Bogdana Bogdanovića i inicira dijalog o prostorima slobodnog mišljenja danas.

Predstavnik Srbije na 16. Bijenalu, koje će biti održano od 26. maja do 25. novembra na temu “Slobodan prostor” (Freespace), izabran je jednoglasnom odlukom žirija na dvostepenom konkursu, na koji je stiglo 46 radova, saopštio je 24. januara Muzej primenjene umetnosti (MPU), organizator nastupa Srbije na 16. Bijenalu arhitekture u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije.

Projekat “Slobodna škola je slobodan prostor” odabran je zbog mogućnosti da reaktualizacijom nasleđa pokrene dinamičan dijalog o prostorima slobodnog mišljenja i njihovom uticaju na izgradnju smisla, naveo je žiri / Stručni savet za pripremu nastupa Srbije na 16. Bijenalu.

Izabrani rad, kako je navedeno u obrazloženju, na direktan i smislen način otvara pitanja “Slobodnog prostora” (slobodne knjige - slobodne misli - slobodne arhitekture), čime je uspešno preskočio “prag” u problematizaciji teme 16. Bijenala, ponudivši konkretne primera sa praktičnim sadržajima i prikazima.

“Rad se ne zaustavlja na izložbi, već ima dublje značenje i angažovanje u aktiviranju jednog zaboravljenog Slobodnog prostora - Slobodne škole. Autor odabranog rada je jedini ponudio aktivistički pristup ovogodišnjoj temi i motivaciju da izložba kojom bi Srbija nastupila na Bijenalu, praktično bude korak ka ostvarenju namere da se u Srbiji reaktivira Slobodan prostor. Na taj način ovim radom se pokreću mnoga pitanja koja u svom aktivističkom pristupu mogu da pomognu rađanju novih sloboda i novih slobodnih prostora, a sama izložba ima budućnost i uticaj i nakon trajanja u Paviljonu Srbije na Bijenalu u Veneciji, čime dobija na svojoj atraktivnosti i značaju”, naveo je žiri, koji su činili članovi Stručnog Saveta: istoričaka umetnosti mr Ljiljana Miletić Abramović (predsednica) i arhitekte vanredni profesor  Aleksandru Vuja (potpredsednik), Slobodan Jović, Predrag Milutinović i Natalija Ristanović, istoričaka umetnosti dr Maja Ćirić i arhitekta i vanredna prof. Vesna Cagić Milošević.

Izborom predloga “Slobodna škola je slobodan prostor”, kako je istaknuto, “ne priziva se samo zaostavština arhitekte i profesora Bogdana Bogdanovića, već se uvođenjem proteklog vremena kao elementa ukazuje na aktuelnost njegovih ideja podržanih osobenom pedagoškom praksom”.

“Izmeštanjem murala, koji je simbol i inspiracija izložbe, pronađenog u Seoskoj školi za filozofiju arhitekture u Malom Popoviću, ukazuje se na povezanost ‘niske’ i ‘visoke’ kulture, podređene i dominantne, populizma i elitizma, lokalnog i univerzalnog. Međutim, ova binarna logika nema za cilj da služi neoliberalnom kapitalizmu, već da pokrene kompleksan i dinamičan saznajni proces, na taj način braneći poziciju beskompromisnog i aktivnog intelektualca”, naveo je žiri.

Takođe, izabrani rad “polazi od tematizacije koja uključuje arhetipsku višeznačnost i simboličnost arhitekture i otvara mnogostruge perspektive ideje o slobodnom prostoru i vremenu, odražava precizno sadašnji trenutak i predstavlja radoznalo i kritičko razmišljanje o prošlosti i projektovanje ka budućnosti”.

Izborom rada “Slobodna škola je slobodan prostor”, žiri/Savet je zauzeo stav da su u okviru aktuelnih stremljenja u struci, a naročito u lokalnom kontekstu, inicijativa i aktivizam savremeniji odgovor na temu nego samo visok stepen vizuelnog identiteta.

“Rad uključuje i faktor emocije i intuicije, interpretacijom unosi dimenziju stvarnosti i znalački suptilno preklapa elemente arhitekture i u vidu artefakta snažne značenjske i vizuelne simbolike izmešta u izložbeni prostor Bijenala u Veneciji”, naveo je žiri, smatrajući da izabrani rad doprinosi uspostavljanju mnogostrukih veza i značenja u složenom polju arhitekture uz jasnu problematizaciju teme ovogodišnjeg Bijenala, ali i otvorenim dijalogom u struci i ponudom novih rešenja.

Komesar izložbe je arhitekta Dejan Todorović.

U drugi krug konkursa za predstavljanje Srbije na 16. Bijenalu arhitekture, koji je bio republički, opšti, idejni, dvostepeni i neanonimni, odabrano je bilo šest radova, a pobednički je izabran posle razgovora sa svakim autorskim timom ponaosob.

Izražavajući zadovoljstvo odzivom na konkurs i izborom koji je imao u drugom krugu, žiri je naveo da se ideje, naslovi i vesti koje su ponudili pojedini timovi mogu smatrati veoma uspelim i korak više, jer mogu biti značajni za dalje istraživanje i rezultovati ozbiljnim studijama slučaja i specijalističkim radovima.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu 16. Bijenala “Slobodan prostor” koju su postavili umetnički direktori, irske arhitekte Ivon Farel (Yvonne Farrell) i Šeli Meknamara (Shelley McNamara), fokusirajući se na arhitekturu i njene pouke.

“Pozivamo sve učesnike i nacionalne paviljone da u Veneciju dovedu svoj Slobodni prostor da bismo svi zajedno mogli da otkrijemo različitost, specifičnost i kontinuitet u arhitekturi koja se zasniva na ljudima, mestu, vremenu, istoriji, da održe kulturu i važnost arhitekture na ovoj dinamičnoj planeti”, poručile su umetničke direktorke 16. Bijenala arhitekture.

Kao i prethodnih godina, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije poverilo je MPU organizaciju nastupa Srbije na 16. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.