• Search form

16.04.2018 | 11:45

Slobodna zona u 50 gradova

Slobodna zona u 50 gradova

Filmski festival Slobodna zona kreće na 12. turneju po Srbiji, u okviru koje će gostovati u više od 50 mesta i gradova, a publika će besplatno moći da pogleda pet filmova sa 13. izdanja tog festivala, održanog u novembru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Predvodnik nove turneje Slobodne zone je dokumentarni mjuzikl “Dan oslobođenja” o poseti i kontroverznom nastup slovenačke grupe Laibach u Severnoj Koreji, “poslednjoj komunističkoj diktaturi” u svetu. Tim filmom 13. Slobodna zona je i otvorena, u prisustvu reditelja Mortena Travika i člana Laibacha Ivana Novaka.

Program 12. turneje Slobodne zone obuhvata i muzički dokumentarni film “Čavela” o legendi lationameričke muzike Čaveli Vargas, ljubavnici Fride Kalo i večitoj inspiraciji Pedra Almodovara, koji je postao hit evropskih festivala 2017. godine, a na 13. Slobodnoj zoni osvojio je nagradu publike.

Značajno mesto pripada i filmu “Ćambra”, koji je u Kanu osvojio Europa Cinemas Label Award, zatim igranom filmu “Crveni pas: pravi plavi” o prijateljstvu i avanturama dečaka i jednog olinjalog psa koji postaje australijska legenda, kao i dokumentarcu “500 godina” koji prikazuje epsku priču o otporu i borbi za slobodu koja je dovela Gvatemalu do prelomne tačke u njenoj istoriji.

Turneja počinje 16. aprila u Biblioteci “Politika” u Krupnju i Omladinskom centru u Zaječaru, a već dan kasnije i u Kulturnom centru “Brana Crnčević” u Rumi, te od 20. aprila u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta u Subotici, od 24. aprila u Gradskom bioskopu u Bačkoj Palanci i u Domu kulture u Prijepolju, a od 27. aprila u Starit centru u Inđiji.

Tokom maja Slobodna zona gostovaće u Lazarevcu, Ivanjici, Obrenovcu, Vršcu, Bečeju, Loznici, Šapcu, Čačku, Zrenjaninu, Valjevu, Smederevu i Negotinu, a u junu će obići i Vranje, Kraljevo, Bajinu Baštu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Sremsku Mitrovicu, Požegu, Užice, Mokrin, Kruševac, Pančevo, Leskovac, Novi Bečej, Ruski Krstur, Mionicu, Dimitrovgrad, Sjenicu, Novi Pazar, Žabalj, Gornji Milanovac, Vrnjačku Banju, Sombor, Irig, prokuplje, Odžake, Jagodinu, Požarevac, Mladenovac i Bor.

Misija turneje Slobodne zone je da decentralizuje kulturu i učini je dostupnom najširoj publici u većim gradovima, ali i u manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost. Turneja Slobodne zone jedina je filmska manifestacija takvog karaktera u zemlji.

Sajt Slobodne zone je freezonebelgrade.org, a program turneje nalazi se i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.