• Search form

09.03.2018 | 14:15

Somborske Kraljice u Bitefu

Somborske Kraljice u Bitefu

Narodno pozorište Sombor gostovaće 14. marta u Bitef teatru u Beogradu predstavom “KraljiceDarka Lukića, u režiji Branislava Trifunovića, koja razmatra probleme šovinizma, rata, dostojanstvo intelektualaca, prijateljstva, ljubavi, duhovnosti...

Lukićev tekst ukazuje i na probleme kao što su raspad Jugoslavije, rat, životna egzistencija kao i pitanje ljudskog morala; šta je sve čovek spreman da uradi kako bi preživeo.

Predstava je nastala kao master rad studentkinja glume Akademije umetnosti u Novom Sadu pod mentorstvom prof. Jasne Đuričić.

“Mima i Hela žele bolje plaćen posao i odlaze kod Lee. Prvobitno misle da će raditi kao plesačice, ali se ispostavi da Lea od njih, kao prava “madam”, očekuje više. Toliko sam velika i moćna da čak i sunce mora da me sluša. Naredila sam da stane tačno u podne i evo stoji... Ostaću večno mlada, jer je vreme stalo, naređujem da se na mojoj spavaćoj sobi zazidaju prozori kako samo ja mogu da spavam (...)”, naveo je Lukić povodom predstave “Kraljice”, čija je premijera bila u aprilu 2012. godine, a na repertoaru somborskog pozorišta je tri godine.

U predstavi igraju: Milica Janevski (Mima), Milica Mima Trifunović (Hela) i Tijana Marković (Lea).

Predstava je na redovnom repertoaru Narodnog pozorišta Sombor, a imala je i brojna uspešna gostovanja u zemlji i regionu.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.