• Search form

08.10.2018 | 20:44

Svet u malom na 27. MFEF-u

Svet u malom na 27. MFEF-u

Međunarodni festival etnološkog filma (MFEF) u Beogradu prikazaće od 9. do 13. oktobra više od 50 ostvarenja iz 27 zemalja, a prema rečima selektora, tematski su zastupljeni i etnologija i kulturno nasleđe, i bavljenje ritualima, ali i priče o borbi čoveka sa društvenim sistemom, o migracijama, pitanjima identiteta…

Program 27. MFEF-a biće prikazan u Etnografskom muzeju i u Jugoslovenskoj kinoteci, u kojoj je 8. oktobra, kao svojevrstan uvod, predstavljen izbor dokumentarnih filmova autora Kamenka Katića.

Festival će svečano biti i otvoren 9. oktobra u Kinoteci filmovima “Fragmenti svetlosti” (Estonija), “Jeru mi prosi dulger Nikola: Galipoljski Srbi” (Srbija) i “Žene” (Norveška), dok će narednih dana projekcije biti održavane u Etnografskom muzeju, najavljeno je 8. oktobra na konferenciji za novinare MFEF-a, čiji je program podeljen na četiri celine - takmičarsku selekciju, informativni, studentski i specijalni program.

U takmičarskoj selekciji je 26 ostvarenja, od oko 120 prijavljenih, a odabrali su ih dr Marko Stojanović i Ivana Todorović, koji su tražili kvalitet i autorski pristup.

Prema rečima Stojanovića, zanimljivo je pratiti različite pristupe glavnim festivalskim temama u domaćoj produkciji i u onome što dolazi iz sveta - gledati šta boli i raduje ljude na ovim prostorima, a šta one u drugim zemljama.

Kako sam postao ono što sam bio, Republika Koreja

Prema navodima selektora, u ponudi inostranih filmova prepoznaju se trendovi svojevrsne introspekcije kroz posmatranje Drugih, potom antropološki, tzv. pogled sa strane, za daleke i autorima često (i još uvek) egzotične civilizacije i kulture, te, uz sve to, neka vrsta “globalnog pogleda u procese globalizacije”. Nasuprot tome, domaća ponuda i filmovi iz okruženja mahom su okrenuti ka pitanjima i problemima prepoznavanja nekadašnjih markera identiteta, njihove dekonstrukcije i na tome utemeljenim procesima izgradnje novih identitetskih nivoa i celina, pri živim, a sada već decenijama dugim procesima postratne jugotranzicije.

Među filmovima u takmičarskom programu su i domaći “Banatski bluzRadovana Đerića, “Slatko od ništaBorisa Mitića, “CipovkaJelene Vukomanović, “Kovačka vatraDobrivoja i Dobrile Pantelić, “DejanSlađana Stojanovića, te “Jeru mi prosi dulger Nikola, Galipoljski SrbiSvetlane Miljanić, koji će biti prikazan na otvaranju, a priča je o srpskom stanovništvu iz Srema koje je, nakon osvajanja Sremske despotovine, sultan Sulejman Zakonodavac naselio u devet sela Galipoljskog poluostrva. Njihov način života u tim selima, odnosi sa Grcima, Turcima i drugima, ratovi nakon kojih su bežali sve do Jagodine i Niša, pa se vraćali na Galipolje, nisu uticali da zaborave svoj starosrpski jezik, pesme i običaje koje su doneli u Makedoniju, u mesto Pehčevo, gde su preseljeni 1922. godine.

U takmičarskom programu iz regiona će biti prikazan i film “Čarobnjak iz MutnjaBranka Lazića iz BiH, a u Informativnoj sekciji našli su se, uz srpske filmove “Vidimo se za molitvuGordane Pajić i “Svadbeni običaji u kosmajskom krajuDalibora Pešića, i hrvatski “Pelješki ponos” i “Mara DanušinaDavora Borića i “HišaIva Kuzmanića, te “Sa o Roma, 50 years viewingDaniela Petrovskog.

Izvršni direktor Festivala Saša Srećković istakao je raznovrsnost programa, koji je sastavljen tako da prati aktuelne trendove proučavanja i filmskog zapisivanja baštine i tradicije različitih naroda i kultura.

“Mada smo niskobudžetni festival, imamo i nekoliko hitova i specijalne programe”, rekao je Srećković.

Ove godine u fokusu je Indija sa šest filmova u programu Indiografija, a biće prikazani i nagrađeni filmovi sa Festivala etnografskog filma iz Pekinga, kao i serija Hrvatske radio televizije “Etnoforenzičari”.

Srećković je najavio i pičing forum na kojem će, u saradnji s Balkanskim dokumentacionim centrom iz Sofije, biti predstavljeno 10 do 15 filmova u nastajanju na temu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Vidimo se sutra ako Bog da, Španija/Norveška

Gran pri “Dragoslav Antonijević”, kao i nagrade za najbolji domaći film, najbolji inostrani i najbolji studentski film, doneće žiri čiji su članovi autorka dokumentarnih filmova Anita Panić, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić i direktor Hrvatskog audiovizuelnog centra (HAVC) Daniel Rafaelić.

Anita Panić je istakla da će filmove gledati sa pažnjom i ljubavlju, dok je Rafaelić izjavio da mu je čast da učestvuje u žiriju na festivalu koji odlikuju tradicija i kvalitet.

“Gledajući katalog i na osnovu filmova koje sam ranije već video, mislim da je na programu ono najintrigantnije u ovoj oblasti na svetskom nivou”, rekao je Rafaelić.

Ističući da mu je drago što su zastupljeni filmovi iz Hrvatske, Rafaelić je ocenio da je i srpska produkcija dobra, primetivši da “ovi prostori imaju velku etnografsku tradiciju, počev od braće Manaki”.

Šaman, Španija/Mongolija

Jugoslav Pantelić je ocenio da 27. MFEF nudi publici raznolik, bogat i izuzetno vredan program u kojem svako prema svojim afinitetima može da izabere film koji će mu pružiti bolji uvid i razumevanje sveta i društva, ali je skrenuo pažnju i na značaj etnološkog filma kao dokumenta.

“Kada mi u Kinoteci gledamo stare materijale, briše se razlika između dokumentarnog video zapisa i profesionalno režiranog filma. Važnost snimljenog materijala je bitnija. Zahvaljujući bogatoj arhivi, mi danas imamo uvid u običaje, način života, izgled gradova, jer takav film je najbolji hroničar određene epohe, što je i cilj ovakvih filmskih manifestacija“, rekao je Pantelić.

Prema propozicijama MFEF-a, svi filmovi ostaju u fundusu Etnografskog muzeja.

“Oni mogu biti inspiracija i dobar izvor za dalja istraživanja. Tako Festival dopunjava ono čime se bave različita odeljenja Etnografskog muzeja, dajući sliku sa terena kao dokument i argument u oblasti kulturnog nasleđa”, rekao je Marko Stojanović.

Festival etnološkog filma pokrenut je 1992. godine u želji da se jednim događajem obuhvate filmska ostvarenja koja za temu imaju folklor i običaje balkanskih i slovenskih naroda, mahom televizijske produkcije. Ubrzo je prerastao u manifestaciju koja obuhavata zavidan obim tema iz kulturne i socijalne antropologije sa svih kontinenata. Misija MFEF-a je da iznova podseća na značaj kulturnog nasleđa, te da javnosti pruža sliku o bogatstvu i raznovrsnosti kultura.

Festivalski sajt je etnofilm.org, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org, kao i u prilogu (pdf).

(SEEcult.org)

 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  28.09.2018 | 12:00

  Hestia Art Residency & Exhibitions Bureau, Toplicin venac 14/9/IV, Beograd

  Umetnički par diSTRUKTURA: Milica Milićević (1979) i Milan Bosnić (1969): WE from in betWEen - izložba (27.9.-9.12.2018.)

  http://distruktura.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  12.10.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  POTRAGA ZA STVARNOŠĆU - JADRANKA FATUR I HIPERREALNO - izložba (11.10.-9.12.2018.)

  Izložbu prati monografski katalog, tekstove potpisuju: Sonja Briski Uzelac, Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Tonko Maroević, Martina Munivrana, Susanne Neuburger, Krešimir Purgar, Žarko Paić i Leila Topić

  Autorica koncepta i kustosica izložbe: Martina Munivrana

  Suradnica i kustosica izložbe umjetnika mlađe i srednje generacije: Ana Škegro

  http://www.msu.hr

Video
03.12.2018 | 23:12

Kritika na delu: 29. Memorijal Nadežde Petrović - 4/4

29. Memorijal Nadežde Petrović “Limited”, Umetnička galerija “Nadežda Petrović”, Čačak, 29. septembar – 2. novembar 2018.

4/4 Kritičar na delu: Ljubiša Simović, istoričar umetnosti