• Search form

10.01.2018 | 11:15

Svetska premijera u BGF

Svetska premijera u BGF

Beogradska filharmonija najavila je za 11. januar svetsku premijeru muzičko-scenskog dela “Iskopani SokratIjana Vilsona, komponovanog za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.

Delo “Iskopani Sokrat”, koje je rediteljski uobličio Vlatko Ilić, biće izvedeno u Sali BGF, u okviru ciklusa kamerne muzike Pandemonijum. Nastupiće violinistkinja Dušica Mladenović sa svojim kolegama, gudačima i glumcima - Đorđem Živadinovićem Grgurom i Mihajlom Jovanovićem, najavila je BGF.

Skoro vek od nastanka SatijevogSokrata” na Platonove stihove, irski kompozitor Vilson je napravio novu verziju kompozicije, ali za solo violinu, kamerni orkestar i naratore.

Naziv dela “Iskopani Sokrat” odnosi se na njegov osećaj da to ostvarenje, kako je naveo, predstavlјa davanje novog života jednoj staroj kompoziciji.

“Veoma mi je drago što je moja dobra prijatelјica i dugogodišnji saradnik Dušica Mladenović pristala da radi sa mnom i da će upravo ona premijerno izvesti ovo delo”, rekao je Vilson, koji je za ovu priliku doputovao iz Irske, kako bi ispratio ceo proces rada i prisustvovao premijeri svog novog dela.

Dušica Mladenović

“Neizmerna sreća me obuzima kada pomislim da se približava datum izvođenja, koji za mene već duže vreme predstavlja sinonim za nesvakidašnju radost i jako ushićenje. Ovo delo mi je pružilo tako mnogo, a pre svega da naučim nešto više o Sokratu, Satiju ali i samom instrumentu na kojem sviram”, rekla je Dušica Mladenović.

Foto: Marko Đoković

(SEEcult.org)

Video
10.01.2018 | 23:55

VOĐENJE: Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki MSU

Vođenje kroz izložbu Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti kojom je MSU u Beogradu otvoren u oktobru 2017. godine nakon desetogodišnje pauze zbog više puta započinjane i odlagane rekonstrukcije.