• Search form

12.07.2018 | 09:39

Teatar na Nišvillu - Sanjaj plavo!

Teatar na Nišvillu - Sanjaj plavo!

Nišville džez festival i ove godine ponudiće publici pozorišni program - od 3. do 12. avgusta biće održano drugo izdanje Internacionalnog teatarskog festivala sa 16 predstava sa četiri kontinenta, koje je odabrala umetnička direktorka Maja Mitić, a objedinjene su temom “Dream Blue!” (Sanjaj plavo).

Ta tema, prema rečima Maje Mitić, objedinjuje tonove koji su pomalo tužni, ali poseduju u sebi i čežnju i dubinu neophodnu za umetničku kreaciju i pogled na vreme u kojem živimo.

“Sve predstave objedinjuje san, snovitost, iluzija, želja da se sanja, želja da se usniva”, navela je Maja Mitić, glumica, koreografkinja i rediteljka, koja deluje na nezavisnoj sceni više od 30 godina.

Uz predstave iz Azije, Afrike, Amerike i Evrope, Maja Mitić je najavila i razgovore, radionice, koncerte, filmske radove, flash mobove, i to na svim mogućim otvorenim i zatvorenim lokacijama u Nišu.

Program drugog izdanja Nisville teatarskog festivala počinje 3. avgusta predstavom “Orfej i EuridikaOmma studija sa Krita, koja će nastati kao rezultat radionice tog grčkog pozorišta i lokalnih umetnika, a biće izvedena na ulazu u Tvrđavu. U Amfiteatru potom će Egipatska plesna kompanija izvesti plesnu predstavu “Blue Elephant”, a u Džez muzeju posetioci će biti u prilici da prisustvuju koncertu muzike iz Luizijane u izvođenju ArtSpot Production iz Nju Orleansa.

Blue Elephant

Narodno pozorište u Beogradu gostovaće 4. avgusta u Narodnom pozorištu u Nišu predstavom “BolivudMaje Pelević, a u Amfiteatru biće izvedena koncert-predstava “Erotizam” beogradske grupe Vrooom, dok će ispred Oficirskog doma, u kojem će posetioci moći da obiđu izložbu “ApresNemanje Maraša, biti prikazan američki film “My Louisiana LoveMonike Verdin.

Za 5. avgust najavljena je predstava “Isplači se” (Cry You One) ArtSpot Productions i Mondo Bizaro iz Nju Orleansa, koja počinje kod Open stejdža i menja još dva prostora na Tvrđavi. U Amfiteatru potom će nastupiti Voix Polyphoniques iz Marseja predstavom “Sve o Moro” (Tout Moreau).

U okviru glavnog programa, 6. avgusta u Narodnom pozorištu biće izvedena kineska predstava “Legenda o Beloj lejdi” (Legend of Lady White) kompanije STA iz Šangaja, a u Amfiteatru nastupiće Nacionalni teatar iz Bukurešta predstavom “Magic Nationale”.

Predstave u glavnom programu takmiče se za najbolje korišćenu muziku.

Bolivud

U okviru pratećeg programa, 7. avgusta Street Dance Company iz Sofije izvešće predstavu “Crossroads”, a dan kasnije NeptunKujna iz Beograda predstavu “Dodir”.

Od 9. do 12. avgusta najavljene su i predstve za decu u okviru programa “Jazz for kids” (Iza duge, Zemlja Dembelija, Will It Be i Crvenkapa).

Program drugog izdanja Internacionalnog Nisville teatarskog festivala obuhvata i razgovore sa gostujućim umetnicima u Džez muzeju, pa će 4. avgusta biti reči o uličnom teatru i neverbalnoj komunikaciji, a potom i o filmu i muzici kao inspiraciji za pozorišnu predstavu, odnosno kombinovanju umetničkih izraza, te o stratetegijama opstanka i razvitka savremenog teatra.

Najavljene su i radionice koje će održati Kathy Randels iz ArtSpot Production (Muzika i teatar), Brigitte Cirle iz Francuske (Glas kao instrument pozorišne predstave), uz flešmob sa polaznicima, te glumica Kineske opere Xiao Ying (Elementi i tehnike Kineske opere).

Vrooom - Erotizam

Nisville džez festival, čija je tradicija duga više decenija i koji predstavlja jedan od brendova kulture u Srbiji i regionu, prošle godine uveo je i pozorišni i filmski festival, nastavljajući prateće programe poput Striporame, izložbe starih aoutomobila, slikarske kolonije i raznih umetničkih programa za decu.

Maja Mitić navela je tim povodom da joj selekcija i uređivanje svih segmenata pozorišnog dela festivala predstavljaju veliki i  inspirativan izazov, ali i odgovornost, s obzirom na uspešnost već dokazanog Nisville tima na čelu sa Ivanom Blagojevićem.

“Ako si umetnik sa nezavisne scene, da bi opstao i trajao – naučiš  i organizaciju i komunikaciju, strane jezike i smišljanje budzeta ili EU projekata, onda ih kao da si školovani menadžer i vodiš. Da bi opstao kao nezavisan umetnik – moraš često da  putuješ, nekada i veoma daleko, nekada si dugo odvojen od porodice i nije ti to baš udobno… Ali, onda se za tebe otvore neka vrata koja nisi ni video… Srećeš  se sa drugim iIi drugačijim, upoznaješ druge i drugačije, ljude, kulture, pozorišta, gledaš predstave širokog spektra, upijaš, učiš, pomeraju ti se granice i onda sve to zajedno stečeno  dugim nizom  godina dozvoli da se objedini i iskoristi, vrati te i podseti na tvoj početak umetnički – u mom slučaju i  geografski, i dozvoli ti da slobodno i bez straha, baš na mestu gde si krenuo da ‘sanjaš pozorišni san’ , da još jednom učestvuješ u rađanju i stvaranju  jednog novog. Sanjaj plavo!”, poručila je Maja Mitić.

Festivalski sajt je nisville.com, a program se nalazi i u Kalendaru portala SEEcult.org

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.