• Search form

08.01.2018 | 12:45

Trifunović za 2017 – Dragani Kovačić i Ani Bogdanović

Trifunović za 2017 – Dragani Kovačić i Ani Bogdanović

Nagradu “Lazar Trifunović” za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti za 2017. godinu dobile su ravnopravno dr Dragana Kovačić i mr Ana Bogdanović, dok je nagrada Društva istoričara umetnosti Srbije (DIUS) za najbolju autorsku izložbu dodeljena projektu “Slikari Ratnici Svedoci/ Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914-1918” autorki Žane Gvozdenović i Milene Marjanović.

Nagrada “Lazar Trifunović” dodeljena je dr Dragani Kovačić, savetnici Narodnog muzeja u Beogradu, za knjigu “7 otkucaja. Crtež u prostoru Moderne” (samizdat 2017), a mr Ani Bogdanović, istraživačici saradnici na Katedri za modernu istoriju umetnosti Grupe za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu - za studiju “Nekoliko razmišljanja o pogledu predmeta u slikarstvu Marka Čelebonovića”, u monografiji “Marko Čelebonović”, u izdanju Galerija Rima (Kragujevac, 2017), saopštio je Kulturni centar Beograda.

Žiri za nagradu “Lazar Trifunović”, koja se dodeljuje od 1993. godine, činili su vanredna profesorka Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Jasmina Čubrilo, viši kustos Gradskog muzeja u Somboru Čedomir Janjičić i samostalna kustoskinja dr Maja Ćirić.

Priznanje DIUS-a, koje se dodeljuje od 1994. godine za najbolju autorsku izložbu, pripalo je višemedijskom projektu/izložbi “Slikari Ratnici Svedoci/ Slikarstvo i fotografija u Srbiji 1914-1918”, organizovanom u Galeriji SANU u Beogradu, prema odluci komisije koju su činili istoričarka umetnosti Bojana Burić, urednica Likovnog programa Doma kulture Studentski grad Maida Gruden i viša kustoskikinja Savremene galerije u Zrenjaninu Slavica Popov.

Nagrade će svečano biti uručene 14. januara u podne u Kulturnom centru Beograda, na dan rođenja uticajnog srpskog istoričara umetnosti, likovnog kritičara i profesora Lazara Trifunovića (1929-1983), koji je bio svojevremeno najmlađi upravnik Narodnog muzeja u Beogradu, plodni publicista i harizmatični profesor istorije umetnosti XX veka na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Osnivači nagrade “Lazar Trifunović” su Kulturni centar Beograda, Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu, Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti u Beogradu, DIUS, Udruženje likovnih umetnika Srbije, Beogradski program RTS-a i Udruženje likovnih kritičara Srbije.

Oba nagrade od osnivanja podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i Sekretarijat za kulturu Beograda.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.