• Search form

10.07.2017 | 12:42

U slavu Tesle, 125 godina posle posete Srbiji

U slavu Tesle, 125 godina posle posete Srbiji

Rođendan velikog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle (1856-1943) obeležava se 10. jula u Srbiji kao Dan nauke, a tokom celog meseca traju i Teslini dani, kojima mreža Klaster puteva kulture podseća na njegov život i vreme elektrifikacije i industrijalizacije.

U organizaciji Centra za promociju nauke, Dan nauke obeležava se sedmu godinu na Teslin rođendan programom na Adi Ciganliji, u Naučnom klubu i na Cvetnom trgu u Beogradu, dok je u okviru Tesla dana priređen celomesečni program u više gradova koji su u znaku 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju.

Dan nauke, praznik koji je na Teslin rođendan ustanovljen 2010. godine odlukom Vlade Srbije, svečano je otvorio na Adi Ciganliji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, na mestu četvrtog  Dečjeg naučnog kampa (DNK).

DNK je posvećen ove godine temi “Šta ću biti kad porastem”, a do 21. jula podseća na po jednu oblast nauke sa kojom polaznici mogu da se upoznaju. Prvi dan DNK-a posvećen je hemiji, pa sa deo programa odvija i u Naučnom kamionu CPN, gde su od 14 sati organizovane “Inženjerske igre”. To je naučnopopularna radionica, namenjena kako roditelјima sa decom, tako i studentima i drugim mladim entuzijastima.

Dan nauke zatvaraju projekcije naučno-popularnih filmova i TED predavanja na Cvetnom trgu od 20.30 časova.

Teslin rođendan proslavlja se i izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim njegovim životom i delom, uključujući besplatnu posetu Muzeju Nikole Tesle u Beogradu 10. jula.

U okviru Tesla dana, Elektroprivreda Srbije na Teslin rođendan od 17 do 19 sati na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu poziva na "Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom",tokom kojeg će posetioci imati priliku da "urone" u virtuelne svetove, nađu se u ambijentu s kraja XIX i početka XX veka, ili u ambijentu budućnosti. Sve to će biti zabeleženo na fotografiji koju će poneti sa sobom kao neobičan suvenir. Fotografije će se naći i na Fejsbuk stranici rute Putevima Tesle, a one sa najviše lajkova očekuju neobični, 3D pokloni. Ceo događaj će pratiti i priča o putevima Tesle kroz Srbiju i starim hidroelektranama, dolasku Tesle u Beograd pre 125 godina, kao i o njegovom prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem.

Na fotografiji sa Nikolom Teslom je prof. Branko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, predsednik Nadzornog odbora EPS-a

Izložba “Nikola Tesla i dinastija Karađorđević” Muzeja Nikole Tesle biće otvorena u 20 sati u Kuli na Gardošu.

Priča o kontaktima kraljevske porodice Karađorđević sa Teslom počinje u leto 1942. godine, kada je mladi kralj Petar II posetio Teslu u njegovoj hotelskoj sobi u Njujorku. Tada je napravljena njihova zajednička fotografija.

Kao posebno zanimljiv, najavljen je obilazak tri hidroelektrane u Bajinoj Bašti - male hidroelektrane Vrelo, HE Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane, uz vođenje inženjera iz Drinsko-limskog ogranka EPS-a.

U Novom Sadu u Gradskoj biblioteci u 19 sati počinje tribina o detinjstvu i životu Tesle - "Porodica i vaspitanje nekad i sad", a učestvuju prof. Vera Stojšić-Gašparovski, prof. Miodrag Miša Blizanac, prof. Dr Prvoslav Jankovići direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić.

Veče posvećeno Tesli u Leskovcu organizuje Udruženje Teslin toranj, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, Gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca, a posetioci će moći da vide deo stalne muzejske postavke koji govori o hidroelektrani Vučje i industriji u Leskovcu, “srpskom Mančesteru”. Program pocinje dečjom radionicom u 18 sati, u Galeriji će biti postavka Teslinih slika i raznih eksponata, a u kongresnoj sali Muzeja najavljen je skup o Teslinom liku i delu.

Nikola Tesla je, inače, 2. juna 1892. godine posetio Beograd, a 125-godišnjici tog događaja su i posvećeni ovogodišnji Tesla dani.

Manifestacija je započeta kao jednodnevni događaj 2014. godine, kada je održana u deset gradova širom Srbije. Dve godine kasnije, u okviru Tesla dana obeleženo je 160 godina od rođenja slavnog naučnika, a prema navodima organizatora, više od 300.000 posetilaca uživalo je u gotovo 50 događaja u 13 gradova Srbije.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata Muzej Nikole Tesle u Beogradu iz ugla samog Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, te deset malih starih hidroelektrana EPS-a, koje su nastale mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Projekat razvoja kulturno-turističke rute Putevima Tesle, kao i manifestaciju Tesla dani podržava od samog početka EPS, a značaj tog projekta istakla su i ministarstva kulture i informisanja, finansija i privrede, prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja, kao i energetike, te Skupština Beograda.

Teslina urna u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Nikola Tesla najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, na vojnoj granici u tadašnjoj Austriji, sada Hrvatskoj. Tesla se školovao u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji. Osnovnu školu pohađao je u Smiljanu i Gospiću, a završio je i gospićku Realnu gimnaziju, kao i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu. Studirao je na Politehničkoj školi u Gracu, a potom je upisao studije filozofije prirode na Univerzitetu u Pragu.

Od 1881. do 1882. radio je u Budimpešti, u Centralnom telegrafskom uredu, gde je i počeo da se bavi pronalazaštvom. Usavršavajući aparat za pojačanje glasa kod telefona, došao je na ideju o obrtnom magnetnom polju. Iste godine otišao je u Pariz, u Edisonovo Kontinentalno društvo, a 1883. preselio se u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora.

U SAD je otišao 1884, započevši rad u Edisonovoj kompaniji, ali je već 1885. napustio i osnovao sopstvenu firmu "Tesla Arc & Light Co", praveći prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja. Prvi patent prijavio je Američkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine.

Prema Teslinom sistemu, 15. novembra 1896. godine komercijalno je otvorena prva centrala na Nijagarinim vodopadima - puštanjem struje do Bafala. Bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda tog doba.

Tesla je posetio Beograd jedini put 2. juna 1892. godine, tokom boravka u Evropi, na poziv Kraljevskog instiuta iz Londona i Francuskog društva za fiziku.

Vek i po od rođenja Tesle obeležen je 2006. na državnom nivou i u Srbiji i u Hrvatskoj, a veliki broj manifestacija održan je i u SAD, gde je i umro 7. januara 1943. u Njujorku.

Teslin život ostao je pod velom tajne, a bio je inspiracija i za mnoge filmove, televizijske serije i predstave.

(SEEcult.org)

Tajna Nikole Tesle, Krsto Papic
 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.