• Search form

10.07.2017 | 12:42

U slavu Tesle, 125 godina posle posete Srbiji

U slavu Tesle, 125 godina posle posete Srbiji

Rođendan velikog naučnika srpskog porekla Nikole Tesle (1856-1943) obeležava se 10. jula u Srbiji kao Dan nauke, a tokom celog meseca traju i Teslini dani, kojima mreža Klaster puteva kulture podseća na njegov život i vreme elektrifikacije i industrijalizacije.

U organizaciji Centra za promociju nauke, Dan nauke obeležava se sedmu godinu na Teslin rođendan programom na Adi Ciganliji, u Naučnom klubu i na Cvetnom trgu u Beogradu, dok je u okviru Tesla dana priređen celomesečni program u više gradova koji su u znaku 125 godina od Teslinog dolaska u Srbiju.

Dan nauke, praznik koji je na Teslin rođendan ustanovljen 2010. godine odlukom Vlade Srbije, svečano je otvorio na Adi Ciganliji ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, na mestu četvrtog  Dečjeg naučnog kampa (DNK).

DNK je posvećen ove godine temi “Šta ću biti kad porastem”, a do 21. jula podseća na po jednu oblast nauke sa kojom polaznici mogu da se upoznaju. Prvi dan DNK-a posvećen je hemiji, pa sa deo programa odvija i u Naučnom kamionu CPN, gde su od 14 sati organizovane “Inženjerske igre”. To je naučnopopularna radionica, namenjena kako roditelјima sa decom, tako i studentima i drugim mladim entuzijastima.

Dan nauke zatvaraju projekcije naučno-popularnih filmova i TED predavanja na Cvetnom trgu od 20.30 časova.

Teslin rođendan proslavlja se i izložbama, eksperimentima, predavanjima, neobičnim turama i obilascima, kao i raznim drugim dešavanja inspirisanim njegovim životom i delom, uključujući besplatnu posetu Muzeju Nikole Tesle u Beogradu 10. jula.

U okviru Tesla dana, Elektroprivreda Srbije na Teslin rođendan od 17 do 19 sati na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu poziva na "Putovanje kroz vreme sa Nikolom Teslom",tokom kojeg će posetioci imati priliku da "urone" u virtuelne svetove, nađu se u ambijentu s kraja XIX i početka XX veka, ili u ambijentu budućnosti. Sve to će biti zabeleženo na fotografiji koju će poneti sa sobom kao neobičan suvenir. Fotografije će se naći i na Fejsbuk stranici rute Putevima Tesle, a one sa najviše lajkova očekuju neobični, 3D pokloni. Ceo događaj će pratiti i priča o putevima Tesle kroz Srbiju i starim hidroelektranama, dolasku Tesle u Beograd pre 125 godina, kao i o njegovom prijateljstvu sa Đorđem Stanojevićem.

Na fotografiji sa Nikolom Teslom je prof. Branko Kovačević sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, predsednik Nadzornog odbora EPS-a

Izložba “Nikola Tesla i dinastija Karađorđević” Muzeja Nikole Tesle biće otvorena u 20 sati u Kuli na Gardošu.

Priča o kontaktima kraljevske porodice Karađorđević sa Teslom počinje u leto 1942. godine, kada je mladi kralj Petar II posetio Teslu u njegovoj hotelskoj sobi u Njujorku. Tada je napravljena njihova zajednička fotografija.

Kao posebno zanimljiv, najavljen je obilazak tri hidroelektrane u Bajinoj Bašti - male hidroelektrane Vrelo, HE Bajina Bašta i Reverzibilne hidroelektrane, uz vođenje inženjera iz Drinsko-limskog ogranka EPS-a.

U Novom Sadu u Gradskoj biblioteci u 19 sati počinje tribina o detinjstvu i životu Tesle - "Porodica i vaspitanje nekad i sad", a učestvuju prof. Vera Stojšić-Gašparovski, prof. Miodrag Miša Blizanac, prof. Dr Prvoslav Jankovići direktor Gradske biblioteke Dragan Kojić.

Veče posvećeno Tesli u Leskovcu organizuje Udruženje Teslin toranj, u saradnji sa Udruženjem Inženjera i tehničara Leskovca, Gradom Leskovcem i Narodnim muzejem Leskovca, a posetioci će moći da vide deo stalne muzejske postavke koji govori o hidroelektrani Vučje i industriji u Leskovcu, “srpskom Mančesteru”. Program pocinje dečjom radionicom u 18 sati, u Galeriji će biti postavka Teslinih slika i raznih eksponata, a u kongresnoj sali Muzeja najavljen je skup o Teslinom liku i delu.

Nikola Tesla je, inače, 2. juna 1892. godine posetio Beograd, a 125-godišnjici tog događaja su i posvećeni ovogodišnji Tesla dani.

Manifestacija je započeta kao jednodnevni događaj 2014. godine, kada je održana u deset gradova širom Srbije. Dve godine kasnije, u okviru Tesla dana obeleženo je 160 godina od rođenja slavnog naučnika, a prema navodima organizatora, više od 300.000 posetilaca uživalo je u gotovo 50 događaja u 13 gradova Srbije.

Manifestacija Tesla dani je deo rute Putevima Tesle kroz Srbiju, koja obuhvata Muzej Nikole Tesle u Beogradu iz ugla samog Tesle – sve ono što je Tesla video i obišao kada je 1892. godine posetio Beograd, Negotin kao rodni grad Đorđa Stanojevića, te deset malih starih hidroelektrana EPS-a, koje su nastale mahom zahvaljujući velikom prijateljstvu i saradnji Tesle i Stanojevića. Na Putevima Tesle je i Muzej Jovana Jovanovića Zmaja u Sremskoj Kamenici, Teslinog omiljenog pesnika, zatim manastir Šišatovac odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima, kao i Zavičajni kompleks Mihajla Idvorskog Pupina, Teslinog savremenika, prijatelja i donekle rivala.

Tesla dane organizuje Klaster puteva kulture, koji umrežava više od 40 institucija kulture, turističkih organizacija i agencija, privrednika i šest fakulteta u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Projekat razvoja kulturno-turističke rute Putevima Tesle, kao i manifestaciju Tesla dani podržava od samog početka EPS, a značaj tog projekta istakla su i ministarstva kulture i informisanja, finansija i privrede, prosvete, nauke i tehnoloskog razvoja, kao i energetike, te Skupština Beograda.

Teslina urna u Muzeju Nikole Tesle u Beogradu

Nikola Tesla najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije. Po njemu je jedinica međunarodnog SI sistema dobila naziv - mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem.

Tesla je rođen 10. jula 1856. godine u Smiljanu, na vojnoj granici u tadašnjoj Austriji, sada Hrvatskoj. Tesla se školovao u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji. Osnovnu školu pohađao je u Smiljanu i Gospiću, a završio je i gospićku Realnu gimnaziju, kao i Visoku realnu gimnaziju u Karlovcu. Studirao je na Politehničkoj školi u Gracu, a potom je upisao studije filozofije prirode na Univerzitetu u Pragu.

Od 1881. do 1882. radio je u Budimpešti, u Centralnom telegrafskom uredu, gde je i počeo da se bavi pronalazaštvom. Usavršavajući aparat za pojačanje glasa kod telefona, došao je na ideju o obrtnom magnetnom polju. Iste godine otišao je u Pariz, u Edisonovo Kontinentalno društvo, a 1883. preselio se u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora.

U SAD je otišao 1884, započevši rad u Edisonovoj kompaniji, ali je već 1885. napustio i osnovao sopstvenu firmu "Tesla Arc & Light Co", praveći prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja. Prvi patent prijavio je Američkom patentnom zavodu 6. maja 1885. godine.

Prema Teslinom sistemu, 15. novembra 1896. godine komercijalno je otvorena prva centrala na Nijagarinim vodopadima - puštanjem struje do Bafala. Bila je uvršćena u jedno od svetskih čuda tog doba.

Tesla je posetio Beograd jedini put 2. juna 1892. godine, tokom boravka u Evropi, na poziv Kraljevskog instiuta iz Londona i Francuskog društva za fiziku.

Vek i po od rođenja Tesle obeležen je 2006. na državnom nivou i u Srbiji i u Hrvatskoj, a veliki broj manifestacija održan je i u SAD, gde je i umro 7. januara 1943. u Njujorku.

Teslin život ostao je pod velom tajne, a bio je inspiracija i za mnoge filmove, televizijske serije i predstave.

(SEEcult.org)

Tajna Nikole Tesle, Krsto Papic
 • 09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  19.06.2018 | 10:00

  Cankarjev dom | Mestni muzej, Ljubljana

  SLOVENSKI IN EVROPSKI CANKAR - razstava (18.6.2018.-28.2.2019.) ob 100. obletnici smrti Ivana Cankarja

  https://www.cd-cc.si/sl/kultura/razstave/ivan-cankar-in-evropa

  12.07.2018 | 18:30

  Muzej moderne umetnosti - MoMA, 11 West 53 Street, New York, NY

  Izložba “Prema betonskoj utopiji: Arhitektura u Jugoslaviji, 1948-1980” (Toward a Concrete Utopia: Architecture in Yugoslavia, 1948-1980)

  Reprezentativna izložba jugoslovenske arhitekture u MoMA obuhvata više od 400 crteža, modela, fotografija i filmskih snimaka iz gradskih arhiva, privatnih i muzejskih kolekcija iz celog regiona. Izložba je prvo predstavljanje izuzetnih dela vodećih arhitekata socijalističke Jugoslavije američkoj i međunarodnoj javnosti.

  Izložba obuhvata radove najvažnijih jugoslovenskih arhitekata, među kojima su Bogdan Bogdanović (1922-2010), Juraj Neidhardt (1901-1979), Svetlana Kana Radević (1937–2000), Edvard Ravnikar (1907-1993), Vjenceslav Richter (1917-2002) i Milica Šterić (1914-1998).

  Izložba će biti otvorena do 13. januara 2019. godine, a obuhvata i prateći program

  *MoMa je otvoren svakog dana od 10.30 sati po lokalnom vremenu

  https://www.moma.org/calendar/exhibitions/3931

  21.09.2018 | 10:00

  Etnografski muzej u Beogradu, Studentski trg 13, Beograd

  Dan Etnografskog muzeja - 117 godina

  TO SMO MI - NARODNA ZANIMANJA U SRBIJI (Nazrni, pa se vrni) - izložba (20.9.-20.12.2018)

  autori izložbe: muzejski savetnici Dušica Živković, dr Miloš Matić, dr Marko Stojanović, Jelena Tešić-Vuletić

  https://etnografskimuzej.rs

  21.09.2018 | 16:00

  Laufer galerija, Svetozara Radića 4, Beograd

  BOOGIE: SOMETHING ELSE - izložba (20.9.-15.12.2018.)

  https://lauferart.com

  29.09.2018 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  PERCEPCIJE: ŽENA PO MERI DRUŠTVA? - izložba (28.9.2018.-6.1.2019.)

  ABIGAIL LANE, ANA BEŠLIĆ, ANTHEA HAMILTON, CAMILLA LØW, CELIA HEMPTON, CLARE STRAND, DANICA JOVANOVIĆ, ĐORĐE JOVANOVIĆ, ELIZABETH PRICE, GILLIAN WEARING,  HELEN CHADWICK, IVAN TABAKOVIĆ, KATARINA IVANOVIĆ, LAURA ALDRIDGE, LUBAINA HIMID, LJUBICA CUCA SOKIĆ, MADAME YEVONDE, MILAN KONJOVIĆ, MARKO ZAVIŠIĆ, NADEŽDA PETROVIĆ, PETAR DOBROVIĆ, RACHEL WHITEREAD, SAVA PETROVIĆ, SARAH LUCAS, SAVA ŠUMANOVIĆ, TRACY EMIN, ZORA PETROVIĆ

  organizacija: British Coucnil i Galerija Matice srpske, Novi Sad

  https://www.britishcouncil.rs

  04.10.2018 | 11:00

  Umjetnički paviljon u Zagrebu, Trg Kralja Tomislava 22, Zagreb 

  VLAHO BUKOVAC I ALEXANDRE CABANEL - povijesni susret učenika i učitelja - izložba (3.10.2018-6.1.2019.)

  http://www.umjetnicki-paviljon.hr

  06.10.2018 | 10:00

  Kibla, Maribor

  Kibla portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  OSEBNO / PERSONAL - mednarodna skupinska razstava (5.10.-29.12.2018.)

  Jozef Suchoža (Slovaška), Nataša Prosenc Stearns (Slovenija/ZDA), Jože Slaček in Jiri Kočica (Slovenija), Jure Fingušt (Slovenija), Janez Kardelj (Slovenija), Maruša Šuštar (Slovenija), Tadej Vaukman (Slovenija), Maša Jazbec (Slovenija), Artists&Poor's (Slovenija), Radovan Kunić (Hrvaška), Boštjan Novak (Slovenija), Dragica Čadež (Slovenija), Anka Krašna (Slovenija), Selma Selman (BH/ZDA), Nikita Shalenny (Ukrajina/UA), Nataša Berk, Vlado Repnik, Simon Macuh, Petra Kapš (Slovenija), Tincuta Heinzel in Hillevi Munthe, kuratorici - Poskusi, napake, preizkušnje in napake: Attempts, Failures, Trials and Errors: Teresa Almeida (Portugalska / ZK / Švedska), Beam (Nizozemska), Shih Wei Chieh (Tajvan), Kate Sicchio (ZDA) & Camille Baker (Kanada / ZK), Renata Gaui (Brazilija / ZDA), Maria Paulina Gutiérrez (Kolumbija), Tincuta Heinzel (Romunija/Nemčija/ZK), Shary Kock (Nizozemska), Aline Martinez Santos (Brazilija/Nemčija), Afroditi Psarra (Grčija/ZDA), Annette Schmid & Veerle Pennock (Nemčija/Nizozemska), Zoran Popovici (Romunija), Natacha Roussel (Francija/Belgija), Vitalii Shupliak (Ukrajina/Poljska), Giulia Tomasello (Italija/ZK), Pauline Vierne (Francija/Nemčija), ZEST Collective (Romunija), Ebru Kurbak (Turčija/Avstrija), Mili John Tharakan (Indija/ZK), Rebecca Stewart (ZDA/ZK)

  http://www.kibla.org

  13.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Dunavska 37, Novi Sad

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (12.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msuv.org

  14.10.2018 | 10:00

  Muzej savremene umetnosti Beograd

  ILIJA ŠOŠKIĆ: AKCIONE FORME - retrospektivna izložba (13.10.-24.12.2018.)

  kustosi izložbe: Zoran Erić (Muzej savremene umetnosti Beograd) i Nebojša Milenković (Muzej savremene umetnosti Vojvodine)

  organizacija: Muzej savremene umetnosti Beograd i Muzej savremene umetnosti Vojvodine

  http://www.msub.org.rs

Video
10.12.2018 | 17:42

VOĐENJE: Dan vredan veka - 1. decembar 1918.

Autorsko vođenje kroz izložbu Muzeja Jugoslavije Dan vredan veka - 1.