• Search form

09.01.2018 | 10:26

Uži izbor za Vitalovu nagradu

Uži izbor za Vitalovu nagradu

Žiri nagrade “Zlatni suncokret” za 2017. godinu, nakon razmatranja više od 200 proznih i poetskih naslova, uvrstio je u uži izbor 12 knjiga koje se izdvajaju zbog “smelog i promišljenog suočavanja sa složenim likovima bliže i dalje povesti, i iznalaze uverljiv i izazivački odnos između teksta i sveta, dokumenta i fantazije, velikih i malih priča”.

U uži izbor ušli su romani “Zavodnik ništavilaPredraga Markovića (Solaris, Novi Sad), “MaksimumVide Ognjenović (Arhipelag, Beograd), “Popravljač ogledalaFranje Petrinovića (Akademska knjiga, Novi Sad), kao i romani “Proleće se na put spremaBojana Krivokapića (Red box, Beograd) i “Sunce ovog danaVladimira Pištala (Agora, Zrenjanin) koji su, inače, i u užem izboru za NIN-ovu nagradu.

Žiri nagrade “Zlatni suncokret” uvrstio je u uži izbor i pesničke zbirke “U obručuBojane Stojanović Pantović (Povelja, Kraljevo), “SkrivenostiNikole Vujčića (Kulturni centar Novog Sada, Novi Sad) i “MapaGojka Božovića (Povelja, Kraljevo), kao i zbirke priča “Naknadne istineDarka Tuševljakovića (Arhipelag, Beograd), “Kao u sobi sa ogledalimaVladimira Kecmanovića (Laguna, Beograd) i “Put u jučeTibora Varadija (Akademska knjiga, Novi Sad), kao i knjigu eseja “Preko vekaDragana Hamovića (Povelja, Kraljevo).

Knjige iz užeg izbora za nagradu “Zlatni suncokret”, poznatu i kao “Vitalova” nagrada, svedoče o produbljenom odnosu njihovih autora i autorki prema međusobnom i za književno pisanje suštinski važnom odnosu jezika, stvarnosti i subjektivnosti, naveo je žiri koji čine: Nikola Strajnić, Dragan Jovanović Danilov i Vladimir Gvozden (predsednik).

Primetno je, kako je naveo žiri, da srpska proza, ukleštena između tržišne matematike i spisateljskog nadahnuća, nastoji da osvoji dubinske slojeve krize u kojoj živimo, te da polako napušta istorijski patos koji joj je bio svojstven poslednjih decenija.

“Utisak je da je prekomernost istorije prizvala realizam i time nanela štetu smelosti pripovedača da eksperimentišu sa formom, jezikom, strukturom”, naveo je žiri, koji je ocenio i da u poeziji, “često prepuštenoj maniru i osuđenoj na samodovoljnost, vlada zrelost izraza, svedenost, učenost, a pomalo joj nedostaju otresitost i mudra, pesnička ludost”.

Najuži izbor kandidata za nagradu “Zlatni suncokret”, koja podrazumeva diplomu i novčani iznos, biće saopšten sredinom januara, a uručenje će biti početkom februara u Beogradu.

Nagrada “Zlatni suncokret”, koju dodeljuje kompanija “Vital”, dodeljuje se 21. za najbolje književno ostvarenje na srpskom govornom području u žanrovima romana, pripovetke, poezije, književne kritike, eseja i književne publicistike, objavljeno u toku prethodne godine.

Nagrada je prvi put dodeljena 1996. godine pesničkoj zbirci Ivana V. Lalića, a među dobitnicima su: Radoslav Petković, Goran Petrović, Vojislav Karanović, Vladimir Tasić, Dragan Jovanović Danilov, Jovica Aćin, Mileta Prodanović, David Albahari, Uglješa Šajtinac i Dragan Velikić.

Prošlogodišnja dobitnica je Svetlana Slapšak, nagrađena za roman “Ravnoteža.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.