• Search form

19.06.2018 | 12:42

Vukosavljević i ambasador Italije o saradnji u kulturi

Vukosavljević i ambasador Italije o saradnji u kulturi

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević i novoimenovani ambasador Italije u Srbiji Karlo Lo Kašo ocenili su 19. juna da je saradnja dve zemlje u oblasti kulture odlična, ali da ima prostora za njeno dalje unapređenje.

Vukosavljević i Lo Kašo su izrazili zadovoljstvo zbog uspešnog gostovanja izložbe Narodnog muzeja u Beogradu “Blago i carevi – raskoš rimske Srbije” u Akvileji, izrazivši uverenje da će otvaranje Narodnog muzeja doprineti razvoju institucionalne saradnje, odnosno povezivanju te ustanove i sa drugim muzejima u Italiji, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Kao dobar primer povezivanja institucija i razmene dobrih praksi, pre svega u konzervaciji kulturnih dobara - što predstavlja i jedan od prioriteta saradnje u oblasti kulture, naveli su i saradnju Galerije Matice srpske i Instituta za konzervaciju i restauraciju iz Firence.

Takođe, postavljanje lektora srpskog jezika na čuvenom Univerzitetu La Sapienca u Rimu je izuzetno važno za širenje srpske kulture, istakao je Vukosavljević, navodeći da je u planu i otvaranje kulturnog centra Srbije u Trstu.

Vukosavljević je najavio za jul “Dane srpske kulture u Napulju” – kao rezultat njegove prošlogodišnje posete tom italijanskom gradu, a Lo Kašo je najavio za proleće 2019. godine gostovanje izložbe “Rimski barok”, povodom 140 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa i deset godina od potpisivanja strateškog paratnerstva Srbije i Italije.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.