• Search form

13.12.2017 | 20:51

Vukosavljević: Kulturno nasleđe - kičma kulture

Vukosavljević: Kulturno nasleđe - kičma kulture

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević istakao je značaj kulturnog nasleđa kao “kičme jedne kulture” i naglasio potrebu njegove sveobuhvatne zaštite, učestvujući na proslavi 70. godina Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

“Zadatak svake razumne i održive kulturne politike jeste da svoje kulturno nasleđe - i materijalno, i nematerijalno - sačuva, da ga unapredi i da ga tako očuvanog i unapređenog preda generacijama koje dolaze”, rekao je Vukosavljević na svečanosti u Domu Vojske Srbije, saopštilo je Ministarstvo kulture.

Napominjući da je to veliki, izazovan i odgovoran zadatak, Vukosavljević je da je u današnje vreme pitanje kulturnog nasleđa, njegovog očuvanja i zaštite globalno važna tema, ali da se ono iz različitih, naopakih razloga uništava. Upravo zato, kako je dodao, međunarodna zajednica je pokrenula živ razgovor o tome kako zemlje treba da sarađuju, da razmenjuju iskustva i kako da se kulturni spomenici, bez obzira gde se nalaze, spasu od uništavanja.

To je, kako je istakao, i jedan od zadataka i Republičkog zavoda i Ministarstva kulture, ali i svih institucija koje se bave zaštitom kulturnog nasleđa.

Prema rečima Vukosavljevića, odnos svake kulture prema nasleđu, od vremena razvoja moderne evropske kulture zasnovane na kulturnoj revoluciji renesanse, vezan je za institucionalno očuvanje svedočanstava o istoriji i identitetu zajednica.

Foto: Ministarstvo kulture

Vukosavljević je istakao i da uloga institucija kulture i zaštita kulturne baštine neminovno dovode do povećanja svesti i brige za očuvanje kulturnog ideniteta, u cilju kulturnog razvoja.

“U vremenu koje dolazi svoj nacionalni i multinacionalni identitet možemo prezentovati jedino kulturnim identitetom, gde je od velike važnosti predstavljanje kulturnog identiteta putem kulturne baštine. Unutar jednog društva, prošlost, nasleđe i identitet treba posmatrati kao množinu”, rekao je Vukosavljević, navodeći da je spomenik kulture simbolični element nasleđa koji sadrži u sebi sećanje zajednice i otelotvoruje njene osnovne vrednosti, te da kao izuzetan, vredan i trajan objekat, zahteva brigu i tretman kako bi se sačuvao njegov značaj, istorijska i kulturna vrednost.

“Ta svedočanstva o našoj prošlosti moraju biti očuvana i shvaćena, ali i tretirana kao živi deo društvene svesti, jer baština koju svakodnevno ne koristimo gubi duh baštine”, istakao je Vukosavljević.

Navodeći da je civilizacija u kojoj živimo i stvaramo intezivirala duh svevremenosti kulture u kojoj nasleđe dobija izuzetan značaj i ima svestran institucionalan razvoj, Vukosavljević je dodao da “sve ubrzanija promena pretvara sve oko nas neposredno u prošlost, što za posledicu ima transformaciju načina na koji je organizujemo naše sećanje”.

Stoga je, kako je rekao, neophodno imati svestrano, egzaktno znanje i o svojoj prošlosti, o svom civilizacijskom razvoju koji ilustruje baština da nas sadašnjica ne bi obmanula samo informacijama.

“U tom smislu, prošlost prestaje da bude dimenzija vremena i postaje kulturni artefakt, u meri u kojoj smo svesni prošlosti, svesni smo je kao kulture, kulturnog identiteta i kulturnog kontinuiteta”, rekao je Vukosavljević.

Predstavnicima ministarstava i ustanova kulture uručene su na proslavi zahvalnice za uspešnu saradnju sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.