• Search form

26.03.2018 | 18:15

Vukosavljević obišao Žiču

Vukosavljević obišao Žiču

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević obišao je 26. marta manastir Žiča, nakon što mu je onemogućeno da poseti manastire na Kosovu, saopštilo je Ministarstvo kulture.

“Bez obzira na aktuelne političke ili administrativne granice, Ministarstvo kulture i informisanja stoji na stanovištu da je srpski kulturni prostor jedinstven i nedeljiv, te da o svakom njegovom delu država mora da brine na jednak način”, poručio je Vukosavljević, navedeno je u saopštenju.

Vukosavljević je rekao i da je srpski kulturni prostor onaj na kojem je srpski narod tokom dugog istorijskog trajanja, ostavio nesumnjive tragove svog materijalnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa. “Proteže se od Trsta i Beča, preko Sent Andreje, Arada i Temišvara, sve do Makedonije, severne Albanije, do Dubrovnika i Dalmacije”, kazao je Vukosavljević i dodao da kulturni prostori različitih naroda koegzistiraju, međusobno razmenjuju uticaje i obogaćuju se.

“Srbija će voditi računa o svakom delu svog kulturnog prostora, to je naša obaveza i dužnost prema prošlosti i budućnosti”, naveo je Vukosavljević, koji je sa sestrinstvom manastira Žiča razgovarao o rekonstrukciji fasade i drugim neophodnim radovima uoči proslave jubileja sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve tokom 2019. godine.

Vukosavljević je ranije tokom dana trebalo da započne dvodnevni obilazak manastira na Kosovu, ali je sprečen da prođe administrativni prelaz Jarinje, što je ocenio kao “ozbiljan gaf i veliki propust koji ne doprinosi ukupnoj situaciji”.

Kosovska policija demantovala je da je Vukosavljeviću zabranjen ulazak na Kosovo, navodeći da je ulazak bio odobren preko Merdara iz bezbednosnih razloga.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.