• Search form

13.09.2018 | 22:14

Zlogonje - zabavno i poučno o problemima odrastanja

Zlogonje - zabavno i poučno o problemima odrastanja

Dugometražni igrani film za decu “Zlogonje”, zasnovan na motivima knjige “O dugmetu i sreći” nagrađivane autorke Jasminke Petrović, u režiji debitanta Raška Miljkovića, biće premijerno prikazan u Beogradu 22. septembra u Kombank dvorani, posle uspeha na stranim i domaćim festivalima. Od 27. septembra film “Zlogonje” ulazi na redovan bioskopski repertoar.

U žanru fantazije, film “Zlogonje” na duhovit i emotivan način postavlja i neka ozbiljna pitanja prateći avanturu školskih drugova - dečaka Jovana koji se bori sa cerebralnom paralizom i devojčice Milice koja pati zbog razvoda roditelja.

Poseban šarm filmu daju uverljive kreacije mladih protagonista Mihajla Milavića i Silme Mahmuti, koje su među prvima imali priliku da vide novinari na specijalnoj projekciji 13. septembra u Jugoslovenskoj kinoteci, koju su gledali i beogradski osnovci.

Reditelj Miljković izjavio je da nije bilo teško postići balans između zabavnog i poučnog aspekta filma, nastalog prema scenariju Marka Manojlovića i Miloša Krečkovića, jer su svi u ekipi od starta projekta imali istu ideju.

“Hteli smo da napravimo film koji će biti avantura, zabavan najmlađoj publici, ali kroz koji ćemo protkati teme o kojima se, kako mi mislimo, nedovoljno govori u našem društvu. Ideja je bila da na pravi način, prateći avanturu dvoje drugara, doziramo tačke kroz koje će se te teme obrađivati”, rekao je Miljković, ukazujući da se problem invaliditeta deci često pogrešno objašnjava ili potpuno zaobilazi.

Prema njegovim rečima, cilj je da “gledaoci, kao i Jovan, na trenutak pobegnu u magičan svet dečije mašte, kroz koji će uspeti da upoznaju sve probleme sa kojima se Jovan svakog dana bori, ali i kroz koji će zaključiti da i neko sa takvim fizičkim ograničenjima može biti dobar drug, saborac, i na kraju krajeva, heroj”. “Čini mi se na osnovu dosadašnjih razgovora sa publikom da smo u određenoj meri uspeli u tome”, izjavio je Miljković.

Prema sinopsisu, “Zlogonje” je priča o dvoje desetogodišnjaka koji se upoznaju kada Milica nenadano stigne u Jovanov razred. Da ga druga deca ne bi emotivno povređivala, usamljeni Jovan je izgradio svoj svet iz mašte u koji Milica postepeno uspeva da se probije. Ona ga poziva u avanturu oslobađanja njenog oca od nove žene, Miličine maćehe, za koju veruje da je veštica koja je začarala tatu. Jovan, zbog novootkrivenog uzbuđenja i radosti koje oseća zbog saznanja šta to znači imati pravog druga, prihvata ali ubrzo saznaje da prepreke koje se javljaju u realnim avanturama nije tako lako preskočiti kao u onima u njegovoj mašti. A najveća prepreka od svih za Jovana je upravo on sam, jer će morati da prihvati sebe takvog kakav jeste. Kada to učini, pred njim se otvara ceo novi svet, u kojem će sa Milicom otkriti istinsku prirodu veštice i na potpuno neočekivan, ali i zreo način savladati njenu pretnju i postati pravi heroj.

Što se tiče rada na filmu, Miljković je rekao da rediteljski zadatak nije bio težak.

“Imao sam dvoje jako talentovanih mladih glumaca u glavnim ulogama, koji su na vrlo ozbiljan način pristupili scenariju, ali i uspeli da samo snimanje pretvore u dečju igru. Posredstvom ostalih autora, koji su mahom debitanti i kojima je bilo jako važno da ovom filmu daju veliki deo sebe, uspeli smo da stvorimo atmosferu na setu koja je više ličila na igru nego na posao”, rekao je Miljković.

Što se tiče neobičnog naslova filma, izjavio je da mu je ta reč delovala kao nešto što bi Jovanu stvarno palo na pamet.

“On je u određenoj meri štreber ali kul štreber. I ja sam pripadnik iste sorte. Jovan u istraživanju o vešticama naleti na podatak da su u srednjem veku kod nas postojali lovci na zlo, na veštice i druge demone. Dakle, oni koji gone zlo, odnosno zlogonje”.

Mlada producentkinja Jovana Karaulić takođe je istakla debitantsku strast u radu na ovom filmu.

“Početkom godine započeli smo festivalski život. Nagrade i aplauzi svakako prijaju, ali pravi test nam tek predstoji, jer želimo da uspostavimo dijalog sa našom sredinom”, rekla je ona.

Mihajlo Milavić je ispričao kako ga je tata prijavio za kasting i da se nije posebno spremao.

“Kada su javili da sam izabran bio sam u velikom šoku, a onda prijatno iznenađen”, rekao je on, dodajući da bi nakon iskustva sa snimanja želeo da nastavi da se bavi filmom. “Ne znam da li baš glumom, ali najverovatnije nečim što ima veze sa filmom”, dodao je Milavić.

Na pitanje da li ovaj film može da pomogne njegovim vršnjacima da se izbore sa nekim izazovima svog odrastanja, odgovorio je potvrdno.

“Najbitnije je za svakog ko ima problema da zna da nosi taj problem na svojim leđima i da zna da izgura kada se nađe pred izazovom”, izjavio je Milavić.

Silma Mahmuti je rekla da joj nije bilo teško da igra Milicu: “Vrlo mi je slična po ponašanju. Imam i u društvu takve likove. Razlika je samo što nisam toliko zatvorena kao ona”.

Na konstataciju da joj je film doneo popularnost, primetila je da to već oseća.

“Nije da mi ne prija, ali me je uvek sramota”, iskreno je dodala Silma Mahmuti.

Poznata glumica Jelena Đokić, koja igra Jovanovu majku, kazala je da je od prvog čitanja scenarija postala fan cele priče.

“Od mene je traženo strpljenje. U ovoj podeli imala sam okeane strplenja u sebi. Neiscrpan izvor inspiracije i ljubavi bili su mi klinci koji su toliko divni i dragi. Hvala im i što su me naučili hiljadama igrica u pauzama. Cela ekipa je bila izuzetna. Srećna sam što sam deo ovog projekta”, rekla je Jelena Đokić.

Stela Ćetković (koja igra Jovanovu doktorku) istakla je “nežnost i plemenitost koje nosi ovaj film, a koje su tako potrebne u ovom našem vremenu”.

U glumačkom ansamblu su i Bojan Žirović, Milutin Milošević, Dubravka Kovjanić, Olga Odanović, Jelena Jovanova Perić, Milena Predić i Matija Popović.

Producent je “Akcija produkcija”, a koproducenti “This and That” iz Srbije i “Dream Factory” iz Makedonije.

Direktor fotografije je Mikša Anđelić, kostimografkinja Milena Milenković, montažer Đorđe Marković, a scenograf Aljoša Spajić.

U distribuciji Taramount filma, "Zlogonje” će se prikazivati u Srbiji i regionu od 27. septembra.

Institucionalnu podršku dali su: Filmski centar Srbije, Media program Kreativne Evrope, Makedonska filmska agencija, Ministarstvo prosvete Srbije, Grad Beograd, Opština Stari Grad.

(SEEcult.org)

Video
08.08.2018 | 23:49

VOĐENJE: Nagrada Mangelos 2018.

Vođenje kroz izložbu finalista nagrade “Dimitrije Bašičević Mangelos” za 2018. godinu, održanu u Galeriji Remont u Beogradu od 2. do 20. jula 2018.