• Search form

06.02.2018 | 19:35

Žuta patka u Koraksovim karikaturama

Žuta patka u Koraksovim karikaturama

Izložba “Žuta patka u karikaturama Predraga Koraksića Koraksa” biće otvorena 8. februara na platou ispred Skupštine grada Beograda, u organizaciji Inicijative Ne da(vi)mo Beograd, kojoj je i posvećena.

Kada se Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd sa 20.000 građana usprotivila sistemskom nasilju i rušenju u Hercegovačkoj ulici, suočila se sa stravičnim optužbama u režimskim medijima. U tim trenucima, kao mnogo puta u prošlosti, Koraksove karikature razbijale su strah i demaskirale laži, a svojom lucidnošću, kako navode organizatori, prokazivale pokušaje vlasti da sakrije, relativizuje ili zataška svoju odgovornost za počinjena dela.

“Koraks na britak i jednostavan način ukazuje na stravične posledice vladajuće politike po institucije i društvo, a pritom svojim humorom otklanja strah i građanima i građankama daje snagu i inspiraciju za borbu za pravedno i solidarno društvo - za naš grad”, naveli su organizatori.

Prema rečima Dragoljuba Draže Petrovića, glavnog i odgovornog urednika “Danasa”, Koraks je “dobri duh ovog grada, a patkica je njegov čuvar, simbol otpora”.

“Kada imate gradonačelnika koji se u radno vreme bavi zaklanjanjem pataka tramvajima, zatim pomorskim bitkama za patke, a patka postane persona non grata na Karnevalu brodova, na potpisivanju ugovora za Beograd na vodi, takoreći svuda, onda jedva čekate da taj ludi Patkovgrad nacrta Koraks. Kada su nekoj vlasti glavni državni neprijatelji Koraks i patka, to više govori o državi koju je ta družina napravila, nego o Koraksu i patkama. Patka i Koraks su naravno najgori kad se udruže. Veoma su nezgodni i hoće da ujedu. Tako da pazite kada budete gledali ove karikature, posebno ako niste ljubitelj pataka. Ako ste ljubitelj, ne brinite ništa, vas neće!”, naveo je Petrović.

Izložba će biti otvorena do 25. februara.

(SEEcult.org)

Video
07.10.2018 | 23:24

VOĐENJE: Dušan Gerzić Gera - Od grada do grada

Vođenje kroz retrospektivnu izložbu Dušana Gerzića Gere "Od grada do grada", održanu u Gradskoj galeriji Kulturnog centra Grad od 3. do 9.