• Search form

Blogs

ĐORĐE V. GREGOVIĆ (uspomena na Anu Radmilović)

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Ana Radmilovic, Celobrdo 2016

Rekli su o mobilnim književnim rezidencijama:

AHMED BURIĆ (Sarajevo) – Život bez pandura, poreza i patetike. A i što će mi sve to.

ALEKSANDAR LJUBIŠA (Beograd) – Avanti prevaranti!

ANĐELKA NENEZIĆ (Podgorica) – Bila sam ovdje i shvatila sam da u recepturi za glavno jelo treba imati samo dvije-tri mogućnosti.

ASJA BAKIĆ (Zagreb) – Ako ljeto treba da se završi bijegom u prirodu, slobodu i zrak sunca – onda sam se našla na pravom mjestu.

BARBI MARKOVIĆ (Beč) – Kao putovanje u vagon-restoranu noćnog voza sa spavaćim kolima.

DIJANA MATKOVIĆ: Nazaj v prihodnost

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Dijana Matkovic, Celobrdo, 2018

"Dobrodošla, Dijana," mi na letališču ob pregledu osebne izkaznice reče črnogorski carinik, reče s prijaznostjo, ki za carinike ni značilna – kot da to zares misli, še več, kot da ima njegova prijaznost skrit podpomen, razumljiv samo nama, meni, ki prihajam v državo svojih davnih, davnih prednikov in njemu, ki razbere moj priimek in gotovo je ta razlog njegove topline, tako si stvar razlagam, tako očitno želim verjeti. Trapasto je to.

LUIZA BOUHARAOUA: Sedam dana - sedam slika

/ MOBILNA KNJIŽEV...

luiza bouharaoua, celobrdo

Otvara se pejzaž, šire se ruke domaćina. Sve se prostire pred nama: hrana, piće, rijetki otočići i pučina. S vrha našeg brda sve nam je servirano. Tu još ništa ne poznajemo, tu se nemamo čega bojati.

2.

Pored trgovine uz cestu, Luka i Lazar nude sve što možeš poželjeti. Ispod pulta kojeg nemaju, jer oni su svoja trgovina, nude ti sve, ti samo reci. Cijena – simbolična.
Luka kaže: Hoćeš ovu moju? Za pet eura joj možeš raditi što te volja.

3.

MILI ĐUKIĆ: Mnogo, mnogo godina

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Celobrdo, Mili Djukic

Eto, ljudi, hvala na svemu. Vidimo se, čujemo. Nemojte da prođe MNOGO, MNOGO GODINA a da ne dođete. Nemojte šta zamjeriti. Pošaljite slike, ja vam šaljem svoje... ovako zvuči rastanak, sastavni dio interakcije među ljudima.

Da bi do interakcije došlo prvo je potrebno organizovati sastanak, dejt, druženje, rezidenciju, projekat, orgije i još mnogo naziva koji mi trenutno ne padaju na pamet, ali koji vode do istog, do susreta ljudi, sudara svjetova.

NIKOLA NIKOLIĆ: Likvidnost na suvom

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Celobrdo, Nikola Nikolic

Zaista ga je bilo, tog gostoprimstva, u svemu što je oblikovalo početne utiske: udobnoj vili u njedrima paštrovskog krša, moru koje je koncem oktobra gusti, prozirni želatin, paucima i škorpijama koje te prijateljski zaobilaze, gmizavcima koji uzmiču do nevidljivosti. A to je, biće, bilo do teme, prvog čega si se mogao uhvatiti: punio sam se onim što je makar formalno trebalo da bude naša nedjeljna svrha. Sve sam gledao očima gosta koji u svemu reflektuje sebe, jer sve je nepoznato, novo, raspršeno, a treba ga što prije smjestiti u konture.

FONTANA ŽELJA - UPIS U SREDNJU ŠKOLU

/ SELI-B

Fontana, Slavija, Beograd

Sedam predmeta - matematika, srpski jezik, istorija, biologija, geografija, fizika i hemija. Samo nam izabrani sport i domaćinstvo nedostaju.

Četiri godine – V, VI, VII, VIII razred (matematika, srpski, istorija, biologija, geografija)
Tri godine – VI, VII, VIII razred (fizika)
Dve godine – VII, VIII razred (hemija)

Doživotna sloboda: ZVONKO KARANOVIĆ

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Zvonko Karanovic, Dozivotna sloboda, Celobrdo

Mogućnosti, platforma
 

mogućnosti brzo iskrsavaju,
račvaju se,
izvijaju svuda oko tebe
bočno, ispred, iza,
probijaju u svim pravcima

Doživotna sloboda: ASJA BAKIĆ

/ MOBILNA KNJIŽEV...

Asja Bakic, Dozivotna sloboda, Celobrdo

San o slobodi, svijest o neslobodi

Razgovor o slobodi, svejedno govorimo li o njoj kao apsolutnoj ili cjeloživotnoj, za mene je uvijek razgovor o stvarima od kojih nikad nisam slobodna. No ponekad me upravo svijest da nisam slobodna najtemeljitije oslobađa, jer ne živim u iluziji da su moje književne opsesije prolazne, da sam slobodna od vlastitih političkih uvjerenja, od seksualnih afiniteta i različitih, nagomilanih želja i problema koji ne jenjavaju, već se, naprotiv, s godinama intenziviraju kao da me žele dokrajčiti.

Pages