• Search form

04.07.2019 | 17:06

Novi film Filipa Kovačevića deo Evropskog žanrovskog foruma

Novi film Filipa Kovačevića deo Evropskog žanrovskog foruma

Evropski žanrovski forum (EGF), čiji je cilj povezivanje mladih i nadolazećih filmskih talenata, počinje 4. jula u Zagrebu, a među osam projekata je i film “Deca bogova” (Children of the Gods) u režiji Filipa Kovačevića iz Srbije, uz projekte mladih autora iz Hrvatske, Francuske, Poljske, Velike Britanije, Kipra, Irske i Švajcarske.

Glavni cilj tog međunarodnog programa je razvoj karijere budućih evropskih imena u žanrovskoj filmskoj industriji i to kroz stručne radionice za usavršavanje, panele mentorstva i pičinga.

Program EGF podeljen je na dve celine, pa se Producer's Lab odigrava tokom Fantastic Zagreb Film Festivala od 4. do 7. jula, a Packaging Lab u sklopu Filmskog festivala “Black Nights” u Talinu krajem novembra.

Film “Deca bogova” je naučno-fantastični avanturistički triler o buntovnom mladom lovcu koji, pokrenut željom da spase brata od žrtvovanja bogovima, iz svoje primitivne sredine kreće na put u nepoznato, na kojem doživljava transformaciju i vraća se sa spoznajom koja će promeniti svetonazor i doneti neočekivano spasenje zajednici iz koje je krenuo, saopštio je Filmski centar Srbije (FCS), čija je komisija podržala taj projekat u kategoriji stimulacije razvoja scenarija. Priča tog filma, iako mitološki postavljena, lako i jasno korespondira sa slikom današnjeg sveta, donoseći uvek aktuelne motive odnosa manje i više razvijenih zajednica, razvoja kao takvog, odnosa zajednice i pojedinca, kreiranja i verovanja autoritetima, odluka o sopstvenoj sudbini, idealizacije drugog i dalekog, ali i, šire posmatrano - pitanja vremena, prolaznosti i cikličnosti istorije. Iz tog razloga, slojevi ove priče lako mogu biti bliski gledaocu kako sa ovih prostora, tako i iz bilo kog dela sveta.

Prema navodima komisije FCS-a, “Deca bogova” izuzetno je ambiciozno koncipiran projekat mladog autora, koji je već dokazao da zna i može da snimi naučno-fantastični film bez budžet.

Film će producirati Marija Lero (koja je radila i sarađivala na filmovima Belgrade Escape, Kriza svesti, Igla ispod praga, Samo devojčice plaču, te seriji Vere i zavere), a scenario za film je napisao Danijel Šejfer (J. Daniel Shaffer), mladi pisac iz Los Anđelesa fokusiran na originalne pristupe u mešanju žanrova.

Mladi reditelj Filip Kovačević je pre par godina skrenuo pažnju na sebe osobenim spojem misterije i paranoidnog trilera u celovečernjem igranom prvencu “Inkarnacija”, koji je imao zapažen pohod po festivalima mahom žanrovski naglašenijeg filma širom planete.

(SEEcult.org)

Zoran Popovic's solo exhibition 'Time Based Works', Artget Gallery, Belgrade Cultural Center, 2007
Video
21.06.2024 | 21:54

VOĐENJE: Luka Marjanović – Nevolje u raju

Luka Marjanović: Nevolje u raju, Galerija Doma omladine Beograda, 11-23. jun 2024.