• Search form

29.05.2018 | 22:17

Riječka filantropska platforma za ulaganje u kulturu

Riječka filantropska platforma za ulaganje u kulturu

Rijeka i Hrvatska postali su bogatiji za jedinstvenu donatorsku platformu u području kulture – Udrugu Poslovni klub PartneRI, koju su pokrenuli Rijeka 2020 i predstavnici biznis sektora Primorsko-goranske županije.

U osnivanje te filantropske platforme za ulaganje u projekte u kulturi uključilo se 25 poslovnih subjekata i pojedinaca sa područja Primorsko-goranske županije, a ambicija je da se razvije u zajednicu donatora koji će doprineti razvoju kulture u županiji, finansirajući odabrane programe Rijeke 2020 – Evropske prestonice kulture.

Inicijativu za formiranje te platforme dao je tim Rijeke 2020, a ideja se dalje razvijala u saradnji s predstavnicima poslovne zajednice Primorsko-goranske županije. Rezultat je udruženje čiji je dugoročni cilj, kako je saopšteno, da podstakne filantropsko ulaganje u projekte u kulturi, te razvije platformu za razvoj partnerskog odnosa poslovnog i kulturnog sektora.

Na osnivačkoj skupštini podršku radu Poslovnog kluba PartneRI izrazili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i rektor Univerziteta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

U Udrugu PartnerRI pozvani su da se uključe preduzetnici, obrtnici, trgovačka društva i samostalni delatnici koji deluju u svim privrednim delatnostima.

Kako je naveo tim Rijeke 2020, svi oni će svojim znanjem, iskustvom i društvenim uticajem doprineti razvoju kulture i uspešnosti projekta EPK, ali i dugoročnom razvoju Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire regije, čime će se njihov uticaj nastaviti i nakon 2020. godine.  

Inicijativa za osnivanje te platforme zasnovana je na stavu da Evropska prestolnica kulture nije samo program jednokratnih kulturnih događaja i doživljaja za građane i posetioce, već i značajan razvojni i privredni projekat čija uspešnost u velikoj meri zavisi od aktivne uključenosti čitave zajednice. Projekat otvara i niz mogućnosti za saradnju kulturnog i kreativnog, te poslovnog sektora. Udruga Poslovni klub PartneRI, kako je saopšteno, predstavlja stoga jedinstvenu i za hrvatske prilike inovativnu inicijativu koja može imati dugoročan uticaj na razvoj zajednice.

Osnivačka skupština Poslovnog kluba PartneRI, direktorka Rijeka 2020 Emina Višnić i Boris Popović

Predsednik Udruge Poslovni klub PartneRI Boris Popović kazao je da ona okuplja preduzetnike koji konstruktivnim i kreativnim delovanjem imaju sposobnost da menjaju grad, te da svojom energijom, radom, idejama i kontaktima stvaraju novu vrednost, na korist svim građanima.

“Ne možete menjati nešto, a da ne uložite ništa. Prvo treba zasejati, pa zalivati i brinuti da bi bilo što dalo plodove. Mi imamo priliku da menjamo naš grad odozdo prema gore. To znači da smo u prilici da kreiramo neke nove industrije, kao što su kulturna i kreativna industrija, privučemo nove ljude, znanja i veštine u grad, kreiramo nove resurse i nove, participativne načine upravljanja procesima u našem gradu, te gradimo kulturu poštovanja, poverenja i partnerstva”, kazao je Popović.

Irena Kregar Šegota, direktorka Sektora za razvoj i strateška partnerstva u TD Rrijeka 2020 podsetila je da je projekat Rijeka 2020 – EPK od prvog dana zamišljen kao projekat koji okuplja širu zajednicu, a ne samo kao kulturno-umetnički projekat.

“Učestvovanje poslovne zajednice u ovom razvojnom projektu za Rijeku je izuzetno značajno. Poslovni klub delovaće kao platforma za njihovo okupljanje, za direktno učešće u projektu EPK i za prikupljanje sredstava kojima će se finansirati programi tog projekta, te raditi na razvoju filantropije prema kulturnom sektoru, segmentu koji je vrlo slabo razvijen u Rijeci, ali i čitavoj Hrvatskoj. Ovo je eksperiment, i za hrvatske prilike originalna inicijativa, pa smo izuzetno ponosni da se događa baš u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 – EPK”, naglasila je Irena Kregar Šagota.

Potpredsednik novoosnovanog udruženja Vladimir Mozetič pozvao je u Poslovni klub PartneRI sve koji vjeruju u partnerstvo, a čiji je zajednički cilj omogućavanje da Rijeka i njena regija budu kvalitetniji u svim segmentima kulture.

(SEEcult.org)

 • 21.10.2017 | 10:00

  Galerija Matice srpske, Novi Sad

  170 godina Galerije Matice srpske

  ARSENIJE TEODOROVIĆ I SRPSKA CRKVA U BUDIMU  - izložba (18.10.2017.-1.7.2018.)

  http://www.galerijamaticesrpske.rs

  01.12.2017 | 12:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  SMRT KARAĐORĐA PETROVIĆA - izložba (30.11.2017.-31.8.2018.), povodom dvestote godišnjice od ubistva vožda Karađorđa

  autori izložbe: Vladimir Merenik, Boško Ljubojević, Nebojša Damnjanović, Borislav Korica

  dizajn postavke: Izabela Martinov Tomović

  Svake subote u 13 časova stručno vođenje kroz postavku za individualne posetioce

  http://imus.org.rs

  13.01.2018 | 09:00

  Istorijski muzej Srbije, Trg Nikole Pašića 11, Beograd

  ĐORĐE STANOJEVIĆ - ČOVEK KOJI JE OSVETLIO SRBIJU - izložba (12.1.-30.9.2018.)

  realizacija: Istorijski muzej Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a uz podršku JP Elektroprivreda Srbije

  https://www.sendspace.com/file/q9yptp

  http://imus.org.rs

  09.02.2018 | 10:00

  Ustvarjalni center Švicarija/MGLC, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  ŠVICARIJA: SKUPNOST, UMETNOST IN NARAVA - razstava (8.2.2018.-6.1.2019.)

   

  NIKA AUTOR

  STOJAN BATIČ

  DRAGICA ČADEŽ

  JURE DETELA

  META GRGUREVIČ

  FRANCE GRUDEN

  SERGEJ KAPUS

  JANEZ LENASSI

  KAREL PLEMENITAŠ

  KAREL PUTRIH

  DRAGO TRŠAR

  DUŠAN TRŠAR

  LUJO VODOPIVEC

  BILAL YILMAZ

  avtorica projekta, razstave: Yasmín Martín Vodopivec

  http://www.mglc-lj.si

  30.03.2018 | 10:00

  +MSUM | Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Maistrova 3, Ljubljana

  VALOVI: 50 LET UMETNIŠKEGA DELOVANJA MILENKA MATANOVIČA (1947, Ljubljana) - razstava (29.3.-24.6.2018.)

  kustos razstave: Igor Španjol

  http://www.mg-lj.si

  07.04.2018 | 11:00

  Muzej suvremene umjetnosti Zagreb

  FORMULA ČULA - izložba djela iz Zbirke marginalne umjetnosti i zbirki MSU-a (6.4.-15.9.2018.)

  kustosica izložbe: Daniela Bilopavlović Bedenik

  http://www.msu.hr

  13.04.2018 | 11:00

  Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb

  KATARINA VELIKA - CARICA SVIH RUSA - izložba iz Državnog muzeja Ermitaž iz St. Peterburga (12.4.-29.7.2018.)

  kustosice izložbe: Natalia Bakhtareva, Iva Sudec Andreis, Danijela Marković

  http://gkd.hr

  14.04.2018 | 10:00

  Mednarodni grafični likovni center, Grad Tivoli, Pod turnom 3, Ljubljana

  DAVID LYNCH: OGENJ NA ODRU - razstava (13.4.-29.7.2018.)

  kustos razstave: Božidar Zrinski

  http://www.mglc-lj.si

  21.04.2018 | 10:00

  Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, Trg srpskih junaka 2, Banja Luka

  PUNKTUMI: ZBIRKA INOSTRANE UMJETNOSTI MSURS - izložba (20.4.-30.8.2018.)

  Oto Pine (Otto Piene), Ginter Iker (Günther Uecker) i Hajnc Mak (Heinz Mack) iz grupe ZERO, Fridensrajh Hundertvaser (Friedensreich Hundertwasser), Hans Hartung (Hans Hartung), Pjer Alešinski (Pierre Alechinsky), Stenli Vilijem Hajter (Stanley William Hayter), Žan Mesažije (Jean Messagier), Zao Vu-Ki (Zao Wou-Ki), Šoići Hasegava (Shōichi Hasegawa), Jase Tabući (Yasse Tabuchi), Antonino Virduco (Antonino Virduzzo)…

  http://www.msurs.net

  21.04.2018 | 15:00

  Kibla, Maribor

  Kibla Portal, Valvasorjeva 40, Maribor

  PRISOTNOSTI - skupinska razstava akademske slikarke Metke Krašovec in umetnic in umetnikov - njenih študentov na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) v Ljubljani (20.4.-30.6.2018.)

  Razstavljajo Metka Krašovec in umetniki (po abecednem redu): Karmen Bajec, Viktor Bernik, Saša Bezjak, Gigo de Brea, Andrej Brumen Čop, Mitja Ficko, Dušan Fišer, Marija Flegar, Milan Golob, Marko Jakše, Anja Jerčič Jakob, Barbara Jurkovšek, Jurij Kalan, Maja Kastelic, Aleksij Kobal, Robert Lozar, Izar Lunaček, Mojca Oblak, Rok Predin, Arjan Pregl, Irena Romih, Zvonka Simčič, Matic Sonnenwald, Natalija Šeruga, Katarina Toman Kracina, Petra Varl, Sebastijan Vojvoda, Marij Vrenko, Mojca Zlokarnik, Živa Žitnik

  kuratorja razstave: Nina Jeza (KID Kibla) in Arne Brejc (Galerija Equrna)

  http://www.kibla.org

Video
18. Bijnale umetnosti Pancevo
21.06.2018 | 15:33

VOĐENJE: 18. Bijenale umetnosti u Pančevu - Prostorni agens

Vođenje kroz 18. Bijenale umetnosti u Pančevu “Prostorni agens”, održano od 26. maja do 17.