• Search form

Na sopstveni pogon - petak, 4. novembar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - petak, 4. novembar

Program “Na sopstveni pogon” beogradske nezavisne kulture ulazi u završnicu, a uoči kulminacije prvog dana vikenda, poziva publiku 4. novembra, između ostalog, na otvaranje sedmog Festivala “Slobodna zona”, jesenje izdanje “Mode za poneti”, premijeru filma “Feniksov san”, kao i na više javnih razgovora, prezentacija radionica i izložbi koje su otvorene širom Beograda.

Festival “Slobodna zona”, u organizaciji Kulturnog centra Reks, počinje svečano u 19 sati u Dvorani Kulturnog centra Beograda filmom “Ovo nije film” nagrađivanog iranskog reditelja Džafara Panahija, kome je nedavno potvrđena šestogodišnja zatvorska kazna, uz zabranu umetničkog rada, napuštanja zemlje i komunikacije s medijima u narednih 20 godina. “Slobodna zona” će do 9. novembra prikazati u DKC-u i Domu omladine Beograda još oko 40 dokumentarnih i igranih angažovanih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta, a uz dvadesetak gostiju, predstaviće i raznovrstan prateći program, koji će doprineti promišljanju nekih od gorućih tema današnjice.

Kulturni centar Rex je, inače, jedan od tridesetak učesnika programa “Na sopstveni pogon”, koji se od 25. oktobra održava širom grada - od Zemuna do Krnjače, predstavljajući oko 80 raznovrsnih programa.

Kulturni centar “Grad” tako od 4. do 6. novembra organizuje jesenje izdanje “Mode za poneti” sa novim kreacijama nekoliko desetina neafirmisanih domaćih dizajnera.

U ZMUC-u - Zemunskom malom umetničkom centru, u 17 sati biće održan javni razgovor “A šta posle diplome?”, u organizaciji SEEcult.org, posvećen uslovima studiranja na umetničkim akademijama u Beogradu i perspektivi mladih umetnika.

Da li se diploma svodi na mrtvo slovo na papiru? Kako se nametnuti i promovisati? Da li je i kako moguće živeti od umetnosti?, neka su od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici razgovora - umetnica i asistentkinja na FLU Olivera Parlić, vanredni profesor na FPU Marko Lađušić, nezavisna kustoskinja Maja Ćirić i studenti. Razgovor će moderirati Goran Denić, umetnički direktor ZMUC-a, a poslužiće kao svojevrsni uvod u Festival besmislenih i beskorisnih veština kojim će 5. novembra u ZMUC-u biti završen “Na sopstveni pogon”.

Pretposlednjeh dana programa “Na sopstveni pogon” biće održana u 19 sati u Centru za kulturnu dekontaminaciju i javna diskusija “Studenti/kinje protiv Bolonje: Kvalitet i svrha obrazovanja”, u organizaciji studentskih kolektiva Odbrani Filozofski i Odbrani Filološki.

U CZKD-u je u toku i izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija - pogled iz Beograda”, posvećena pulskom Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma, nekada najvećoj manifestaciji filmskog amaterizma u bivšoj Jugoslaviji.

Raznovrstan program pretposlednjeg dana festivala nezavisne kulture nudi i Kulturni centar BIGZ, uključujući premijeru srednjemetražnog eksperimentalno-plesnog filma “Feniksov san” autora Saše Perića, koji će biti najavljen prezentacijom glumačke radionice Teatra pokreta Kvaka.

Cirkusfera organizuje u BIGZ-u radionicu poi žongliranja, Kroz prozor fabrika će predstaviti rezultate radionice pozorišta senki “Beograde, dobro jutro”, a Radio Nica instalaciju “Sve je Tlo”, koja predstavlja pokušaj promene karaktera prostora uz pomoć jednostavnih intervencija svetlom i materijalom. Biće predstavljena i video instalacija “Treshold” Ane Stefanović i Selene Junačkov, a najavljen je i performans “Na početku beše knjiga” Maše Miloradović, kao i nastavak otvorenih treninga brejkdensa (Recognize Crew).

Širom Beograda moguće je videti i izložbe koje su otvorene proteklih dana u okviru programa “Na sopstveni pogon”.

Izložba “Karavukovo 002”, koja predstavlja radove nastale na drugoj multimedijalnoj umetničkoj koloniji održanoj održane proteklog leta u Karavukovu u organizaciji ZMUC-a, u toku je u Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”, u Trećem Beogradu priređena je izložba ruske umetničke grupe “Kolektivne akcije”, predstavnika Rusije na Bijenalu u Veneciji.

U galeriji O3one moguće je videti fotografije japanskog umetnika Selija Jukija (Yuki), odnosno izložbu “Pokušavam da prebrojim zrna peska preostala na noktu”, koja je deo projekta srpsko-japanske saradnje “Yugo Japan Art”. Takođe, još 4. novembra - u donjem prostoru galerije O3one - moguće je videti intermedijalni rad “Soba malih strahovaIrene Ristić, u produkciji organizacije Hop.la!

U prostoru Dah teatra u toku je izložba “In memoriam srpskom selu / DNK za veštačku oplodnju” Zorana Rajšića, u organizaciji Bazaarta, a Centar za razvoj fotografije predstavlja najbolje radove sa godišnjeg konkursa “Press Photo Serbia” u Pres centru Udruženja novinara Srbije.

Na svim lokacijama programa “Na sopstveni pogon” posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav