• Search form

Na sopstveni pogon - Završnica - subota, 5. novembar

/ NA SOPSTVENI POGON

Na sopstveni pogon - Završnica - subota, 5. novembar

Intenzivan desetodnevni program beogradske nezavisne kulturne scene “Na sopstveni pogon”, koji se od 25. oktobra održava širom Beograda, kuliminiraće u subotu, 5. novembra, Letnjim festivalom besmislenih i beskorisnih veština (LEFEB) u Zemunskom malom umetničkom centru (ZMUC) i DJ programom “Vinilijada” u Kulturnom centru Grad.

Kao presek aktuelnih aktivnosti gotovo 30 organizacija, kulturnih centara umetničkih grupa i inicijativa, manifestacija “Na sopstveni pogon” predstavila je proteklih dana publici novu mapu beogradske kulture, nudeći niz izložbi, predstava, video i filmskih projekcija, radionica, koncerata i DJ nastupa, ali i javnih diskusija kojima je ukazano na izazove sa kojima se nezavisna kulturna scena suočava, kao i na moguća rešenja problema i primere dobre prakse.

Poslednji dan manifestacije u znaku je Letnjeg festivala besmislenih i beskorisnih veština, u organizaciji ZMUC-a i Korneta, koji počinje u 13 sati, a završava se u  večernjim satima dodelom nagrada.

Specijalni gost LEFEB-a je vajar Marko Kovačič iz Ljubljane, a predstaviće se još niz učesnika, odabranih na osnovu konkursa na kojem pravo učešća nisu imali samo profesionalni političari.

Prema tumačenju članova žirija, njihova besmislena znanja i veštine su van svake konkurencije.

Manifestacija “Na sopstveni pogon” obuhvata i deo programa sedmog Festivala “Slobodna zona”, koji predstavlja od 4. do 9. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda i Domu omladine Beograda, više od 40 dokumentarnih i igranih angažovanih filmova o najaktuelnijim društvenim i političkim temama iz celog sveta. U organizaciji Kulturnog centra Reks, sedma “Slobodna zona” nusi i raznovrstan prateći program, koji će, uz dvadesetak gostiju, doprineti promišljanju nekih od gorućih tema današnjice.

Program “Na sopstveni pogon” nudi i još jedno izdanje “Mode za poneti” u Kulturnom centru Grad, u kojem će nešto pre ponoći početi i “Vinilijada”, uz učešće DJ-eva koji će podsetiti publiku na zvuk vinil ploča i gramofona.

“Na sopstveni pogon” nudi i poslednjeg dana diskusioni program, pa će u Centru za kulturnu dekontaminaciju u 17 sati biti održan razgovor na temu “Biti radnik/ca danas: Šta nakon raskida ugovora?”, u okviru samoobrazovne platforme Učitelj neznalica i njegovi komiteti, u saradnji sa Pokretom za slobodu.

U CZKD-u u toku je i izložba “MAFAF - Nevidljiva istorija - pogled iz Beograda”, posvećena pulskom Međuklupskom i autorskom festivalu amaterskog filma, najvećem te vrste u bivšoj Jugoslaviji.

Posetioci programa “Na sopstveni pogon” imaju priliku da obiđu još nekoliko izložbi koje su otvorene proteklih dana širom grada.

Na svim lokacijama programa “Na sopstveni pogon” posetioci mogu da kupe ulični magazin u Srbiji “Liceulice”.

Osim raznovrsnim i intenzivnim programom, beogradska nezavisna kulturna scena predstavila se i publikacijom sa opisom i kontaktima svih učesnika, koja je objavljena na srpskom i engleskom jeziku. U štampanom izdanju može se naći u prostorima u kojima je organizovan program “Na sopstveni pogon”, a u elektronskoj verziji besplatno je dostupna za preuzimanje (OVDE).

Učesnici programa “Na sopstveni pogon” su: ApsArt, Bazaart, BIGZ, Cirkusfera, CZKD, Centar za razvoj fotografije, Dah teatar,  Dez org, ERGstatus, Hop.la!, Kiosk, Kontekst u mesnoj zajednici, Kornet, Kulturni front / KC Grad, Liceulice, Magacin, Mimart, nKA, O3one, Plavo pozorište, KC Reks, Remont, SEEcult.org, Stanica Treći Beograd i ZMUC.

Partneri u projektu su Remont - nezavisna umetnička asocijacija, Kulturni front/Kulturni centar Grad, ZMUC - Zemunski mali umetnički centar, SEEcult.org, Liceulice i Dah teatar - Centar za pozorišna istraživanja, u saradnji sa svim ostalim učesnicima programa “Na sopstveni pogon”.

Projekat je podržala Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Gradske uprave Beograda.

Medijski sponzori: Tanjug, Beograd 202, B92, Studio B, Politika, Mondo, Izlazak.com, Mreža kreativnih ljudi, Ogledalce.co.rs i SEEcult.org, koji je i jedan od organizatora.

Video
15.03.2024 | 17:08

Izazovi projektnog finansiranja nezavisne kulture

Predstavnici nezavisnih scena Hrvatske, Srbije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Crne Gore govore u video intervjuima o problemima i izazovima projektnog finansiranja, specifičnostima u tom pogledu u svojim sredinama i