• Search form

Univerzitetsko obrazovanje

/ Kulturno nasledje

Filozofski fakultet, Filološki fakultet, UNESKO katedra Univerziteta umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti

UNIVERZITETSKO OBRAZOVANJE ZA PROFESIJE U DOMENU KULTURNOG NASLEĐA
(abstrakt)

DIPLOMSKE AKADEMSKE STUDIJE PREVENTIVNE KONZERVACIJE (MASTER) NA UNIVERZITETU U BEOGRADU

Univerzitetsko obrazovanje

Filozofski fakultet, Filološki fakultet, UNESKO katedra Univerziteta umetnosti, Fakultet primenjenih umetnosti

UNIVERZITETSKO OBRAZOVANJE ZA PROFESIJE U DOMENU KULTURNOG NASLEĐA
(abstrakt)

DIPLOMSKE AKADEMSKE STUDIJE PREVENTIVNE KONZERVACIJE (MASTER) NA UNIVERZITETU U BEOGRADU

Potpisivanje sporazuma između Univerziteta u Beogradu i Univerziteta Pariz 1-Panteon Sorbona 25. novembra 2008. godine označilo je početak realizacije diplomskih akademskih studija preventivne konzervacije (master) na Beogradskom univerzitetu, čiji je osnovni cilj uključivanje koncepta i principa preventivne konzervacije u proces zaštite kulturne baštine u Srbiji i regionu Jugoistočne Evrope. Master je osnovan na inicijativu Odeljenja za preventivnu zaštitu Dijana u Narodnom muzeju u Beogradu i rezultat je proteklih aktivnosti ovog odeljenja u domenu konzervacije i edukacije u konzervaciji. Program mastera se bavi različitim temama iz preventivne konzervacije, kao što su teorija i istorija konzervacije i preventivne konzervacije, etička i pravna pitanja u konzervaciji, komunikacija, sredina u kojoj se nalaze zbirke i fondovi, upravljanje zbirkama i preventivna konzervaciju specifičnih materijala.

Diplomske akademske studije preventivne konzervacije (master) na Univerzitetu u Beogradu su osnovane 2008. godine na inicijativu Odeljenja za preventivnu zaštitu Dijana, Narodni muzej u Beogradu i u saradnji sa Univerzitetom Pariz 1, Panteon – Sorbona. Osnivanje mastera je rezultat dugogodišnjeg rada Odeljenja za preventivnu zaštitu sa institucijama za konzervaciju iz Francuske na obuci iz konzervacije-restauracije i preventivne konzervacije. Razvoj pristupa konzervaciji, kao i profila i statusa profesije je uslovio potrebu za razvojem akademskih edukativnih programa koji bi obuhvatili pored praktičnog aspekta konzervacije i teme kao što su teorija konzervacije, etički principi u konzervaciji, istorija konzervacije i restauracije, pravna pitanja koja se odnose na konzervaciju, menadžment zbirki, komunikacija, preventivna konzervacije itd.

Odlučeno je da se započne sa realizacijom programa iz preventivne konzervacije, s obzirom da se ovaj tip programa obraća različitim akterima koji su uključeni u proces zaštite kulturnog nasleđa i uzimajući u obzir potrebu za daljim razvojem i uključivanjem preventivne konzervacije u muzejima, arhive i biblioteke u Srbiji, što je i osnovni cilj ovih studija.

Koncept i sadržaj programa mastera na Univerzitetu u Beogradu su zasnovani na konceptu i sadržaju Mastera iz preventivne konzervacije, edukativnom programu Sorbone formiranom 1994. godine. Program se realizuje u okviru aktivnosti Veća za multidisciplinarne studije i traje godinu dana. Namenjen je profesionalcima iz institucija zaštite i svima onima koji učestvuju u zaštiti kulturnih dobara, ne samo iz Srbije već i regiona Jugoistočne Evrope, a predavači su odabrani među stručnjacima, koji se bave konzervacijom iz Srbije, regiona i evropskih institucija i organizacija zaštite.

Sadržaj programa je organizovan kroz šest modula, koji se odnose na teoriju i istoriju konzervacije i preventivne konzervacije, uključujući etička i pravna pitanja u konzervaciji, zatim na komunikaciju, sredinu u kojoj se nalaze zbirke i fondovi, na upravljanje zbirkama i preventivnu konzervaciju pojedinih grupa materijala. Svaki od modula se realizuje kroz kurseve koji se bave specifičnim temama vezanim za pomenute aspekte preventivne konzervacije. Program je modifikovan do određene mere da bi se prilagodio kontekstu, odnosno teme za koje se smatralo da su bitne u kontekstu konzervacije kulturnih dobara u regionu su detaljnije obrađene ili su novi sadržaji uključeni u program.

Konačno, program mastera je u skladu s preporukama za edukaciju u domenu konzervacije u Evropskoj uniji, ali preostaje da prođe proces akreditacije visokoškolskih ustanova Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije.

dr Dragan Bulatović, dr Ildiko Erdei, dr Danijel Sinani,
dr Gordana Milošević, dr Milena Dragićević Šešić,
mg Svetislav Nikolić, Miljana Radovanović, Vesna Živković

Konferencija "Kulturna politika u oblasti kulturnog nasleđa i transformacija institucija", Beograd, 22-23.5.2009.

Video
08.04.2024 | 10:10

VOĐENJE: IRWIN – NSK State – It's a Beautiful Country

IRWIN: NSK State – It's a Beautiful Country, Umetnički pav